Bilindiği üzere 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girmesi ile çalışma hayatında tüm işyerleri için bazı ortak yükümlülükler getirildi.
Buna göre 1 çalışanı dahi olsa tüm işyerleri, 1 Ocak 2013 İtibariyle aşağıdaki yükümlülüklere tabidir;
1) 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde:4 ve Madde: 10 da belirtildiği üzere Risk Değerlendirmesi yapılması,
2) 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde:11 de belirtildiği üzere Acil Durum Eylem Planlarının Hazırlanması
3) 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde:17 de belirtildiği üzere Tüm Çalışanlara İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin verilmesi
Ayrıca;
1) 50 ve üzeri çalışanı olan Az tehlikeli, Tehlikeli, ve Çok Tehlikeli İş Yerlerinde önceden olduğu gibi (2003'den beri) İş güvenliği uzmanı ve İş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu devam etmekte olup,
2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Ocak 2014 itibariyle,
3) 50'den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ve tüm kamu dairelerinde; 1 Temmuz 2016'da İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğu başlayacaktır.
TEHLİKE SINIFININ BELİRLENMESİ:
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “Tehlike sınıfının belirlenmesi” başlıklı 9 uncu maddesinde; işyeri tehlike sınıflarının, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 83 üncü maddesine göre belirlenen Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi de dikkate alınarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürünün Başkanlığında ilgili taraflarca oluşturulan komisyonun görüşleri doğrultusunda, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile tespit edileceği, hükmü yer almaktadır.
Belirtilen hükme istinaden belirlenen işyeri tehlike sınıfları, 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazete’de İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ekinde yayımlanmış, 29/03/2013 tarihli ve 28602 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile de tehlike sınıfları ekinin güncel tebliği yapılmıştır.
Ayrıca, 25/11/2009 tarihli ve 27417 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği de yürürlükten kaldırılmıştır.
TEHLİKE SINIFLARI EK LİSTE |
|
Tebliğde yer alan hükümler uyarınca;
• Tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınacaktır.
• İşveren asıl iş faaliyet değişikliğini en geç bir ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirecektir.
• Asıl işin tayininde tereddüde düşülmesi halinde işyerinin kuruluş amacına bakılacak, işyerinde birden fazla asıl iş tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan iş esas alınacaktır.
• İşyeri tehlike sınıfına yapılan itirazlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca değerlendirilecek, değerlendirme, Bakanlık tescil kayıtları üzerinden ve işyerinin tesciline esas alınan asıl iş dikkate alınarak sonuçlandırılacaktır.
• Gerekli görülmedikçe işyerlerinde yapılan asıl işe ilişkin inceleme yapılmayacaktır.
• Bakanlıkça yapılan denetim ve incelemelerde, işyerinde yapılan asıl işin tescil kayıtlarından farklı olması halinde, denetim ve incelemeye ilişkin kayıtlar dikkate alınarak işyeri tehlike sınıfı yeniden belirlenebilecektir. Alınan karar işyerine tebliğ edilecektir. Bu kararın işyerinin tehlike sınıfı değişikliğine neden olması halinde tehlike sınıfının gerektirdiği iş ve işlemleri, işverenler 90 gün içinde yerine getirecek ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne bilgi verecektir.
• İşyeri Tehlike Sınıfları Listesindeki faaliyet kodunun tehlike sınıfına ait itirazlardan, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulacak Komisyonda alınacak karar sonucunda, itiraza ilişkin faaliyet kodunun tehlike sınıfının değişmesi halinde söz konusu Tebliğ eki listede gerekli değişiklik yapılacaktır.