• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA ODA VE BORSALAR İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI
MANİSA ODA VE BORSALAR İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI16 Kasım 2015 Pazartesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Manisa Merkez ve İlçelerde yer alan 8 Ticaret ve Sanayi Odası ile 5 Ticaret Borsası'nın Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterlerin katıldığı müşterek istişare toplantısı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binasında gerçekleşti.

Manisa’nın sektörel sorunlarının konuşulduğu ve tespit edilen sorunlara çözüm arandığı toplantıda, Oda ve Borsa Başkanları Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seslendi. Yeni kurulacak kabinede Manisa’nın unutulmaması gerektiğini belirten Oda ve Borsa Başkanları ‘Manisa’ya Bakanlık İstiyoruz’ dediler. Oda ve Borsa Başkanları, Türkiye’nin en verimli havzası olan Gediz ovasının Manisa’da bulunmasından dolayı, Manisa’ya düşünülmesi gereken Bakanlığın, Tarım Bakanlığı olması gerektiğini açıkladılar. Geçmiş yıllara bakıldığında Manisa'nın, bazı kabinelerde iki Bakanla temsil edildiğini hatırlatan Oda ve Borsa Başkanları son yıllarda Manisa’nın kabinede Bakanının olmadığını dikkat çekerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu çağrıya kulak vermesini istediler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil; "Hükümetin kurulmasının ardından vakit kaybetmeden hep birlikte Ankara’ya gidilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; Yeni kabine oluştuktan sonra bir araya gelip sorunlarımızı bir dosya haline getirip öncelikle Manisa Milletvekillerimizi, ilgili Bakanları ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret edelim" dedi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise şunları belirtti:“ 7 Haziran’dan sonra 5 ay gibi bir süre geçti. Bu süreçte Hükümetin kurulamamasından dolayı ciddi sıkıntılar yaşadık. Bugün gelinen noktaya baktığımızda, evet iş dünyası olarak tek başına iktidarın olmasını istiyorduk. Bu iktidarın da ekonomimize ve Ülkemize daha iyi olacağını da vatandaşlarımız karar verdi. Ve sandıktan bir parti tek başına iktidar olarak çıktı. Bundan sonra tekrar ekonomiye dönmemiz gerekiyor. Yapısal reformların bir an önce öne geçmesi ve bu konudaki lobi çalışmalarımızı yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Hedef 2023. Dünya’nın en büyük 10 ekonomi arasındaki yerimizi almayı hedefliyoruz. 500 milyar dolar ihracatı yakalayacağız. Ama bugünkü şartlara baktığımız da yüzde 3.5, 4 büyümelerle bu rakamı yakalayamayız. Gerçekleri görmemiz gerekiyor. Müteşebbisimiz çok çalışkan, yatırımcı. Ama ne olursa olsun Devletimizin desteği lazım’ dedi.

Ocak ayından itibaren asgari ücretin 1.300 TL olacağını dikkat çeken Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, ‘Düne kadar hepimiz karşıdan baktık. Partilerin vaatlerini seçim öncesi dinledik. 1.300 TL asgari ücret. Evet asgari ücret bu rakam olsun. Ama sen Dünyada en fazla istihdam üzerinden vergi alırsan, bugün bir iş yerine 1.456 lira maliyeti olan rakam 1.956 liraya gelirse bu sıkışık piyasalardan bu maliyetleri nereye yansıtacaksınız.1 Ocak 2016 yılından itibaren yasa çıkıyor. 1.300 TL asgari ücret olacak. Gerçekleşecek yüzde 30 artışın sonunda işten çıkarmalar mı başlayacak, yoksa kayıt dışı istihdam mı başlayacak? Bunları yeni oluşacak kabine de yer alacak Bakanlarımıza, Milletvekillerimize anlatmamız lazım. Çünkü şuan ki ekonomik ve piyasaların zorluğunda, rekabetin hat safhada ve acımasız olduğu bir yerde bu rakamlarla rekabet etmemiz çok zor olacak’ diye konuştu.”.

 

Oda ve Borsa başkanları, gerçekleşen toplantıların iki ayda bir yapılması konusunda görüş birliğine vardı.