• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
474. Mesir Saçım Töreni yapıldı.
474. Mesir Saçım Töreni yapıldı. 29 Nisan 2014 Salı
UNESCO'nun belirlediği "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasları Listesinde" yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında şifa kaynağı olarak kabul edilen Mesir Macunu, bu yıl da büyük bir coşkuyla Manisa Sultan Camisi'nden 474. kez halka saçıldı.
 
Bu yıl 12 Ülkenin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin son gününde kortej yürüyüşü ve 474. Mesir Saçım Töreni yapıldı.
 
Kortej yürüyüşü ve mesir saçım törenine, Manisa Milletvekilleri, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İlçe Belediye Başkanları, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Ergun Türek , diğer Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşu Yöneticilerini ile Festivale katılan 12 Konuk Ülkenin Diplomatik Temsilcileri katıldı.
 
Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan kortej yürüyüşünde 12 konuk ülkeden folklor ekipleri de yöresel kıyafetleriyle yer aldı.
 
Manisa'da şehzadelik yapmış Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Merkez Efendi'yi temsil eden mankenlerin en önde yer aldığı kortej, Manisa Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde saçım törenin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar halkı selamlayarak yürüdü.
 
Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından başlayan saçım töreninde, şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanunİ Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular, temsil ettikleri padişahlar olarak yaşamlarını anlattı.
 
Törende daha sonra Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan'ı canlandırmak üzere yarışmayla belirlenen Ezgi Limanlı, oyuncu Tolga Güleryüz'ün canlandırdığı mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.
 
Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurduğu, "İsterim ki, dünya var oldukça her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla" sözleriyle başladı.
 
Festivalde, Hafsa Sultan'ın 474 yıl önce vermiş olduğu bu buyruğa uygun olarak, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 5 ton mesir macunu, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile caminin bulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı.