• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
ELİDAŞ'ın Açılışı Yapıldı
ELİDAŞ'ın Açılışı Yapıldı16 Nisan 2013 Salı
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceğine yapılan önemli bir yatırımın açılışı için bir araya geldiklerini vurgulayarak, “Bu yatırımla birlikte kalite artacak. Ege bölgesinin üreticisi, tüccarı ve sanayicisi kazanacak, Türkiye kazanacak” dedi.

Tarımdan para kazanmak için ticaretini de yapabilmek gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,tarım ürünlerinin ticaretinde de zirveye oynamak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun için değişen şartlara ayak uydurmak zorunda olduklarını, bu noktada da lisanslı depoculuğun önemini vurguladı.

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı ve ELİDAŞ Denetim Kurulu Üyesi Sadık Özkasap ise açılışta yaptığı görüş belirtmesinde; "Pamuk işlemleriyle faaliyete başlayarak ilerleyen süreçte üzüm, incir gibi Bölgemizin diğer önemli ürünleri için de genişletilmek üzere kurulan Lisanlı Depoculuk Şirketimiz Bölgemizin tarımsal etkinliğinde önemli rol üstlenecektir" dedi.

-Sistem nasıl işleyecek?
 
ELİDAŞ’a depolanmak üzere getirilen pamukların kalite kriterleri belirlenecek, fiziki olarak depoya alınan pamuk, elektronik sistemde kaydileştirilerek ürün sahibinin herhangi bir bankada bulunan yatırım hesabı altında otomatik olarak görünecek. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sahibi bu aşamadan sonra isterse pamuğunu İZBEP’de satabilecek, isterse de bankaya teminat olarak sunarak kredi kullanabilecek.
 
Pamuğu temsil eden ELÜS’ler internet ortamında işlem görebilecek. Alıcı ve satıcılar aracılar vasıtasıyla işlem emirlerini verebilecek. İzmir TB Elektronik Platform (İZBEP) işlemler, elektronik ortamda girilen emirlerin eşleştirilmesi yöntemiyle yapılacak. Emirler, fiyat ve zaman önceliğine göre eşleşecek. Alım emirlerinde en yüksek, satım emirlerinde ise en düşük fiyattan başlayarak fiyat önceliği sistem tarafından tesis edilecek.
 
İZBEP işlem ekranlarında ELÜS’ün temsil ettiği ürünün cinsi, satış fiyatı ve miktarı, alış fiyatı ve miktarı bilgileri yer alacak. Alıcı ve satıcının ya da aracının kim olduğu ise bilinmeyecek. Seans sonunda gerçekleşen işlemlerin takası işlemi yapılacak, ELÜS ve ürün bedeli alıcı ve satıcı arasında el değiştirmiş olacak.