TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU, RAKAMLARLA MANİSA EKONOMİSİNE DİKKAT ÇEKTİ!
26 Kasım 2014 Çarşamba
Manisa İli Oda ve Borsaları İstişare Toplantısı’na katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu milli gelirin nerelerden elde edildiği ile ilgili istatistiki bilgiler vererek, ekonomik göstergelerle Türkiye ve Manisa’yı karşılaştırdı.
İktisadi kriterlerle, mevcut durumun tahlilini örneklerle belirten konuşmasında Başkan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Milli gelir nereden üretiliyor diye bakıldığında Türkiye’nin yüzde 28’i sanayidenken Manisa’nın yüzde 32’si sanayiden. Tarımın Milli gelirdeki oranı yüzde 9’ken Manisa’da bu rakam yüzde 19. Manisa üreten bir şehir. Sanayi kültürü olan bir şehir. Son 1 ayda Türkiye’de açılan şirketler bir önceki yıla göre yüzde 20 artarken, Manisa’da yüzde 20. Sigortalı çalışan sayısı da Türkiye’nin üstünde. Kadın sigortalı sayısında da yüzde 7 artış olmuş.
Türkiye’de gelir mükellefi hiç artmamışken Manisa’da yüzde 2 düşmüş. Kurumlar Vergisi mükellefi Türkiye’de yüzde 2 artarken Manisa’da yüzde 1 artmış. İlk 500 şirket arasında 10 yıl önce 8 Manisalı şirket varken bu rakam bugün 13’e gelmiş. Son 9 ayda İhracatımız yüzde 5 artarken Manisa’nın ihracatında yüzde 46’lık bir azalış var. İngiltere, Fransa ve Almanya’ya yapılan elektrikli ev aletlerinde bir azalma var ama inşallah oradaki 3 önemli pazarda da ekonominin yukarı doğru çıkmasına bağlı olarak bu rakamın da yukarı çıkacağını umuyorum.
Manisa’nın iç piyasasına bakınca. Türkiye’de protestolu senetler ilk on ayda yüzde 9 artmış. Enflasyonla eş değer. Manisa’da ise güzel bu rakam yüzde 2. Türkiye’nin altında. Türkiye’ye göre iç piyasada bir canlılık var.
Manisa’da 300 kilometre yarı çaplı bir alanda 204 milyar TL’lik bir Pazar var. Manisa en çok yüzde 18’le İngiltere’ye sonra Fransa ardından da Almanya’ya ihracat yapıyor. İlk 6’daki ülkelerin hepsi Avrupalı. Avrupa ülkesine mal satabilmek için iki şey lazım. Tüm dünyaya göre daha kaliteli mal yapacaksınız ve fiyat rekabetini yapacaksınız. Aslında Türkiye sanayisinin gelmek istediği konfrigasyon Manisa’nın yaptığı konfigrasyon.
Manisa çevresindeki şehirlere göre 3. Bölge olması itibariyle de şanslı. Ege Bölgesine baktığımızda İzmir’den sonra en çok yatırımın yapıldığı şehir Manisa. Manisa bir şeyde birinci. Kişi başlı teşvikli yatırımlara baktığımızda Manisa 5 bin 590 dolarla birinci İzmir ikinci.
Manisa tarım yönünden de çok zengin. Ürün çeşitliği fazla. Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yüzde 90’dan fazlası burada. Zeytin ve zeytin yağının en önemli merkezlerinden birisi. Türkiye’nin toplam zeytin üretiminin yüzde 14’ü Manisa’da. Zeytin yağıyla da en önlerde. Yeşil zeytinde ise Akhisar tek başına marka haline gelmiş.”
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Manisa Ticaret Borsası, 5 yıldızlı oda ve borsalar kapsamında. “Bu şu demektir. Paris, Berlin, Londra Odaları hangi standartla hizmet veriyorsa akredite olan bu Oda ve Borsamız da o kalitede hizmet veriyor. Bunu biz demiyoruz. Uluslararası bağımsız belgelendirme kuruluşu olan Loyd diyor bunu.
Ancak; Manisa’nın bu kadar büyük sanayi kuruluşu varken uluslararası bir fuar merkezinin olmamasının giderilmesi gerekiyor. Dünyanın ve Avrupa’nın en cazip yatırım şehri Manisa’da böylesine bir fuar merkezine ihtiyaç var. Sanayi bölgeleri dolu. Turgutlu’da az bir yer kaldı. Üzümde sıkıntı var bunu da biliyorum. İç ve dış satışta azalma var. Eskiden pamuk vardı Manisa’da önemli bir gelir kaynağıydı ancak bugün Manisa’da pamuk kalmadı. Tekstili ayakta tutabilmek için ithalat yapıyoruz. Pamukta teşvikin olmaması nedeniyle pamuğu kaybettik. Manisa Ticaret Borsamız da Sultani Üzüm Patenti için başvurmuş. Coğrafi işareti alınırsa üzümün pazarlanması da daha kolay olacak ve bu konuda her türlü desteğe varız”