Kuru Meyve Kilogram Başına 3,3 Dolar Kazandırdı
11 Şubat 2016 Perşembe
Kurutulmuş meyve üretiminde Dünyada genelinde lider ülkeler arasında olan Türkiye, geçen yıl kuru üzüm, kayısı, incir gibi ürünlerin ihracatından kilogram başına ortalama 3,3 dolarlık döviz kazancı sağladı.
Dünya kuru meyve ihracatından aldığı payı 2023'e kadar yüzde 25'e çıkarmayı hedefleyen Türkiye, geçen yıl (01 Ocak - 31 Aralık 2015) 1 milyar 346 milyon 491 bin dolar değerinde 412 bin 241 ton ürün ihraç etti. Böylece, sektörün kilogram başına ihraç geliri Türkiye Geneli ortalamasının iki kat üzerinde gerçekleşerek 3,3 doları buldu.
Manisa bu dönemde (01 Ocak - 31 Aralık 2015) kuru meyve ihracatının yüzde 17,8'ine denk gelen 240 milyon 982 bin dolarlık kısmına imza atarak sektörde ihracatın 2. Sıradaki Lokomotif İli oldu. Manisa'yı 161 milyon 587 bin dolarla Malatya, 152 milyon 29 bin dolarla İstanbul, 112 milyon 661 bin dolarla Aydın, 106 milyon 478 bin dolarla Gaziantep izledi.
İhracat Şampiyonu Çekirdeksiz Kuru Üzüm
Ürün çeşitleri bazında bakıldığında, geçen yıl kuru meyve sektöründe en fazla ihraç geliri çekirdeksiz kuru üzüm, kayısı ve incirden sağlandı.
Takvim bazında (01 Ocak - 31 Aralık 2015) 430 milyon 296 bin dolarlık ihracat ile Türkiye'nin sektör ihracatının yüzde 32'sini ise çekirdeksiz kuru üzüm oluşturdu. Eylül ayında başlayan 12 aylık 2014-2015 Sezonu bazında ise bu üründen 458 milyon 997 bin dolarlık döviz girdisi elde edildi.
İkinci sıradaki kayısı ihracatı 304 milyon 234 bin, üçüncü sıradaki incir ihracatı ise 214 milyon 727 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Ayrıca Antep fıstığında 76 milyon 12 bin, bademde 69 milyon 296 bin, cevizde 58 milyon 850 bin, çam fıstığında 41 milyon 982 bin, leblebide 18 milyon 359 bin, incir ezmesinde 16 milyon 12 bin, kayısı ve zerdali çekirdeğinde 15 milyon 233 bin, elma kurusunda 5 milyon 417 bin, erik kurusunda 1 milyon 777 bin, diğer kurutulmuş ve kavrulmuş meyvelerde 94 milyon 295 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Kaynak: TİM, EİB, AA