• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
BAĞ DANIŞMA KURULU 2014 YILI 3. TOPLANTISI YAPILDI
BAĞ DANIŞMA KURULU 2014 YILI 3. TOPLANTISI YAPILDI07 Ağustos 2014 Perşembe
Bağ Danışma Kurulu’nun 2014 yılı 3ncü toplantısı, bir önceki toplantıda kararlaştırıldığı üzere, Çarşamba günü Denizli’nin Çal ilçesinde, Çal Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.
Sekreteryasını Manisa Ticaret Borsası’nın yürüttüğü ve Manisa Ziraat Mühendisleri Odası ile ortaklaşa organize edilen Kurul Toplantısına Manisa, İzmir ve Denizli İllerinin; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlükleri, Bölgesinde üzüm üretimi yapılan Belediyeler, Ticaret Borsaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ege İhracatçı Birlikleri, Ziraat Mühendisleri Odaları, Ziraat Odaları, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Bornova Ziraai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Tarsim Bölge Müdürlüğü, TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Yetkilileri ve Akademisyenler katılarak tespit, görüş ve önerilerini sundular.
Sekreterya faaliyetleri yanında ayrıca Kurul Üyeliğini temsilen Manisa Ticaret Borsası adına toplantıya katılan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Bilgin, hatırlatma ve yeniden bilgilendirme bakımından, Kurul çalışmalarının amacını ve bölge için önemini şu şekilde özetledi: “-Üzümün üretiminden, pazarlanmasına kadar geçen süreçte bağcılık faaliyetleri ve üzüme dayalı ekonomimiz ile ilgili geliştirilmeye açık alanların, karşılaşılan veya öngürülen her türlü sorunun ve çözüm önerilerinin alanında uzman Kuruluşlarca görüşülmesiyle, ortak kabul görmüş sonuçlara ulaşılması, sektörün ve uygulamadaki dayanışmanın sektörün tüm paydaşlar adına güçlendirilmesi.”
3. Toplantı Kurul Sözcülüklerini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seyhan, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Demran ve Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayrancı’nın yaptığı organizasyonda; ilgili Bakanlıklara iletilmek ve periyodik toplantı raporu haline getirilmek üzere görüşülen konular arasında, katılımcıların ortak kanaati ile daha istikrarlı bir üzüm piyasası yapısını teminen; aşağıdaki hususlar ön plana çıktı:
Ürün arzında ortak bir regülasyon sisteminin oluşturulması, fiyatların belirlenmesinde kimyasal kalıntı durumunun da dikkate alınan kalite etkenlerinden birisi olmasının gerekliliği, kimyasal kalıntı konusunda bilinçlendirme faaliyetlerine devam edilmesi ve sahadan gelen karma ürünler nedeniyle işleme firmalarının kalıntı problemlerinin tek sorumlusu olarak görülmemesi, destek alım rakamlarının ana hasat dönemi öncesinde mümkün olduğunca erken açıklanması, ortak konularda daha net sonuçlar alınabilmesi için daha etkili bir mevzuatla üretici birliklerinin etkinliğinin arttırılması, kurutmalıktaki stok yükünün en önemli dengeleyicisi olan sofralık üretimdeki alternatif üretici ve ihracatçı desteklerinin gerekliliği, bağ ekim alanlarının kontrolü ve planlı üretim, mevcut durumda bağ alanlarını daraltmayı düşünmek yerine iç tüketimin arttırılmasıyla değer hacminin genişletilmesi, üzümün faydalarının tanıtımı, ham madde pazarlamacılığından ambalajlı ve katma değeri yüksek üzümlü gıda maddesi çeşitliliği üretiminin teşviki.