• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
BAĞ DANIŞMA KURULU'NUN 2015 YILI İLK TOPLANTISI YAPILDI
BAĞ DANIŞMA KURULU'NUN 2015 YILI İLK TOPLANTISI YAPILDI28 Ocak 2015 Çarşamba

Alanında uzman kuruluşların bir araya gelmesiyle; üzümün üretiminden, iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına kadar geçen süreçte bağcılık faaliyetleri ve üzüme dayalı ekonomimiz ile ilgili karşılaşılan veya karşılaşılabilecek her türlü sorunun, çözüm önerilerinin ve geliştirilmeye açık alanların görüşülmesiyle ortak kabul görmüş sonuçlara ulaşılması ve uygulamadaki dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla hareket eden Bağ Danışma Kurulu'nun 2015 yılı 1. Toplantısı Manisa Ticaret Borsası'nda yapıldı.

Toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlükleri, Bölgesinde üzüm üretimi yapılan Belediyeler, Ticaret Borsaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ziraat Mühendisleri Odaları, Ziraat Odaları, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Bornova Ziraai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Ege İhracatçı Birlikleri, Tarsim Bölge Müdürlüğü, TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Yetkilileri ve Akademisyenler,Üzüm İşletmeleri, Üzüm Üreticileri katılarak ana gündem maddelerine ek olarak tespit, görüş ve önerilerini sundular.

 

*2013-2014 Sezonunda Yaşanan Kalite Sorunlarının Nedenleri ve Çözümüne Yönelik Yapılması Gerekenler

*Organik Kuru Üzümde Analizler / Salamura Asma Yaprağındaki Durum

*İklimsel Koşulların Bağ Alanlarına Etkisindeki Güncel Durum

Arz Fazlası Yaşanan Sezonlarda, Arz-Talep Dengesi, Fiyat İstikrarı ve Üretimin

*Muhafazası İçin Üzümün Değerlendirilme Alternatiflerinin Görüşülmesi

*Jeotermal Enerji Tesislerinin Tarım Alanlarına Etkisinde Güncel Durum ve Kurul Olarak Hazırlanabilecek Bir Teknik Rapor İçin Yöntem Belirlenmesi,

Ana gündem maddeleriyle gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap şunları belirtti:

"Doğal koşullarda çok ciddi olumsuzluklar yaşanmadığı sürece hem yaş meyve hem de kuru meyve ihracatında ülkemize en çok kazandıran ürünlerinin başında üzüm gelmektedir. Bu milli gelir kaynağının alt yapısında, üreticilerimizin, tüccarlarımızın, üzüm işletmelerimizin ve ihracatçılarımızın ilgili resmi kurum ve meslek kuruluşlarımızın uzman kadrolarının ve elbette akademisyenlerimizin yoğun emek ve çabaları yer almaktadır.Ortak amacımız Ülkemize ve insanımıza kazandırmak ve hep birlikte bunu daha üst seviyelere çıkarmaktır. Bu ortak amaç doğrultusunda gösterdiğiniz hassasiyet ve sağladığınız birliktelik ortamı için sizlere teşekkür ediyorum. Kurulumuzun çalışmalarının; bölge ve ülke ekonomisi ile üzüm konusunda emek sarf eden herkes için hayırlı olmasını temenni ediyor, daha iyi sonuçlara ulaşmamıza vesile olmasını diliyorum."

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli ise,

"Devlet Planlama Teşkilatı'nın kuru üzüm sektörü raporlarını 1990 yılından beridir ben yaptım. Kuru üzüme alışmış genç kuşak yetiştirmemiz lazım. Bizim yıllık üzüm tüketimimiz 250 gram yani bir avuç kadar. 365 günde kişi başına yediğimiz miktar bu. Utanılacak bir durumdayız. O kadar kıymetli bir ürün ki dişi çürütmüyor, enerji veriyor. Antioksidanları var. Tüm bunları bir mekanizma ile iç tüketimde kesinlikle desteklemeliyiz" dedi.

Karşılıklı soru cevap ve öneri şeklinde devam eden toplantıda 2013-2014 sezonunda yaşanan kalite sorunlarının nedenleri ve çözümüne yönelik yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Bağ Danışma Kurulunun 2015 yılı sekreteryasının Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülmesine oy birliği ile karar verildi.

 

28.01.2015