• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEYİ TOPLANTISI & GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ZİYARETİ
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEYİ TOPLANTISI & GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ZİYARETİ08 Eylül 2015 Salı

Ülkemizin tarım sektörünün ve tarım ekonomisinin belirli aralıklarla görüşüldüğü, sektördeki sorunların ve çözüm önerilerinin tespit edilerek doğrudan T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na aktarıldığı, TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Toplantılarının bir yenisi daha 07.09.2015 tarihinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarları ve Türkiye’nin Tarımsal Potansiyeli Yüksek İllerinin Konsey Üyesi Ticaret Borsası Başkanlarının katılımıyla, Ankara’da iki aşamalı olarak gerçekleştirildi.

TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap'ın Manisa’yı temsilen katıldığı toplantının, TOBB Merkezindeki ilk aşamasında ana gündem maddelerinin görüşülmesi ve sonuç raporunun oluşturulmasını takiben, sonuç raporunun takdimi ile birlikte diğer tespit ve önerilerin de görüşülmesini kapsayan ikinci aşama için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına geçildi. Bakan Kutbettin Arzu’nun makamında ziyaret edilmesinin ardından, görüşmeye toplantı salonunda devam edildi.

Konsey Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Konsey Toplantısının gündemi ve burada ayrıca Manisa’yı temsilen aktarılan konular ile ilgili vermiş olduğu özet bilgide şunları ifade etti:

“-Ülkemizin dört bir yanından gelen Konsey Üyeleri, Bakanlık Müsteşarları ve Bakanımız ile birlikte, *Canlı Hayvan Ticareti ve Et İthalatı, *Tarımsal Destekler, Prim ve Teşvikler, * Borsaların Çalışma Alanları ve *Tarım Ekonomisi ana başlıkları altında; Ülke tarımının mevcut yapısını, tarıma dayalı ekonomimizin güncel durumunu, tarım ve tarıma dayalı sektörlerimizdeki sorunları ve çözüm yollarını mümkün olduğunca istişare etmeye ve gerekli yapısal reformlar da dahil Ülkemizin Tarım Politikalarında kullanılmak üzere derlemeye çalıştık.

Ayrıca, toplantı öncesinde Manisa’daki gözlem ve çalışmalarımız neticesinde oluşan sektörel tespitlerimizi de doğrudan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza aktarmış olduk.

Bu kapsamda;

*Dengeli beslenmede kişi başına yıllık kırmızı et tüketiminin 30 kilogram civarında olması gerekirken, kişi başına yıllık kırmızı et üretiminin 13 kilogram civarında olduğu Ülkemizde, Canlı Hayvan Ticareti ve Kırmızı Et Sektörlerindeki arz talep dengesi istikrarsızlığı ve genellikle düşük arzın neden olduğu aşırı fiyat artışlarının giderilmesi için zaman zaman başvurulan ithalat uygulamaları yerine buna sebep olan besicilikteki yapısal sorunlar ve üretim maliyetleri sorunu üzerinde kalıcı çözümlerin uygulanması.

*Pamuk örneğinde olduğu gibi, Ülkemizde üretilebildiği halde, üretim açığı olduğu için hammadde olarak ithal edilerek dış ticaret açığına sebep olan katma değerli ürünlere “özel üretim teşvikleri” verilmesinin gerekliliği,

*Tüm teşvik uygulamalarına rağmen pek çok temel gıda ürünü ve katma değer üretilebilen stratejik üründe üretim açığımızın devam ediyor oluşu nedeniyle; Teşvik, prim, destekleme alımı ve mazot desteği gibi uygulamaların, Ülkemizin cari açık sorunu da dikkate alınarak, ithal ikameci olarak yeniden gözden geçirilmesinin ve bu uygulamaların kalıcı çözümler için planlı üretim modelleri ile entegre şekilde uygulanmasının gerekliliği ve

*Tarım arazilerimizin daha iyi korunması için alınabilecek ek önlemler,Manisa Tarımının gelişimini sürdürmesi için, Manisalı Üretici ve İşletmelerimizi temsilen Bakanımızla paylaştığımız ve Bakanımızın görüşme notlarına aldırdığı önemli konular arasında oldu”

Toplantı sonunda Başkan Sadık Özkasap, Bakan Kutbettin Arzu ile yapmış olduğu son görüşme esnasında ise; Üzüm sektörü dahil bitkisel ürünleri ve hayvansal ürünleri, 2015 yılındaki olumsuz hava koşulları ve doğa olayları nedeniyle zarar gören Manisalı 21.649 Çiftçiye, Acil Yardım kapsamında verilen 35 milyon TL tutarındaki tarımsal destek dolayısıyla da ayrıca teşekkür etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ise Konsey Toplantısı’na ilişkin değerlendirmesinde şunları belirtti;  “- Görevde olduğumuz sürece sahayı bilen temsilciler olarak sizler bizim gözümüz kulağımızsınız. Hepimiz bu ülkenin refahı için çaba gösteriyoruz. Bu gayretli çalışmalarınızda bize düşen ne varsa yapacağız. Yaptığınız çalışmalardan dolayı sizlere çok teşekkür ediyoruz. TOBB camiasının desteğini hep gördük, bundan sonra da göreceğimize inanıyorum.”

 

08.09.2015