• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Manisa?da Meyveciliğin Bugünü ve Geleceği Masaya Yatırıldı
Manisa?da Meyveciliğin Bugünü ve Geleceği Masaya Yatırıldı27 Nisan 2016 Çarşamba

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 60. yıl dönümü ve 25 Nisan Türkiye İstatistik Günü nedeniyle Manisa Ticaret Borsası, TÜİK Manisa Bölge Müdürlüğü, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Celal Bayar Üniversitesi işbirliğiyle ‘İstatistikler Işığında Manisa’da Meyveciliğin Bugünü ve Geleceği’ konulu panel düzenlendi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin diğer konuşmacıları Manisa İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ile TUİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol oldu. Moderatörlüğünü Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şenay Aydın'ın yaptığı panele;  Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Ünal, İl Müdür Yardımcıları, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, sektörün önde gelen temsilcileri,  İl Müdürlüğünün konu uzmanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Panelde konuşan  Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, tarımda alınabilecek en üstün verimi yakalayabilmek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini, basınçlı su projesinin başarılmak zorunda olunduğunu ve organik tarımdan başka çare olmadığını ifade etti.

TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol da,  il genelinde 33 çeşit meyve üretildiğini ve kurutmalık çekirdeksiz üzümün yüzde 90'ının Manisa'da üretildiğini söyledi. Akyol, kentin meyvecilik üretiminden elde ettiği parasal değerin, 5 milyar 700 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise Türkiye'deki 462 bin hektar bağ alanından 75 bin 400'ünün Manisa'da bulunduğunu belirterek, "En önemli ürünlerimiz üzüm, zeytin ve kirazdır. Dünyada bu kalitede üretilen üzüm alanına yaklaşan bir alan daha bulunamamıştır. Organik tarım alanlarında yüzde 100 artış sağlamak hedeflerimiz arasındadır. Meyveciliği tamamen organik tarıma geçirerek, organik tarım yapmamız gerekir." dedi.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap daTürkiye'nin her yıl 400 milyon doların üzerinde üzüm ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, "2015'te ülkeye 460 milyon dolar ülkeye döviz girdisi sağladık. 2015-2016 ürünlerinden 131 bin ton üzüm ihracatı sağlamış bulunuyoruz." diye konuştu.