ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM SEKTÖRÜNÜN PAYDAŞLARI MANİSA TİCARET BORSASI?NDA TOPLANDI
16 Nisan 2015 Perşembe
Manisa Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde, Ege İhracatçı Birlikleri ile koordineli olarak organize edilen sektör buluşmasında, “Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Kalite ve Gıda Güvenliğini Artırma Projesi” toplantılarının Manisa Bölümü gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli’nin yaptığı toplantıda Ege İhracatçı Birlikleri’nin “III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinin tanıtımı da yapıldı.
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ve beraberindeki İl Müdür Yardımcıları, Şehzadeler, Yunusemre ve Saruhanlı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Manisa Ticaret Borsası Meclis Üyeleri Hüseyin Şenay ve Reşat Korguz, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, İzmir Ticaret Borsası, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu, Tariş Üzüm Birliği gibi paydaş Kurumların Temsilcileri ile çekirdeksiz kuru üzüm Üreticileri, Tüccarları ve İhracatçılarının katıldığı toplantıda; ağırlıklı olarak sektörün tüm halkalarını etkileyen *Çekirdeksiz Kuru Üzümde Kalite ve Kalıntı Risklerinin değerlendirilmesi ile *Çözüm önerilerinde işbirlikleri üzerinde duruldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap toplantının amacı ile ilgili olarak şunları belirtti:
“ - Bilindiği üzere; doğa koşullarından kaynaklanan çok büyük bir olumsuzluk yaşanmadığı sürece Türkiye Geneli Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatında Ürün Grupları Bazında başı çekirdeksiz kuru üzüm çekmektedir. Bu Milli Gelir kaynağının alt yapısında, Üreticilerimizin, Tüccarlarımızın, Üzüm İşletmelerimizin ve İhracatçılarımızın, ilgili Resmi Kurum ve Meslek Kuruluşlarımızın ve elbette Akademisyenlerimizin yoğun emek ve çabaları yer almaktadır.
Ancak halen kimyasal kalıntı, hasat döneminde yapılan hatalar, ürün temizliği, kalite sorunları, AB standartlarında ambalajlama ve ar-ge gibi sürekli takip edilmesi ve geliştirilmesi gereken konularımız da bulunmaktadır. Bu konularda, Bağ Danışma Kurulu gibi çeşitli platformlarda bugüne kadar pek çok çalışma yapılmış ve önemli bir mesafe kat edilmiştir.
Ege İhracatçı Birliklerimizin başlattığı bu yeni çalışmada da amaç; alanında uzman kuruluşların ve işletmelerimizin bir araya gelmesiyle; Ülkemizin en önemli kuru meyve ihracatı ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzüm’ün, üretiminden, iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına kadar geçen süreçte karşılaşılan veya karşılaşılabilecek her türlü sorunun, çözüm önerilerinin ve geliştirilmesi gereken alanların görüşülmesiyle, ortak kabul görmüş yöntem ve sonuçlara ulaşılması ve uygulamadaki dayanışmanın güçlendirilmesidir.”
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na Davet
Toplantıda ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi desteği ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde İzmir Swissotel’de gerçekleşecek olan III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın tanıtımı yapıldı ve tüm katılımcılar organizasyona davet edildi. Bu kapsamda Türkiye genelinde 450 proje başvurusu alındığını ve 18 başlık altında gruplanan projelerin 49 hakem tarafından değerlendirildiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, 450 projenin 179’unun Gıda Ar-Ge Proje Pazarında yarışmasının uygun olduğu ve en yüksek puana sahip 60 projenin sergileneceği bir platform olduğunun altını çizdi.
Gelecek Kuşaklara Kaliteli ve Güvenli Gıda
Verim, Kalite ve Gıda Güvenliğini Artırma Projesi”nin gelecek kuşaklara temiz ve güvenli bir gıda bırakmak için oldukça önemli olduğunu ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, ayrıca Türkiye’nin üretim ve ihracatında Dünya birincisi olduğu kuru üzüm sektöründe, üretim aşamasından ihracatının son aşamasına kadar güvenli bir yol izlemesi gerektiğini, izlenebilirlik sürecinin zorlu ama çözülemeyecek bir konu olmadığını belirtti.
Toplantıda, Kaliteli ve Güvenilir Gıda için Manisa’da İl Müdürlüğü olarak gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü dile getiren Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ise Organik Tarım, İyi Tarım Uygulamaları ve Entegre Mücadale uygulamalarının önemsenerek devam ettirildiğini belirtti. İlaç reçetelerinin ve çiftçi kayıt sisteminin elektronik/online sistemle takip edebilmesi için projelerin devam ettiğini ifade eden Çebi “Oluşturacağımız yeni online sistem sayesinde, çiftçilerin aldıkları ilaçları dijital ortamda takip edeceğiz. Hangi hastalığa hangi mühendisin hangi ilacı yazdığını göreceğiz.” dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli ise verimli ve kaliteli kuru üzüm için yetiştiricilik döneminde uygulamaların doğru şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti. Bölgeden alınan örneklerde yapılan çalışmalarda *Erken hasattan dolayı şeker oranlarının düşüklüğünün, *Son yıllarda artan püskürtmeli bandırma işlemlerinin ve *Çalkar makinalarında bulunan tane ayırıcı mekanizmanın üzümde yaptığı tahribatın kaliteyi olumsuz etkileyen bazı önemli faktörler olarak tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Altındişli ayrıca, kalite ve gıda güvenliğine ilişkin olarak kısa, orta ve uzun vadeli projeler için ilgili tüm Kurumlarla yeniden bir araya gelineceğini söyledi.
16.04.2015