• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA TİCARET BORSASI'ndan Yeni Sezon Öncesinde Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Kalitenin Korunması İçin Önemli Hatırlatmalar Yapıldı
MANİSA TİCARET BORSASI'ndan Yeni Sezon Öncesinde Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Kalitenin Korunması İçin  Önemli Hatırlatmalar Yapıldı10 Ağustos 2016 Çarşamba

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, 2016/2017 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu’nun başlaması öncesinde “Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Kalitenin Korunması” için aşağıdaki hatırlatma ve uyarıları yaptı:

“ - Bilindiği üzere; doğa koşullarından kaynaklanan çok büyük bir olumsuzluk yaşanmadığı sürece Türkiye Geneli Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatında Ürün Grupları Bazında başı Çekirdeksiz Kuru Üzüm çekmektedir. Sadece kurusuyla Ülkemize her yıl ortalama 500 milyon dolar kazandıran ve üretiminin %95’i Manisa’mızda gerçekleştirilen bu Milli Gelir kaynağının alt yapısında, Üreticilerimizin, Tüccarlarımızın, Üzüm İşletmelerimizin ve İhracatçılarımızın, ilgili Resmi Kurum ve Meslek Kuruluşlarımızın ve ayrıca Akademisyenlerimizin yoğun emek ve ortak çabaları yer almaktadır.

Ancak halen; son ilaçlama süresi, erken hasat, hasat döneminde yapılan bandırma ve sergiden kaldırma uygulaması hataları, eski veya bu işin standartlarına uygun olmayan yanlış çuval kullanımı, ürünün ve depolama koşullarının temizliği gibi kalite ve verimlilik sorunlarına neden olabilecek, sürekli dikkat edilmesi veya geliştirilmeye devam edilmesi gereken konularımız da bulunmaktadır.

*Hasada yakın dönemde yapılması zaruri kalınan ilaçlamalarda, ilaçların etiketinde belirtilen son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye mutlaka uyulmalıdır. Yeterli zaman yok ise bağda ruhsatlı ve bekleme süresi kısa olan ilaçlar kullanılmalıdır. Böylece sektörde önemli ölçüde gelişme sağlanan kimyasal kalıntının önlenmesi çalışmalarının son aşaması da doğru şekilde tamamlanmış olacaktır.

*Birçok taze meyve ve sebzenin aksine üzüm olgunluğa eriştiği zaman hasat edilir. İdeal aromasına ulaşmış kaliteli bir üzüm hasadı için zamanlama çok önemlidir. Üzümün olgunluk zamanının belirlenmesinde şeker oranı, renk, tane büyüklüğü ve bütünlüğü öne çıkan başlıca kriterlerdir. Sultani üzüm eğer sofralık olarak değerlendirilecekse en az 16 brix ve 8 asit değerine ulaştığında hasat edilmelidir. Kurutmalık olarak değerlendirilmesi düşünülüyorsa 22-23 brix hasat için uygun zamanı gösterecektir. Sahada şekerlenme oranı olarak da bahsedilen Brix değeri refraktometre dediğimiz bir cihaz ile ölçülür ve tatbik edilmesinde büyük yarar vardır.

*Bandırma suyu hataları (uygun olmayan yağ ve hazır solüsyon zararları), bandırma yapmadan tabancalı püskürtme ile bandırma suyu uygulaması, sergilerde üzümün kalın serilmesi, sergide gödeli tanelerin ayıklanmaması, sergide tanelerin patlatılması, tam kuruma olmadan sergiden kaldırma, kaldırma makinelerinde taneleri patlatma, sergide hasada karışan taş, toprak, iri çöp vb. yabancı maddelerin temizlenmeden hasadın çuvala ve depolamaya alınmasıyla bu maddelerin üzümün temizliğine ve tane yapısına bekleme sürecinde zarar vermeye devam etmesi gibi hatalar da verim ve kalitenin etkilenmemesi için özen gösterilmesi gereken önemli risk alanlarımızdır.

*İhracatçı Firmalarımız, işleme hatlarında en üst düzey teknolojiye sahip makineleri kullanmaktadır. Ancak buna rağmen bazı Üreticilerimizin kullandığı düşük kaliteli veya yıpranmış çuvalların yol açtığı küçük kopmuş çuval parçacıklarını ayırmakta makineler yetersiz kalabilmektedir. Kaçan bir küçük çuval parçacığı dahi yurt dışındaki müşterilerimizin Türk Üzümü’nün kalitesi algısında olumsuzluğa sebep olabilecek etkiye sahiptir.

Kullanılmış yem, gübre vb. çuvallarının üzüm hasadında değerlendirilmeye çalışılması da Türk Üzümünün kalitesi, temizliği ve gıda güvenliği imajının korunması bakımından kesinlikle sakınılması gereken bir husustur.

Bu sebeplerle Yurt Dışı alıcılar, bu sene sahada kullanılacak Çekirdeksiz Kuru Üzüm çuvallarına belirli standartlar getirmişlerdir. Bu çuvalların 60x90 ebatlarında, UV katkılı, sıkı dokunmuş, birinci sınıf ham maddeden üretilmiş ve 110-125 gram ağırlığında olması gerekmektedir.

Üreticilerimizin de; bir yıl boyunca yoğun emek vererek çocukları gibi baktıkları bağlarında yetiştirdikleri üzümlerini satarken kalite ve gıda güvenliği sorunu yaşamamaları için bu konuya önem vermeleri gerekmektedir.

Bu uyarı ve hatırlatmaları, Sektörün Tüm Emek Verenleri, Tüm Manisalılar ve Milli Ekonomimiz adına görev biliyoruz.

Bu vesile ile de çok yakında, yani 12 Ağustos Cuma günü Borsamızda gerçekleştirilecek olan “İlk Ürün Töreni” ile Geleneksel Açılışının yapılacağı 2016/2017 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu’nun Tüm Üreticilerimiz, Tüccarlarımız, İhracatçılarımız ve Manisalılar için hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, katılmayı arzu eden Tüm Manisalıları ayrıca Törenimize davet ediyoruz.”