• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Şifalı Mesir Macunu İçin Eller 475. Kez Havaya Açıldı
Şifalı Mesir Macunu İçin Eller 475. Kez Havaya Açıldı27 Nisan 2015 Pazartesi

UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi"nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde, şifa kaynağı kabul edilen mesir, Sultan Camisi'nden 475. kez halka saçıldı.

Yürüyüş, Valilik önünden Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehter Takımı'nın seslendirdiği marşlar eşliğinde başladı. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ve Meclis Üyesi Mehmet Ersaygı'nın da katıldığı korteje, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, milletvekilleri, protokol üyeleri ve yabancı delegasyon katıldı.

Manisa'da şehzadelik yapan Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi temsil edenlerin en önde bulunduğu kortejde, onur konuğu Kazakistan ile birlikte 14 ülkeden konuklar da yöresel kıyafetleriyle yer aldı.Bakan Eroğlu ile protokol üyeleri, Sultan Camisi'ne kadar yol kenarında kendilerine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.

6 ton mesir saçıldı

Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından başlayan saçım töreni öncesinde, etkinliğe katılan yabancı ülkelerin temsilcileri tanıtıldı.Öğle ezanının okunması sonrasında düzenlenen törende, temsili 1. Mustafa, 2. Murat, 1. Mehmet, 2. Selim, 3. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman, vatandaşları selamladı.Törende, Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın, Merkez Efendi'yi huzuruna kabul ederek, kendisine şifa kaynağı mesirin beratını vermesi canlandırıldı.Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın, kendisine şifa olan mesir macununun, Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı.Festivalde, Hafsa Sultan'ın 475 yıl önce verdiği buyruğa uygun olarak, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 6 ton mesir macunu, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile caminin bulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı.Bakan Eroğlu’nun katıldığı protokol üyeleri de mesir saçtı. Tören alanındaki vatandaşlar, mesir kapabilmek için mücadele etti.