• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Hakkında
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Hakkında07 Aralık 2020 Pazartesi

 

 
Sayın Üyemiz; 
 
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlara %50 Hibe sağlayan 14. Etap Desteklerine ilişkin; 2020/24 ve 2020/25 No'lu Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki Tebliğler ile ilgili "Bilgi Notu" aşağıda incelemelerinize sunulmuştur.
 
Saygılarımızla
 
 
 
 
BİLGİ NOTU
 
 
 
Konu-1:
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ
(No: 2020/24)
 
Tebliğ uyarınca, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamındaki Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlara %50 Hibe Desteği verilecektir.
 
Yatırımcılara, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Uygulama Rehberi'nin yayımından itibaren 90 (Doksan) gün başvuru süresi tanınacaktır. Belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan Başvuru Dosyası girişleri elektronik ağ üzerinden yapılacaktır. Başvurunun tamamlanması için başvuru tarihi bitiminden sonraki beş iş günü içinde girişi yapılan Başvuru Dosyalarının Ekleri ile birlikte İl Müdürlüklerine elden teslim edilmesi gerekmektedir.
 
Yatırım Konuları Nelerdir?
 
*Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, (Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Tıbbi Aromatik Ürünler, Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu)
 
*Proje Kapsamında Yer Alan Tesislerde Kullanılmak Üzere Enerji Üretim Tesisleri
 
*Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapılmasına Yönelik Yatırımlar (Deniz, İç Su Yetiştiriciliği)
 
*Hayvansal ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanması Yatırımları,
 
* Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar;
     o Büyükbaş Hayvancılık Sabit Yatırımları
     o Küçükbaş Hayvancılık Sabit Yatırımları
     o Kanatlı Yetiştiriciliği Sabit Yatırımları
     o Sera Yatırımları (İklimlendirme, Sulama ve Gübreleme Sistemli Modern Seralar)
     o Kültür Mantarı Üretimi Sabit Yatırımları
     o Büyükbaş/Küçükbaş Kesimhane Yatırımları (Sadece Modernizasyon Yatırımı)
     o Kanatlı Kesimhane Yatırımları.
 
 
Proje Limitleri ve Sağlanacak Hibe Tutarı Ne Kadardır?
 
Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak Hibeye Esas Proje Tutarı;
 
Yeni Yatırımlar İçin  : 3.000.000-TL
Tamamlama Yatırımları İçin  : 2.000.000-TL
Kapasite Artırımı Yatırımları İçin    : 1.500.000-TL
Teknoloji Yenileme/Modernizasyon Yat. İçin : 1.500.000-TL
 
Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecektir. Hibeye esas Proje Tutarı 250.000-TL altında olan başvurular kabul edilmeyecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.
 
Hangi Gider Kalemleri Desteklenecektir?
 
Başvuru projesi uygun bulunan yatırımcılar ile imzalanacak olan Hibe Sözleşmesi tarihinden sonra, satın alma mevzuatı ile diğer program mevzuatına uygun olmak koşuluyla;
 
* İnşaat işleri alım giderleri,
* Makine Ekipman Malzeme Alım Giderleri
 
program kapsamında desteklenebilecektir.
 
Kimler Başvurabilir?
 
Bakanlığın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. (Tüzel Kişiler: Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler)
 
Tüzel Kişilikler, Kuruluş Tüzüklerinde/Ana Sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler.
 
BAŞVURU SAHİPLERİNDE ARANACAK ÖZELLİKLER:
 
a) 2020/24 nolu Tebliğin 8 inci maddesinde belirtilen yatırım konularını gerçekleştirmek üzere hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır.
 
b) Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kaydı esastır. Bu nedenle tüzel kişiliği oluşturan bireylerin ayrıca kaydolmaları gerekmemektedir.
 
c) Tüm yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; * 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirketler, * 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, 18/4/1972 tarihli ve 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu, 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş kooperatifler ile 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikler ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde onay verilmiş tüzüğünde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına son genel kurulda gündeme alınıp karara bağlanmış olması koşulu ile tüzel kişilik olarak başvurabilirler.
 
ç) Tüzel kişiler başvuruları ile birlikte, firmanın sermaye yapısı, miktarı ve faaliyetleri açısından nihai durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi tasdikli örneği ekinde hala geçerli olan tüzük/ana sözleşmesinin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi ile 2020/24 nolu Tebliğin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten sonra Ticaret ve Sanayi Odasından alınmış faaliyet belgesini sunmalılardır.
 
d) Tüzel kişilerin, son başvuru tarihinden önce proje başvurusu, hibe sözleşmesi imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetkili kurul ve/veya organlarından aldıkları yetki kararı ile yatırım yapma konusunda almış oldukları yönetim kurulu kararını proje başvurularında ibraz etmeleri gerekmektedir.
 
e) Tüzel kişilerin, bu programa proje başvurusu yapılması, ortaklık kurulması, hibe sözleşmesi imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetkili kurullarından son başvuru tarihinden önce yetki almış olması ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmeleri gerekmektedir.  "Örneğin, hibe başvurusu şirket adına yapılıyorsa, başvuruyu imzalayarak sunan kişinin yetkilendirildiğine dair yetkili organ kararı, kooperatif adına kooperatif başkanı tarafından yapılan bir başvuruda ise, kooperatif başkanına yetki veren yönetim kurulu kararı (kooperatif genel kurul kararı ile yönetim kurulu bu tip yetkilendirmeler için yetki almışsa) hibe başvurusu ekinde verilmelidir". 
 
f) Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran tüzel kişiler idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olmalıdır. Tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi, gerçek kişilerin ise kamu hizmeti yapmadıklarına dair taahhütnameyi başvuru ekinde sunmaları gereklidir. Kamu görevi yürütenler, devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim görevlileri gerçek kişi olarak başvuramazlar. 
 
Konu-2:
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (No: 2020/25)
 
Tebliğ uyarınca; Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarına %50 Hibe Desteği verilecektir.
 
Yatırımcılara, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları Uygulama Rehberin yayımından itibaren 60 (Altmış) gün başvuru süresi tanınacaktır. Belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan Başvuru Dosyası girişleri elektronik ağ üzerinden yapılacaktır. Başvurunun tamamlanması için başvuru tarihi bitiminden sonraki beş iş günü içinde girişi yapılan Başvuru Dosyalarının Ekleri ile birlikte İl Müdürlüklerine elden teslim edilmesi gerekmektedir.
 
Yatırım Konuları Nelerdir?(*)
 
*Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri, (Sebze-Meyve İşleme, Çelik Silo, Soğuk Depo, Örtü Altı Tarım, Kanatlı Yetiştiriciliği, Kapama Meyve-Sebze Bahçe Tesisi Sulama Sistemi, vb)
 
*Arıcılık Ve Arı Ürünlerine Yönelik Yatırımlar,
 
*Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi,
 
*El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler, (**) (Çinicilik, Çömlek, Dokumacılık, Halı, Kilim, Sabun, Gülsuyu vb)
 
*İpek Böceği Yetiştiriciliği,
 
*Su Ürünleri Yetiştiriciliği,
 
*Tarımsal Amaçlı Kooperatif Ve Birlikler İçin Makine Parkları, (Elektrikli Traktör hariç kendinden yürür makineler kapsam dışıdır)
 
*Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Yatırımları,
 
 
(*) Başlıklar altında yer alacak yatırım konuları alt başlıkları ve kriterler yayınlanacak olan Uygulama Rehberi ile detaylı olarak belirlenecektir.
(**) Bu başlık altında sadece Kırsal Alan’da yer alacak yatırım başvuruları kabul edilir.
 
 
Proje Limitleri ve Sağlanacak Hibe Tutarı Ne Kadardır?
 
Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak Hibeye Esas Proje Tutarı; 500.000-TL dir.
 
Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecektir. Hibeye esas Proje Tutarı 20.000-TL altında olan başvurular kabul edilmeyecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.
 
Hangi Gider Kalemleri Desteklenecektir?
 
Başvuru projesi uygun bulunan yatırımcılar ile imzalanacak olan Hibe Sözleşmesi tarihinden sonra, satın alma mevzuatı ile diğer program mevzuatına uygun olmak koşuluyla;
* İnşaat Yapım Giderleri
* Makine Ekipman Malzeme Alım Giderleri
Program kapsamında desteklenebilecektir.
 
Kimler Başvurabilir?
 
Bakanlığın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. (Tüzel Kişiler: Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler)
 
Tüzel Kişilikler, Kuruluş Tüzüklerinde/Ana Sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler.