• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Yılın İlk Kuru Üzümü Manisa Ticaret Borsası'nda
Yılın İlk Kuru Üzümü Manisa Ticaret Borsası'nda12 Ağustos 2016 Cuma

2016 - 2017 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu İlk Ürün Töreni, Manisa Ticaret Borsası’nda yapıldı. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclisinin ev sahipliğinde yapılan törene, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ak Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber ve Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik,  Kaymakamlar, Oda ve Borsa Başkanları, Daire Müdürleri, Tüccarlar, Çiftçiler ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı.

2016 - 2017 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu İlk Ürün Töreni’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap;

15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenleri andı. Başkan Özkasap, ürettikleri mahsullerle tarımsal ekonomiye katkı sağlayan ve Manisa Sultani Çekirdeksiz üzümünün üretiminden iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına kadar her aşamada geliştirilmesinden, her fırsatta tanıtılmasına kadar emek sarf eden bütün çiftçiler başta olmak üzere herkese teşekkür etti.

Özkasap, tüccar ve üzüm işletmelerinin uluslararası iş dünyasında Türk mallarına ve Türkiye ile yapılan ticarete duyulan güvene güç kattığını belirterek, “Manisa, çalışkan insanları, bereketli toprakları, tarımı ve sanayisiyle her alanda zenginlik üretme niteliğine sahip nadir kentler arasındadır. Tarım ve tarıma dayalı sanayi ayağında ise çekirdeksiz kur üzüm en önemli sembollerimizden birisidir. Ülkemizin en önemli tarımsal döviz kaynaklarından olan çekirdeksiz kuru üzüm arzının her sene yüzde 90’dan fazlası Manisa’da üretilmektedir.

2015-2016 sezonunda temmuz sonu itibariyle 200 bin 388 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edildi. 6 Ağustos tarihli son ihracat raporuna göre ise 190 bin ton ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu ihracat miktarıyla ülkemiz 391 milyon dolar elde etmiştir. 2016-2017 rekolte tahmini çalışmalarına göre 1 milyon 4 bin 440 dekor bağ alanında 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm elde edileceği tahmin edilmiştir. Bu rakam ile ülkemize 500 milyon doların üzerinde gelir kazandıracağı öngörülmektedir” dedi.

Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sevindirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile görüşmesinin önemli olduğunu kaydeden Özkasap, “İki liderin, tarım ürünleri ticaretinde Rusya’nın uyguladığı kısıtlamaların kaldırılmasını da kapsayan görüşmesi üzüm ihracatımıza, pazarlama faaliyetimize bir süreliğine ara verdiğimiz pazarın yeniden açılacağı anlamına geliyor. Bu da sektörümüz adına çok sevindirici bir haberdir. Yeni sezonunun üreticilerimize, Manisa’mıza ve ülkemize hayırlar getirsin” diye konuştu.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Gümülceli Mahallesinden Veysel Karaca (65) tarafından üretilerek Borsaya getirilen yılın ilk kuru üzümü açık artırmayla satışa çıkarıldı. Karaca’nın getirdiği 80 kiloluk üzümün kilosu 50 TL’den Manisa Ticaret Borsası tarafından satın alındı. Üretici Veysel Karaca’ya protokol üyeleri tarafından çeşitli ürünler takdim edildi.