Alanında uzman kuruluşların bir araya gelmesiyle; üzümün üretiminden, iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına kadar geçen süreçte bağcılık faaliyetleri ve üzüme dayalı ekonomimiz ile ilgili karşılaşılan veya karşılaşılabilecek her türlü sorunun, çözüm önerilerinin ve geliştirilmeye açık alanların görüşülmesiyle ortak kabul görmüş sonuçlara ulaşılması ve uygulamadaki dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla hareket eden Bağ Danışma Kurulu'nun 2014 yılı 2. Toplantısı Manisa Ticaret Borsası'nda yapıldı.
|
|
*2014 Yılı Bağ Alanlarının Genel Durumu ve Gözlenen Uyanma Sorununun Görüşülmesi,
*Üzüm Piyasalarının Güncel Durumu ve İlerleyen Süreçte Üzüm Piyasalarına İlişkinBeklentiler,
*Çeşitli Amaçlarla Termal Su Kullanımı Faaliyetlerinin Bağ Alanlarına Etkileri,
Ana gündem maddeleriyle gerçekleştirilen toplantısına;
|
Toplantıya; Manisa, İzmir ve Denizli İllerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlükleri, Bölgesinde üzüm üretimi yapılan Belediyeler, Ticaret Borsaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ziraat Mühendisleri Odaları, Ziraat Odaları, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Bornova Ziraai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Ege İhracatçı Birlikleri, Tarsim Bölge Müdürlüğü, TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Yetkilileri ve Akademisyenler katılarak ana gündem maddelerine ek olarak tespit, görüş ve önerilerini sundular.
|
|
Kurul Sözcülüğünü
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı
Sadık Özkasap,
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Bilgin,
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi
İlhan Zincircioğlu,
Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran,
Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Mustafa Seyhan ‘ın yaptığı toplantıda;
|
Açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap şunları belirtti: “ - Bilindiği üzere bitkisel ürün grupları içerisinde; doğal koşulların çok ciddi etkileri olmadığı sürece hem yaş meyve hem de kuru meyve ihracatında ülkemize en çok kazandıran ürünlerin başında üzüm gelmektedir. Geçtiğimiz sezonda sağlanan 500 milyon doların üzerindeki döviz girdisinden bölgemizdeki nüfus yapısının bağlarımızdaki ve üzüm işletmelerimizdeki istihdamla dengede tutulmasına kadar bölge ve ülke menfaatine elde edilen başarılarda üzüm önemli bir faktördür Elbette ki sağlanan başarılı sonuçların alt yapısında, üreticilerimizin, üzüm tüccarlarımızın ve üzüm işletmelerimizin ilgili kurum ve meslek kuruluşlarımızın uzman kadrolarının akademisyenlerimizin yoğun emek ve çabaları yer almaktadır.
Üreticilerimizin kalite ve verimliliği ön plana alan üretim anlayışını benimsemesi, kimyasal kalıntı konusundaki duyarlılığın arttırılması, üzüm tüccarlarımızın güvenilir alım-satım hizmetleri, üzüm işletmelerimizin modern ve en üst düzey teknolojiyle gerçekleştirdikleri üretimin dış pazarda markalaşmış olması, ihracatçılarımızın ülke imajını koruyan dürüst ticaret prensipleri, fuar etkinlikleri ve iş görüşmeleriyle yeni pazarlar bulmak için yurtdışında harcadıkları yoğun mesai, kurum müdürlüklerimizin, odalarımızın, borsalarımızın, üniversitelerimizin sektörle ilgili projeleri, mesleki eğitimleri, ege kuru meyve ihracatçıları birliğimizin üreten ama tüketmeyen ülkemizde, iç tüketimi arttırmaya yönelik projeleri gibi pek çok konuda sürdürülen ortak çalışmalarla; rekoltemiz yıldan yıla farklılıklar gösterse de dünya piyasasındaki pazarlama etkinliğimiz artık kendisini geliştirir hale gelmiştir.
Ancak yine de artış gösteren bağ alanlarıyla üretimde oluşacak stok yüküne karşılık pazarlamayı da geliştirme, değişen piyasa koşullarına göre pazarlamada istikrarı koruma hususları sürekli takip edilmesi gereken konularımız arasında olacaktır.
Ortak amaç ülkemize kazandırmak ve hep birlikte kazanmaktır. Bu nedenle, bugün burada aktarılacak tespit ve görüşlerle mevcut potansiyeli korumak ve sürdürülebilir şekilde geliştirmek için ortak bir rato çizilmeye çalışılacaktır. Bu birlikteliğe hassasiyet ve ilgi gösteren tüm katılımcılara teşekkür ediyor, daha iyi sonuçlara ulaşmamıza vesile olmasını diliyorum.”
|
|
Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran iklimsel değişikler nedeniyle bağlarda erken uyanma olduğunu söyledi. Demran, "2013 yılı verim açısından çok sıkıntılı bir yıl oldu. Bu yıl ise küresel ısınma iklimde aşırı değişiklere neden oldu. Bu değişimler üzümlerin erken uyanmasına ve don riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Yine bağlarda uyanma erken başladı. Ama uyanmalarda verim olduğunu görüyoruz. Eğer bir afet olmazsa verimin yüksek olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Üzüm piyasasının güncel durumu ve beklentiler hakkındabilgi veren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu ise üzüm üretiminin yaklaşık 100 bin aileyi geçindirdiğini kaydederek, üzümün yetiştirilmesi kadar satışının da önemli olduğunu belirtti. Zincircioğlu, "Bu ürünün yüzde 90'ı ihracata gidiyor. İhracata giden bir ürünün satışının da konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Türk üzümünün yüzde 90'ı Avrupa pazarına satılıyor. Türk üzümünün kalitesi Avrupa'da ve dünyada aranan bir kalitedir. Üzümümüzün önü açık, her zaman talep ve alıcımız olacak. Ancak gerçekci olmayan yüksek fiyat beklentilerini ve söylentilerini baz alıp, hem üreticimizi hem de ihracatcımızı zora sokmadan, alternatif üreticilerin de olduğu dünya piyasasında pazar payımıza zarar vermemeye, hep birlikte ortak stratejilerle dikkat etmemiz gerekir." dedi.
|