• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
UYUŞMAZLIKLARDA ARABULUCULUK
UYUŞMAZLIKLARDA ARABULUCULUK27 Ocak 2016 Çarşamba

Arabuluculuk Ne Demektir?

Arabuluculuk, uyuşmazlık konularını tarafların mahkemeye taşımadan görüşmesi ve birbirlerini anlayarak çözüm bulması yöntemidir. Bu yöntemle; Mahkemelerin verebileceği kararlardan daha farklı ve daha fazla uzlaşma seçeneği bulunabilir. Yaygın olarak uygulanan Ülkelerin Hukuk Sistemlerinde, bir uyuşmazlığın dava açılmadan anlaşmaya bağlanması sürecidir ve dava açabilmenin ön koşuludur ( Uyuşmazlık, ancak arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamaması halinde dava edilebilir). 

 

Arabulucu Kimdir?

Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlayan,  tarafların birbirlerini anlamaları suretiyle kendi çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamaya çalışan tarafsız üçüncü kişidir.

 

Arabulucu Tam Olarak Ne İşi Yapacak?

Arabulucu, bu süreçte karar veren kişi değildir. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Bu uygulamada taraflar anlaşmazlık konusunu mahkemeye taşımadan birbirlerini anlamaya çalışırlar ve kendi çözümlerini kendileri üretirler.

 

Tüm Davalar Arabuluculuk Kapsamında mıdır?

Hayır. Arabuluculuk ancak tarafların serbest iradeleriyle karar verebilecekleri konularda mümkündür. Daha açık bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konularda taraflar arabulucuya gidebilirler. Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda örneğin ceza davalarında, nüfus kaydına ilişkin davalarda veya çocukların velayetine ilişkin davalarda arabuluculuk mümkün değildir. 

 

Arabulucuya Başvurmak Zorunlu mudur?

2016 Yılı 6 Aylık Eylem Planı çerçevesinde iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları dahil olmak üzere miktar belirlenmeksizin zorunlu olarak arabuluculuk sistemine girecek (Haziran 2016)

 

Arabuluculuk Faaliyetlerinde Gizlilik;

Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya elde ettiği bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür. Aksi kararlaştırılmadıkça taraflar da bu konudaki gizliliğe uymak zorundadırlar. Arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamaz ve konu mahkemeye taşınırsa, arabulucu tanıklık yapamaz, arabuluculluk sürecinde kullanılan bilgi ve belgeler mahkemede delil olarak kullanılamaz, kullanılsa dahi mahkeme dikkate almaz. Konuyu mahkeme kendi hukuk kriterleriyle dikkate alır.

Gizliliğin ihlal edilmesi durumunda, Bu kanunun 4 üncü maddesindeki yükümlülüğe aykırı hareket ederek bir kişinin hukuken korunan menfaatinin zarar görmesine neden olan kişi altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 

Arabulucuya Başvurmakla Dava Açmaktan Vazgeçilmiş Olunur mu ?

Hayır. Taraflar arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Kendi isteğiniz ile başlattığınız bu süreci yine kendi isteğinizle sona erdirip mahkemeye başvurabilirsiniz.

 

Arabulucuya  Nasıl Ulaşılır ve Seçilir ?

Taraflar Arabulucuyu, T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığının resmi web adresi olan  www.adb.adalet.gov.tr/arabulucu  adresinde yer alan güncel arabulucular listesinden seçebilirler. Başvuru sonrasında en geç 2 hafta içerisinde Arabulucu, Taraflarla temasa geçer.

 

Arabuluculuk Pahalı Bir Yöntem midir?

Süreç sonuçlanıncaya kadar arabuluculuk sürecinde taraflar, davadan farklı olarak herhangi bir harç yatırmak zorunda olmayıp, tebligat, bilirkişi, tanık ve keşif gibi giderler de ödemezler. Sadece, faaliyet süresine göre arabulucuya, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ücret ödenir. Ayrıca, özel bir toplantı yeri vs. gerekiyorsa, bu masrafların ödenmesi gerekir. Taraflar eğer avukatları ile bu sürece katılacaklarsa avukatlarına da ücret ödeyeceklerdir.

Arabuluculuk Ücret Tarifesi (İlk 2 Saatlik Görüşme Ücreti Devlet tarafından Desteklenmektedir)

 

Arabuluculuk Sürecindeki Ücret ve Masrafları Kim Karşılar?

Taraflar aksini kararlaştırmadıkça, arabuluculuk sürecindeki tüm masrafları eşit olarak karşılayacaklardır.

 

Arabuluculuk Yoluyla Anlaşma sağlandığında Avantajlar Nelerdir?

  • Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız tüm masraflardan (posta gideri, bilirkişi, keşif vb. masraflar, yol giderleriniz gibi) ve yargılama nedeniyle diğer işlerinizden kısıtlayıp, adliyeye ayırmak zorunda kalacağınız zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
  • Mahkemeye göre çok daha kısa sürer. Bazen bir, bazen iki günde, bazen bir haftada çözümlenmektedir.
  • Sonuç, tarafların kontrolündedir.
  • Geleceğe bakılır, mevcut hukuki durumun değil, menfaatin korunması esastır.
  • Güven ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla konuşabilirler.
  • Psikolojik ve sosyolojik riski azdır; daha az yeni sorun doğurur.
  • Tarafların anlaştıkları çözüm tarzı esastır, seçecekleri yöntem esnektir.
  • Anlaşmayla çözülür; iki taraf da kazanır, tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri devam eder.

 

Arabuluculuk Faaliyeti Ne Zaman Sona Erer?

Aşağıda belirtilen hâllerde arabuluculuk faaliyeti sona erer:

a) Tarafların anlaşmaya varması.

b) Taraflara danışıldıktan sonra arabuluculuk için daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz olduğunun arabulucu tarafından tespit edilmesi.

c) Taraflardan birinin karşı tarafa veya arabulucuya, arabuluculuk faaliyetinden çekildiğini bildirmesi.

ç) Tarafların anlaşarak arabuluculuk faaliyetini sona erdirmesi.

d) Uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olmadığının veya  4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince uzlaşma kapsamına girmeyen bir suçla ilgili olduğunun tespit edilmesi.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı bir tutanak ile belgelendirilir. Arabulucu tarafından düzenlenecek bu belge, arabulucu, taraflar veya vekillerince imzalanır. Belge taraflar veya vekillerince imzalanmazsa, sebebi belirtilmek suretiyle sadece arabulucu tarafından imzalanır.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen tutanağa, faaliyetin sonuçlanması dışında hangi hususların yazılacağına taraflar karar verir. Arabulucu, bu tutanak ve sonuçları konusunda taraflara gerekli açıklamaları yapar.

Arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi hâlinde, arabulucu, bu faaliyete ilişkin kendisine yapılan bildirimi, tevdi edilen ve elinde bulunan belgeleri ve düzenlenen tutanağı beş yıl süre ile saklamak zorundadır. 

 

Arabuluculuk Süreci Sonunda Varılan Anlaşma Bağlayıcı mıdır?

Arabuluculuk süreci sonunda anlaşma sağlandıktan sonra, bir taraf ben bu anlaşmaya uymak istemiyorum deyip artık vazgeçemez. Eğer vazgeçerse, anlaşmaya sadık kalan taraf mahkemeden 27 TL harç karşılığında icra edilebilir şerhi alır.Bunu aldığı takdirde bir mahkeme hükmü haline gelmiş olur ve alacağını hızlıca alma hakkını elde eder.

 

Arabuluculuğun Başarı Oranı Nedir?

Arabuluculuğun şu andaki başarı oranı yüzde 98’dir.

 

ARABULUCULUK TANITIM VİDEOSUNU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ - 1
ARABULUCULUK TANITIM VİDEOSUNU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ - 2
ARABULUCULUK TANITIM VİDEOSUNU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ - 3
ARABULUCULUK TANITIM VİDEOSUNU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ - 4