05 Mayıs 2014 Pazartesi
Tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla parçalanmasına son veriliyor. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ında her platformda dile getirdiği,Tarım arazilerinin toplulaştırılmasını amaçlayan, parçalanma nedeniyle oluşan ekonomik kaybın önüne geçilmesini öngören yasa tasarısı Meclis’te kabul edildi.
Tarım Bakanlığı, tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla parçalanmasında oluşan ekonomik kaybı 17 milyar TL olarak açıkladı. Bu kaybın önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan tasarı Meclis'te hızla yasalaştı. Yeni düzenlemeye göre, asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0.5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0.3 hektardan küçük olamayacak. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a göre, asgari tarımsal arazi büyüklüğü, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenecek. Bakanlık, asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabilecek.
Paylaşım nasıl olacak?
Kanuna göre, mirasçılar araziyi paylaşma konusunda bir yıl içinde anlaşacak. Mirasa konu tarım arazisi üzerinde anlaşma sağlanan mirasçıya devredilebilecek, aile malları ortaklığı şeklinde kullanılabilecek ya da bir limited şirket kurularak işletilebilecek. Anlaşma sağlanamazsa, taraflar sulh hukuk mahkemesine dava açabilecek, açmamaları halinde bakanlık taraflara üç ay süre verip sonrasında dava açabilecek. Sulh hukuk hakimi tarafından belirlenen mirasçıya devir yapılacak. Ehil mirasçı bulunmaması halinde, en yüksek teklifi veren istekli mirasçıya devir yapılacak. Ehil ve istekli bulunmazsa sulh hukuk hakimi satışı sağlayacak. Ehil mirasçının belirlenmesine yönelik kriterler ise yönetmelikle belirlenecek. Devam eden davalarda eski kanun hükümleri uygulanacak. Yeterli ödeme gücü olmayan ehil veya istekli mirasçı için kredi imkanı sağlanacak. Kanunun yasalaştığı tarihten itibaren 2 yıl içinde yapılacak devir işlemleri, harçlardan müstesna olacak. Bu süre, Bakanlar Kurulu tarafından 2 yıl uzatılabilecek. Yasa ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na 351’i taşrada olmak üzere, toplam 489 kadro veriliyor.
Tarım Bakanı Mehdi Eker, tasarının kabul edilmesinin ardından yaptığı konuşmada,Halen 2-2.5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü belirten Eker, toplulaştırılan alanın yıl sonu itibariyle 6-6.5 milyon hektara ulaşacağını kaydetti.
TZOB: Sonuna kadar destekliyoruz
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arazilerin parçalanmasını önleyecek Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 59 dekara inmiş ve 7 parselden oluşan tarım işletmelerinin daha da parçalanmasının önüne geçeceğini belirtti. Bayraktar, işletme ve arazi büyüklüklerini koruyacak, toplulaştırma yoluyla büyütecek, tarımsal üretim ve kalkınmayı artıracak kanunu sonuna kadar desteklediklerini ifade etti. Kanunun, onaylanmasının ardından bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bayraktar, “Kanunla birlikte arazi toplulaştırılması hızla devam ettirilmelidir. Zamanla asgari işletme büyüklükleri günün koşullarına göre artırılmalıdır” dedi.
05.05.2014