DEFAM & MANİSA TİCARET BORSASI KURU ÜZÜM SEKTÖRÜNDE İLAÇ KALINTISI RİSKİ ?CHLORPYRİFOS? TOPLANTISI
10 Mart 2016 Perşembe
Türkiye'nin Manisa’daki üretim faaliyetleri ile ihracatında Dünya lideri olduğu, Ülkemize son yıllarda 500 milyon dolara yakın döviz girdisi sağlayan toplam çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının ortalama %85’i Avrupa Birliği Ülkelerine yapılmaktadır.
Bu ticaret hacmi, sektörün tüm paydaşlarının yıllar süren yoğun emekleriyle elde edilmiş bir başarıdır. Ancak hem bağcılarımızın hem de işletmelerimizin ciddi yatırımlarıyla, altyapısını kurduğu ve binlerce ailenin geçim kaynağına dönüşmüş olan bu üretim ve ticaret hacmi aynı zamanda, ulaşılan seviyenin korunması ve geliştirilmesi bakımından; AB’nin gıda güvenliğini artırma kararlarına ve taleplerindeki kriterlere ciddi dikkat ve takip de gerektiren bir durumdur.
Bu kapsamda, sahadaki ihtiyacın tespiti ve Celal Bayar Üniversitesi’ndeki mevcut teknik potansiyelin verilebilecek analiz hizmetleriyle sektöre entegrasyonu yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla; 02.03.2016 tarihinde Manisa Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Manisa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mutlu KARAKAŞ, Akreditasyon/Araştırma Sorumlusu Fatih TOKER, Manisa Ticaret Borsası Teknik Danışmanı Süleyman YEŞİLDAĞ, Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEFAM) Müdürü Doç. Dr. Mustafa ESKİCİ, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman KOÇAK ve Araş. Gör. Mustafa CİTTAN, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Osman SARI, Ziraat Mühendisi Köksal AKSU ve Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü Mühendisi Beytül ÖZEN AKDEMİR’in katılımlarıyla, “Kuru Üzümde İlaç Kalıntısının Önlenmesi ve Analiz Çalışmalarıyla Kontrol Altında Tutulması” konulu toplantı gerçekleştirildi.
Kuru üzümdeki ilaç kalıntılarının sürdürülebilir ihracat için taşıdığı riskler ve alınması gereken tedbirlerin görüşüldüğü ve ayrıca DEFAM’ın laboratuvar hizmetleriyle vereceği desteğin pratikte sağlayacağı teknik güçle sürecin Manisa’nın diğer tarım ve gıda sanayi ürünlerinin pestisit ölçümleri için de genişletilmesinin öngörüldüğü toplantı ile ilgili olarak yapılan ortak açıklamada şunlar belirtildi;
“Avrupa Birliği Ülkelerine yapılan ihracat potansiyeli nedeniyle, AB kriterlerinin takip edilmesi hususunda, 2016 yılı başında oluşan son gelişme, Avrupa Birliği’nin gıda güvenli uygulamaları kapsamında 19.01.2016 tarihli Resmi Gazetesi’nde yayımlanan, 10.02.2016 tarihinde yürürlüğe giren ve 10.08.2016 tarihinde uygulanacak olan kararı ile; Ülkemizde pek çok tarım ürününde kullanılan, çekirdeksiz kuru üzümün bağlardaki üretiminde ise salkım güvesine karşı yaygın olarak kullanılan Chlorpyrifos-Ethyl etkin maddesinin maksimum kalıntı limiti (mrl) değerinin, 0,50 ppm’den, 0,01 ppm’e (mg/kg – “parts per million”) düşürülmüş olmasıdır.
Bu etkin maddenin yanı sıra üzüm örneklerinde yüzlerce pestisit (ilaç kalıntısı) analizi de yapılmak durumundadır. Üzüm üretimi sırasında bu maddenin kullanımının sınırlandırılması ve kontrol altında tutulması, kalıntı riskinin önlenmesinde tek başına garanti sağlayamayacağından üzüm örneklerinin ihracat öncesinde kısa sürede akredite laboratuvarlarda analizlenmesi de hem üreticiler hem de ihracatçı firmalar açısından çok büyük önem taşımaktadır. Manisa ve İlçelerinde şuan aktif olarak çalışan gıda laboratuvarlarının söz konusu gelişmeden dolayı mevsiminde yetersiz kalabilmesi ihtimali de bulunmaktadır.
Cihaz altyapısı ile tarım ve gıda sanayinde karşılaşılan yüzlerce pestisitin kalıntı limiti analizlerinin yapılması amacına hazır ve uygun olan Celal Bayar Üniversitesi DEFAM Laboratuvarı’nın gıda analizlerinde de akreditasyon alması önerisi de yapılan toplantının Kurumsal İşbirlikleri ve Üniversite’nin Tarım ve Gıda Sanayi ile karşılıklı entegrasyonu bakımından en önemli çıktıları arasında olmuştur.
Manisa’nın sosyo-ekonomik yapısını doğrudan etkileyebilecek nitelikteki bu risk konusunun çözümünde, Celal Bayar Üniversitesi adına katkı sağlamak için DEFAM bünyesinde gerekli olan çalışmalar başlatılacak ve gıda akreditasyonuna öncelik verilecektir.”