• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Manisa'nın Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri Başbakan Binali Yıldırım'a İletildi
Manisa'nın Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri Başbakan Binali Yıldırım'a İletildi07 Ekim 2016 Cuma

Ticaret ve sanayinin aktörlerini bir araya getiren Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın 9’uncusu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) gerçekleştirildi.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen Şura’ya Başbakan Binali Yıldırım ile Bakan ve üst düzey Bürokratlar, Türkiye genelindeki 365 Oda-Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ve Meclis Başkanları katıldılar. 81 İlden Oda-Borsa Başkanları, İllerindeki ekonomi ile ilgili en önemli sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci ağızdan Hükümete aktardılar.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ında katıldığı toplantıda Manisa İl ve İlçe Oda ve Borsa Başkanları 9’uncu Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Manisa’yı temsil ettiler.

 

Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Manisa Oda ve Borsa başkanları tarafından tespit edilen ve Başbakan Binali Yıldırım’a iletilen, Manisa’nın en önemli temel sorunları ve çözüm önerileri şunlar oldu:

1- Manisa ovasındaki Tarım arazilerimizin verimliliğinin artmasını sağlamak için Gediz Nehrinin mutlak ıslahı ve tüm ovalarımızın Demir Köprü Barajından kapalı devre ile sulama sistemine geçilmesi bizler için son derece önemlidir.

2- Tarım ve Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurulması acil ihtiyacımızdır. İlimiz için önemli olan beyaz et ihracatı mutlaka desteklenmelidir. Sektörün Uluslar arası rekabeti sağlayacak başta kredi teminatları olmak üzere tüm kolaylıklar sağlanmalıdır. Et ve süt fiyatları için piyasa yapıcı aktörler devletimiz tarafından devreye sokulmalıdır.

3- Kuru üzüm ve mısırda lisanslı depoculuğa geçilmesi İlimiz ekonomisi açısından son derece önemlidir.  Zeytin ve üzüm de satışta KDV yüzde 8’den, yüzde 1’e indirilmeli, okul üzümü kampanyasına mutlaka devam edilmeli ve rekabet kurulunda kuru meyve komisyonu mutlaka kurulmalıdır. Yaş üzümde yeni ülke pazarları açılmalı ve Rusya pazarında eski işlem hacmine dönülmesini sağlayacak adımlar süratle atılmalıdır.

4- 1960’lı yıllarda bile İstanbul ve Ankara’ya haftada üç seferin yapıldığı Akhisar Askeri Havaalanı yeniden sivil uçuşlara açılmalıdır.

5- Tüm İlçelerimizin ana arterlere ve yapımı devam eden otoyol ve hızlı tren projelerine bağlantıları  süratle planlanmalı ve yapımına başlanmalıdır.

6- Gördes, Selendi, Köprübaşı, Demirci ve Kula İlçelerimiz kalkınmada öncelikli yerler kapsamına alınmalı ve dar bölge teşvik sistemine mutlaka geçilmelidir.

7- İl Genelindeki mevcut tüm OSB’lerimizin tamamlanmasının ve genişlemesinin önündeki bürokratik engeller mutlaka kaldırılmalıdır.

8- Salihli’ye Gümrük Müdürlüğü, Turgutlu’ya araç muayene istasyonu, yine Salihli ve Kula arasına arsası tahsis edilmiş olan Bölge Trafik Hastanesi kurulmalıdır.

9- Ticari sicil affı mutlaka geri gelmelidir.

10- Müstahsilin Bağ kur primlerinin kesintilerinin takip yükü tüccarın üzerinden kaldırılmalıdır.

11- İlimizde özelleştirme sonrasında kurulan GEDİZ Elektrik AŞ’nin gerek hizmet kalitesinde, gerekse alt yapı yatırımlarında yetersiz kalmasından ve sıkça yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinden dolayı sanayi ve tarım üretiminde önemli kayıplar yaşanmasıdır.