• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
EGE BÖLGESİ ODA VE BORSA BAŞKANLARI, TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU İLE AYDIN?DA BULUŞTU
EGE BÖLGESİ ODA VE BORSA BAŞKANLARI, TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU İLE AYDIN?DA BULUŞTU28 Ekim 2014 Salı

Ege Bölgesi Oda ve Borsa Yönetimleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun davetli olduğu,  Aydın Oda ve Borsaları tarafından 27.10.2014 günü düzenlenen çeşitli açılış ve proje lansmanı programları, TOBB çatısı altında temsil edilen İş Dünyasının güncel ekonomi ve girişimciliği yoğun olarak istişare ettiği bir platforma sahne oldu.

Manisa’yı temsilen Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayati Dulman’ın katıldığı programda, Aydın Merkez, Nazilli, Söke, Kuşadası ve Selçuk Oda ve Borsalarını da kapsayan geniş bir ziyaret ve inceleme trafiği yaşandı.

Gün boyunca süren programın açılışının yapıldığı Aydın Ticaret Odası’nda günün açılış konuşması yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektörün ile birlikte şehirlerin ve girişimciliğin gelişimi için KOBİ’lere internetle gelen fırsatları değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, internetin özellikle maliyetleri düşürme ve dünyaya açılarak büyüme anlamında KOBİ’lere büyük imkanlar sunduğunu vurguladı.

“İnternete kahvehane muamelesi yapıyoruz”

Dünya genelinde en çok 2 şeyin konuşulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu bu konuları; ekonomide şehirlerin ön plana çıkması ve internetin ekonominin bel kemiği haline gelmesi olarak açıkladı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Biz İnternet’e gazete gibi TV gibi kahvehane muamelesi yapıyoruz. Sadece sosyal medya aracı olarak görüyoruz. Facebook’ta, Twitter’da dünyada en çok kullanıcısı olan ülkeler arasındayız. Onu da maalesef yanlış kullanıyoruz. İnternet asıl KOBİ’ler için fırsat; maliyetleri düşürme ve dünyaya açılma aracı. Mesela e-ticareti hep kendi tüketicimize mal satmak için kullandık. Çin ise e-ticareti ihracat için kullanıyor. E-ticaret her KOBİ’nin hipermarkete, süpermarkete, distribütöre, kimseye muhtaç olmadan kendi dükkânını açabilmesidir. E-ticaretin toplam perakende içindeki yeri G20’de %4. İngiltere’de %14. Türkiye’de ise sadece %.1”

“Rekabet şehirler arasında”

Hisarcıklıoğlu, dünyada rekabetin artık ülkeler arasında değil şehirler bazında gerçekleştiğine işaret ederken, “Bugün dünyanın en büyük 600 şehrinde 1,5 milyar kişi yaşıyor. 30 trilyon dolarlık bir ekonomi demek bu. 10 yıl sonra bu 600 şehirde 2 milyar kişi olacak. 64 trilyon dolara ulaşacak ekonomileri ise dünya ekonomisinin % 60’ı demek” ifadesini kullandı.

Yoğun programın sonunda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu geç saatlerde havaalanından yolcu eden heyette yer alan TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise şu açıklamada bulundu:

“-Türkiye Ekonomisinin temel taşlarından birisi olmaya devam edecek olan Manisamızı temsilen katıldığımız programlarda, güncel gelişmeler, yerel ekonominin, ihracatın ve meslekî faaliyetlerin gelecekte oluşacak şartlara göre etkinliğinin arttırılması, meslekî deneyim alış verişi ve bunlara dair dayanışmanın korunması konularını çevre illerimizin iş dünyası temsilcileri ile istişare ettik. TOBB çatısı altında gerçekleşen programlarda her zaman Ülke ekonomisinin nabzı ölçülür ve Aydın’daki temaslarımız da aynı atmosfere sahip olmuştur. Gün içerisinde Sayın Hisarcıklıoğlu ve diğer İl Başkanları ile Manisa’ya taşıyabileceğimiz iyi uygulamalarla ilgili yaptığımız görüşmelerde, Manisa’nın da önemli örnekler arasında konuşulduğunu görmek bizler için ayrıca gurur kaynağı olmuştur.”