• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap Ulusal ve Yerel Basın Temsilcileri'ni ağırladı.
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap Ulusal ve Yerel Basın Temsilcileri'ni ağırladı.11 Ekim 2016 Salı

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap Ulusal ve Yerel Basın Temsilcileri’ni ağırladı. Gerçekleşen ziyarette Şehitlerimiz için Taziye ve Üzüntülerini ifade eden Özkasap, “Hakkari Şemdinli’de meydana gelen hain saldırıda Şehit verdiğimiz; Alaşehirli Onbaşımız ve Salihlili Uzman Çavuşumuza Allahtan Rahmet, Ailesine Sabırlar ve Tüm Manisa’mıza başsağlığı diliyorum. Ülkemizi yıpratmaya ve büyümesini engellemeye çalışan iç ve dış mihrakların emellerine ulaşamayacağına olan inancımla, terörün her türlüsüyle kararlılıkla mücadele eden Devletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve Milletimize Allahtan kolaylıklar diliyorum” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özkasap, Manisa ekonomisi, Sultani Üzüm İhracatı, Okul Üzümü Projesi ve Tarımsal Destekler hakkında bilgiler verdi.

1- Üzümün Merkezi Olan Manisa’da Üzüm Hayata Geçirilen Politikalar Nedeniyle Bitirilmeye mi Çalışılıyor?

Üzüm Manisa’da bitmez. Çünkü Bağlar birer üretim tesisidir. Bu tesisler fidanıyla, direğiyle, V-demiriyle, teliyle meydana getirilen ciddi birer yatırımdır. 2015/2016 Sezonunda 200 Bin Ton İhracatla, Ülkemize 400 Milyon Dolar Döviz getirisi sağlanmıştır.

Bu Milli Gelir kaynağını kimsenin kasıtlı olarak bitirmeyi düşünebileceğini sanmıyoruz.  Konuya uygulamalarımız bakımından bakmak gerekir. Sektörün halkalarının yıldan yıla fark gösteren sorunları;  iç tüketim düşüklüğü, dış pazar dengelerinin değişkenliği ve üretim maliyetleri temelinde yer alıyor.

Ancak günümüze kadar kendi kendine yeten bir sektör olarak değerlendirildiği için, geçmişte yapılan bazı sübvansiyon alımları dışında özel olarak desteklenmemiştir.

Manisa Üzümünün “Stratejik Ürün” kapsamında değerlendirilmesi gerekir. TOBB Konseyi, Ekonomi Şuraları Gibi katıldığımız toplantılarda sürekli dile getiriyoruz ve Bakanlarımıza raporlarımızı sunuyoruz. Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında Bağcılık ve Üzüm konusunda faaliyet gösterecek bir Merkezi birim üzerinde çalışılıyor.

2- Üzümde Rusya ve AB’ye Bağımlılık 2023 Hedefleri Olan Türkiye İçin Yeterli Mi? Yeni Pazarların Olması İhracatın Artmasına Yardımcı Olmaz Mı?

Uçak krizi sonrasında kopma noktasına gelen Rusya ile diyaloğumuz, artık normalleşmeye giriyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanımız son 2 ayda 3ncü görüşmelerini de 10 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirdiler. Ev sahipliği yaptığımız, Uluslararası Enerji Kongresinde tarihi öneme sahip olacak “Türk Akımı Projesi”nin imzaları atıldı.

Rusya Devlet Başkanı da anlaşma sonrasındaki basın açıklamasında, Türkiye’den yaptıkları sebze-meyve ithalatında kısıtlamaların kalkması ve iki Ülke arasındaki Tarım Ürünleri Ticaretinde tam normalleşme için gerekli adımların kendilerince atılacağını deklare etti.

2023 Yılı Hedefleri Top yekûn tarım ürünleri için geçerli olmalı, Bu yıl ki tahmin 313 bin ton, her yıl ortalama %85’i ihraç ediliyor. İç tüketim yok gibi. Bu Durumda Sektör Üzerine Düşeni Zaten Yapıyor.Ancak; Markalaşma ve Ambalajlı Türev Ürünler ile katma değer artışı üzerinde durabiliriz

3- Okul Üzümü Projesinde Son Durum Nedir?

4 Nisan 2015 Tarihli ve 29316 Sayılı Resmi Gazete’ de Yayınlanan 7396 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı İle yürürlüğe konulan ve Resmi İnternet Sitesi halen aktif olan "Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı", 2014/2015 Eğitim Öğretim sezonunun Mayıs Ayında başlamış, ancak kamuoyuna duyurulduğu şekilde devam edilmemiştir. Oluşturacağı farkındalık ile sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine sağlayacağı katkının yanı sıra Okul Üzümü Projesine ekonomi alanından baktığımızda ise;

Proje İle İç Tüketim alışkanlığı teşvik edilmiş olacak, iç tüketimin artmasıyla da neredeyse tamamen dış piyasa koşullarına bağlı olarak hareket edilen Çekirdeksiz Kuru Üzüm üretimi sektöründe iç piyasa hareketliliği sağlanacak,

Ülkemizin kuru meyve ve mamulleri ihracatından her yıl başı çeken ve her yıl ortalama %95'i Manisa ve İlçelerinde üretilen Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzümün ihracattaki katma değeri, yüksek rekolteli üretim sezonlarında korunmuş olacaktır.

4- Tarımın Başkentlerinden Olan Manisa’ya Verilen Destekler Yeterli midir?

Manisa ürün bazlı primlerden, Bakanlık ve TKDK gibi kurumsal yatırım desteklerinden yararlanıyor. KOSGEB Desteklerinde %60 destek grubunda yer alıyor. Ancak potansiyeli sürekli artırmak ve bunu hızlı yapmak istiyorsak, üretim maliyetlerimiz dikkate alındığında destekler elbette ki iyileştirilmelidir. Başbakan Yıldırım 15 Ekim Cumartesi 2016 tarihinde  Ödemiş’te Tarım Mitingi Yapacak. Burada Tarım ve Hayvancılık Teşviklerini açıklaması bekleniyor. Başbakanımızın açıklamaları Bölgesel olacak ve Manisa’yı da kapsayacaktır. Sonrasında değerlendireceğiz.