• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
"Okullarda Kuru Üzüm Dağıtımı Programı" 2017 Yılında Yeniden Uygulanacak
13 Aralık 2016 Salı
MANİSA'da, Manisa Ticaret Borsası'nın da Ortaklığı ve Sponsorluğunda projelendirilen ve gerçekleştirilen Pilot Uygulamanın devamında, 4 Nisan 2015 tarihli ve 29316 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 7396 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve Resmi İnternet Sitesi aktif kalan "Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı", 2014/2015 Eğitim Öğretim Sezonunun Mayıs ayında başlamış, ancak kamuoyuna duyurulduğu şekilde devam edilememişti.
 
Ancak;
*Manisa Ticaret Borsası’nın; TOBB bünyesinde gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şuraları, Türkiye Geneli Borsalar Konseyi Toplantıları gibi platformlarda Hükümete ve İlgili Bakanlıklara ilettiği Çalışma Raporları ile oluşturmayı sürdürdüğü farkındalık ve
 
*Manisa Milletvekillerimizin konuyu sahiplenerek, göstermiş oldukları hassasiyetle Ankara nezdinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar neticesinde;
 
İç tüketim alışkanlığının artırılmasıyla, Sağlıklı Nesillerin yetiştirilmesine önemli katkı sağlayacak olan Proje 2017 yılı itibariyle yeniden hayata geçirilmiş olacak.

 

PROJENİN 2017 YILINDA UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DA RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI:

MANİSA LANSMANI:

08.12.2016 Tarih ve 29912 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan 

2016/9547 Sayılı Karar


Programın

Resmi Sitesi İçin

RESME Tıklayınız 

 

UYGULAMANIN ÖZETİ İSE AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE:

Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek okullarda 2017 yılında her öğrenciye haftada 2 gün, 25'er gramlık paketlerde çekirdeksiz kuru üzüm dağıtılacak.

Bakanlar Kurulunun "Okullarda Kuru Üzüm Dağıtımı Programı Uygulama Esasları Hakkında Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüteceği program kapsamında gelecek yıl anaokulu, uygulama sınıfı, temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması, öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ile dağıtımına ilişkin esaslar belirlendi.

Program kapsamında yer alan özel eğitim kurumları (anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe) öğrencileri, dağıtımı yapılacak kuru üzüme eşdeğer miktarda kuru üzüm tüketmeleri halinde, velilerin isteği esas alınarak dağıtım kapsamı dışında tutulacak.

Karara göre, ilgili okullara kuru üzüm temini ve dağıtımını Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği sağlayacak.

Bu kapsamda gerekli eğitim ve tanıtım etkinlikleri ile materyallerinin temini, dağıtımı, yayım ve iletişim faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından yapılacak.

Alım, teslimat ve dağıtım

Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek okullarda 2017 yılında her öğrenciye haftada 2 gün, 25'er gramlık paketler halinde, 9 numara kalitede olmak üzere sultani çekirdeksiz kuru üzüm dağıtılacak.

Dağıtımı yapılacak kuru üzüm ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenerek Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine bildirilecek.

Kuru Üzüm Komisyonu kurulacak

İllerde ilgili vali yardımcısı başkanlığında, il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü, il halk sağlığı müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüğü ile tarım kredi kooperatifleri temsilcilerinden oluşan ve kuru üzümün il içinde sevkiyat organizasyonu ile kontrolünden sorumlu "İl Okul Kuru Üzüm Komisyonu" kurulacak. Kuru üzüm dağıtım programı bu komisyonun koordinasyonunda yürütülecek. Komisyonun sekretaryası il milli eğitim müdürlükleri tarafından yapılacak.

Aile hekimleri, öğretmenler veya veliler tarafından kuru üzüme karşı duyarlılığı tespit edilen ve kuru üzüm tüketimini kabul etmeyen öğrenciler okul idarelerince dağıtım kapsamı dışında tutulacak.

Okulların kayıtlı öğrenci sayılarındaki değişiklik, öğrenci devamsızlığı, resmi tatil hava koşulları, mahalli düzeyde eğilime geçici olarak ara verilmesi gibi çeşitli nedenlerle dağıtımı yapılamayan kuru üzümler, program kapsamında yer alan diğer kurumlardaki veli izni olan öğrencilere öncelik verilmek üzere, komisyonun uygun görüşü alınarak nakliyesi Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından karşılanmak üzere okul idarelerince mahallinde değerlendirilecek.

Karara ilişkin denetimler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yerine getirilecek.