• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB MÜŞTEREK KONSEY TOPLANTISI
TOBB MÜŞTEREK KONSEY TOPLANTISI 31 Ağustos 2016 Çarşamba

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Ticaret Odaları Konseyi, TOBB Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi ile TOBB Ticaret Borsaları Konseyi’nin müşterek toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Konsey Üyesi Oda/Borsa Başkanları’nın katılımlarıyla TOBB İkiz Kuleler’de 31.08.2016 tarihinde gerçekleştirildi.

Manisa’yı temsilen Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ın katıldığı, ekonomi ve ticaret alanındaki güncel gelişmelerin görüşüldüğü Müşterek Konsey Toplantısı’nın açılış bölümündeki konuşmalarda aşağıdaki konulara değinildi:

-Faaliyetler 3 Eksende

Darbe girişimi sonrasında TOBB olarak faaliyetlerini 3 eksen üzerine oturttukları bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Bu kapsamda, (1) Yurtdışında algı yönetimi için Devletimizin resmi diplomasi sürecine destek sağladık. Ayrıca 98 ülkedeki muhataplarımızla ve 25 çok uluslu iş örgütü ile temaslar kurduk.

Yurtdışındaki bilgi kirliliğini kaldırmak için buralarda hızlı bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Yarın da Cumhurbaşkanımızla birlikte Çin’de G-20 toplantısına gidiyoruz. İkinci önemli konu hali hazırda yerleşik yatırımcıların güvenini tesis etmek ve yükseltmek. Bunun için 2 önemli toplantı düzenledik.

(2) Önce Türkiye’de yatırım yapmış 300 büyük yabancı şirketimizi, sonra da 81 ildeki Oda ve Borsa Başkanımızı Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile bir araya getirdik. Yaşanan süreci liderlerimizden dinleyen yatırımcılarımızdaki ilk tedirginlik kayboldu. Herkes şimdi ileriye bakıyor. (3) Odaklandığımız üçüncü alan da reformlar. Çok şükür ekonomimiz çok fazla yara almadan bu darbe girişimini atlattı.

Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı. Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.

-İstihdam Seferberliği

Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve ekonomiyi tanıtmanın çok daha önemli hale geldiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, 2 hafta önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlattıklarını hatırlattı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçedeki Odalarımız-Borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edeceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek.

Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İstihdam üzerindeki prim maliyetinden herkes şikâyet ediyordu. İşte çözüm burada ayağınıza geliyor, firmalarımız mutlaka bundan yararlanmalı.

Öte yandan, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek çeşitli düzenlemeler üzerinde kamu idaresiyle birlikte yaptığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler sağladık. Elbette reel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu başka iyileştirmeler de var; KOSGEB can suyu kredileri canlandırılmalı.

KOBİ’lerimizin Kredi Garanti Fonu’ndan daha fazla yararlanmalarını sağlamak için teminatlandırmada ki kısıtlamalar kaldırılmalı, vergisini düzenli ödeyen firmalar ödüllendirilmeli, yargıdaki sıkıntıları rahatlatmak üzere, belli miktarın altındaki ticari davalarda Tahkim zorunlu kılınmalı, inanıyorum tüm bu çalışmalar kısa sürede sonuç verecek ve Türkiye yeniden tempolu büyüme sürecine girecektir.”

-Güçlü Ekonomi, Kaliteli Demokrasi

TOBB olarak yıllardır ‘’Güçlü Ekonomi ve Kaliteli Demokrasi” sözünü vurguladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu ikisinin birbirini tamamlayan bir bütün olduğunu söyledi. Bunlardan birisi olmadan diğerinin olmayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sağlamlığı tescillenmiş demokrasimizle, siyasi partilerimiz arasında başlayan mutabakat zeminiyle, halkımızdaki birlik beraberlik duygularıyla, geleceğe daha olumlu bakıyoruz. Siyasetteki mutabakat ortamının, piyasalardaki güveni artıracağına ve ekonomimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Hükümetimizin, son dönemde özel sektörü rahatlatan, Vergi ve Prim borçlarının yeniden yapılandırılması, İş ve Yatırım ortamını iyileştiren düzenlemeler, Damga Vergisinde sağlanan kolaylıklar gibi adımlarını takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı'nda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise;  Bakanlık olarak iş dünyasıyla iş birliğine devam edeceklerini söyledi. Küresel finans krizinin etkilerinin halen görüldüğünü belirten Tüfenkci, bazı ülkelerde ise sorunların derinleştiğini ifade etti.

ABD ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı noktasında mutabakat bulunmadığını belirten Tüfenkci, küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen Türkiye'nin kesintisiz büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Tüfenkci, 15 Temmuz'da yaşanan hainliğe rağmen halkın demokrasinin yanı sıra ekonomiye de sahip çıktığına dikkati çekti.

Büyümeyi destekleyecek adımlar attıklarını dile getiren Tüfenkci, bu kapsamda yatırım teşviklerinin de artırıldığını söyledi.

Ekonomi politikaları üretirken siyasi çıkar gözetmediklerini ve mali disiplinden taviz vermediklerini belirten Tüfenkci, "Özel sektörü teşvik etmeye devam edeceğiz. Merkez Bankamız faiz oranlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Talebimiz, bankalarımızın da Merkez Bankasına uyarak, faiz politikalarını gözden geçirerek, reel sektörümüzü rahatlatması." şeklinde konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise Müşterek Konsey Toplantısı ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları belirtti:

“-Konsey Toplantısı öncesindeki hazırlık toplantılarında ve toplantı gününde, Ülkemizin dört bir yanından gelen ekonomi aktörleri ve özel sektör temsilcileriyle birlikte Ülke ekonomisini mümkün olduğunca istişare etmeye, daha güçlü bir ekonomi için yapılabilecekleri Hükümetimize rapor halinde sunulmak üzere derlemeye çalıştık.