25 Ocak 2023 Çarşamba
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde gençlerin mesleki beceri gelişimini desteklemek amacıyla başlatılan Mesleki Beceri Seferberliği programının tanıtımı TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu buradaki konuşmasında, Özer'in liderliğinde özellikle mesleki eğitimde hayırlı işlere imza attıklarını söyledi.
Mesleki Beceri Seferberliği vesilesiyle bir araya geldiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Özel sektör olarak nitelikli çalışan bulamamaktan ve mesleki eğitimin özel sektörün ihtiyaçlarını karşılamamasından şikayet ettik. Mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliği artsın, özel sektörün rolü güçlensin istedik. Mesleki eğitim, özel sektörün insan kaynağını karşılamada en önemli altyapı olsun istedik. Bu bizim 20 senedir gündemimizde olan bir konuydu. Bakanımızdan bu konuda hem büyük destek hem de önemli icraatlar gördük” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, mesleki eğitimin, eğitim dünyasının yeniden cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, bu durumun en somut örneğinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirme sonuçlarında görüldüğünü ifade etti.
LGS 2022'de meslek liselerinin doluluk oranının yüzde 95 olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 1,5 milyona yaklaştığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, “Mesleki Beceri Seferberliği adını verdiğimiz kampanya ile UNICEF İş Danışma Kurulu üyesi, Türkiye'nin önde gelen iş dünyası kurumları ve şirketleri, mesleki eğitimden stajyer almayı ve istihdam sağlamayı taahhüt etmektedirler. Ülkemizdeki tüm şirketleri de bu kampanyaya katılarak mesleki eğitimden stajyer almaya ve istihdam sağlamaya davet ediyorum” ifadesini kullandı.
MEB ve TOBB olarak, mesleki eğitim kalitesinin gelişmesi ve öğrencilerin mesleki eğitimi tercih etmeleri için birlikte çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, beşeri sermayenin özel sektörün rekabet gücünün şansı olduğunu vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, memleketin öncelikli meselesinin eğitim olduğuna inandıklarını, eğitime yapılan yatırımdan asla zarar edilmeyeceğinin bilinciyle çalıştıklarını dile getirdi.
Mesleki eğitime yatırım yaparak gençleri geleceğe hazırladıklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin girişimci gücü olarak, ülkenin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
- "Bu mesleki eğitimde bir devrimdir"
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de TOBB'un eğitimin güçlenmesi ve eğitime erişimin artırılması bağlamında en önemli paydaşlarından biri olduğunu ifade etti.
Yapılan anlaşmayla mesleki becerileri artırarak istihdam kabiliyetini güçlendirme konusunda, önemli bir adımın atıldığını vurgulayan Özer, "Bizim iş gücü piyasasıyla eğitim süreçlerinin birbirine geçişkenliğini artırmamız lazım. İş gücü piyasasının çalışma ortamlarını, eğitimin bir parçası haline getirmemiz lazım ki mesleki eğitimde güçlü olabilelim." diye konuştu.
Mesleki eğitim merkezlerinin, çırak, kalfa ve usta ihtiyacını karşılayan, bu bağlamda da ustayı çıraksız ve kalfasız bırakmayan bir eğitim türünü oluşturduğuna işaret eden Özer, bu eğitim kültürünün yüzlerce yıldır süregelen "ahilik" kültürüne eş değer olduğunu söyledi.
Özer, 2021'in sonunda 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının, bugün itibarıyla 1 milyon 300 bine ulaştığını belirterek, "Bu gerçekten mesleki eğitimde bir devrimdir." değerlendirmesinde bulundu.
Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde "aradığım elemanı bulamıyorum" söyleminin tarih olduğuna dikkati çeken Özer, "Artık aradığı elemanı bulamıyorsa fiyatla ilgili bir problemi vardır. Çünkü piyasada yeterince mezun var. Süreç çok verimli şekilde işliyor." sözlerini sarf etti.
Ne eğitimde ne de istihdamda yer almayan genç oranının, her ülke için risk olduğuna, gençlerin ya eğitimde ya da istihdamda olması gerektiğine işaret eden Özer, "Mesleki eğitim merkezlerinde yapmış olduğumuz hamle sonrasında 2022'nin net oranı OECD ortalamasına düşecektir. Çünkü 1 milyon 300 bin çırak ve kalfanın yüzde 81'i 18 yaş üzeri." bilgisini paylaştı.
MEB, TOBB ve UNICEF arasındaki seferberlik hamlesi sayesinde kadınların istihdamının da artacağını anlatan Özer, "Eğitimde atılan her adım sadece o alanda değil, o alanla bağlantılı her alanda iyileştirme yapabilme potansiyeline sahip." dedi.
Son zamanlarda mesleki eğitimde atılan adımlara ilişkin, "çocuk işçiliği artıyor" şeklinde yanlış bir algı olduğunu vurgulayan Özer, "Hangi dilden ithal ediliyor bilmiş değilim. Mesleki eğitim merkezleri, bir istihdam programı değildir. Mesleki eğitim merkezleri, bir eğitim programıdır. Dolayısıyla 'çocuk işçiliği' ifadesi nereden çıkıyor, nasıl bir algılamaya yol açıyor, gerçekten hayretler içerisindeyiz." ifadesini kullandı.
- "Tüm kurumsal şirketleri ve işverenleri gençlere fırsat vermeye davet ediyorum"
UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis de Mesleki Beceri Seferberliği sayesinde öğrenme aşamasından kazanma aşamasına geçiş noktasında gençlerin çok büyük kazanımlar elde edeceğini söyledi.
Değişen ve dönüşen dünyada yeni iş türlerinin ortaya çıkmasıyla becerilerde de değişikliklerin sağlanması gerektiğini belirten Dominicis, bu kapsamdaki çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Dominicis, dünya genelinde istihdam oranlarının arzu edilenin altında kalmasının sebebinin işveren ile piyasa uyumsuzluğu olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de mesleki eğitimin önceliklendirilmesi noktasındaki katkılarından dolayı Bakan Özer'e teşekkür eden Dominicis, seferberlik sayesinde gençlerin becerilerini etkin bir şekilde kullanmasının ve istihdama daha kolay katılabilmesinin önünün açılacağını ifade etti.???????
Dominicis, "Mesleki ve teknik eğitimle ilgili algı değişiyor. Bu seferberlik konusunda çok umutluyum. Türkiye'deki tüm kurumsal şirketleri ve işverenleri gençlere fırsat vermeye davet ediyorum." dedi.