• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik
Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik18 Eylül 2015 Cuma
12 Eylül 2015 tarih ve 29473 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmeliğe göre az miktarda yumurta satan üreticiler de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izin alacak. Bu tip satış yapan küçük üreticilerin en fazla 250 tavuğu olabilecek. Yumurtalar için kuş gribi gibi hastalık vakalarına karşı büyük işletmelerin aldığı tüm tıbbi, veteriner ve hijyen önlemlerini almakla yükümlü olacak. 
 
250 tavuğu olan üreticileri kapsayan yönetmeliğe göre, yumurtanın üretim tarihi belli olacak. Küçük üretici de işletmeler gibi hijyen standardı sağlayacak. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle ‘köy yumurtası’ su istimallerinin de önüne geçilecek. Sektör temsilcileri “Vatandaş gerçek köy yumurtasına ulaşacak” değerlendirmesini yaparken, nihai tüketiciye ulaşacak köy yumurtasının çiftlik yumurtasına göre yüzde 40 daha pahalıya satılacağını belirtiyor. 
 
Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta tüketiciye sunulmayacak. Üreticiler haftada en fazla bin 500 yumurta satabilecek ve üzerinde tavukların yumurtlama tarihleri belirtilecek ve bu tarihten itibaren yumurta en fazla 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak ve maksimum 28 gün içinde tüketilecek. Üretici sadece kendi elde ettiği yumurtaların satışını yapabilecek. Yönetmeliğe uymayan işletmelerin izin belgeleri iptal edilecek. Bir dönem ‘köy yumurtası’ diye satılan yumurtaların, tesislerden alındıktan sonra saman ve tavuk pisliğine bulandırıldığı iddia edilmişti. Yönetmelikle bu tür kandırmacaların da önüne geçilecek. Küçük üreticiler, yem, veteriner tıbbi ürünleri, depolama ve atıklardan kaynaklanan bulaşmalara ve insan sağlığını etkileyebilecek hastalıklara karşı büyük işletmelerin de aldığı gerekli tüm önlemleri almak zorunda olacak. Yumurtalar, yumurtlamadan hemen sonra toplanacak ve hayvanların bulunduğu ortamlardan derhal uzaklaştırılacak.
 
RESMİ GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ...