• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASI ANKARA'DA TOPLANDI
TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASI ANKARA'DA TOPLANDI08 Şubat 2017 Çarşamba

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası'nda; TOBB'a bağlı, 81 il ve 160 ilçedeki Oda ve Borsa Başkanları, Sektör Meclisleri Başkanları ile Organize Sanayi Bölge temsilcileri, Türk ekonomisine ilişkin görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili Bakanlara ilettiler.

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,  Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile TOBB’a bağlı, Ticaret, Sanayi, Borsa Konsey Başkanları, Oda ve Borsa Başkanları, Sektör Meclisleri Başkanları ile Organize Sanayi Bölge temsilcileri katıldı.

Türkiye Ekonomi Şurası’nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ekonomiyle ilgili her adımı istişareyle attıklarını yine böyle bir istişare için bugün bir araya geldiklerini belirtti.

Erdoğan, Türkiye'nin son 14 yılda 3 kat büyümesinde, yapılan istişarelerin büyük katkısı bulunduğunu vurgulayarak, bugün ve bundan sonra yapılacak iş birliğinin 2023 hedefleri doğrultusundaki yürüyüşü hızlandıracağının altını çizdi.

İşsizliğe karşı seferberlik çağrısında bulunan Erdoğan, “Herkes en az 1 kişiyi istihdam edebilir. İstihdamı artırarak son dönemde yeniden yükselişe geçen işsizliğin önüne geçebiliriz. Bunu; Sizlerle, hep beraber başaracağız.” açıklamasında bulundu.

Başbakan Yıldırım, İkiz Kuleler'de düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada;

Şura’nın özellikle 2017’nin ilk günlerinde yapılmasının ekonomi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek Ülkenin her bir köşesinden Oda ve Borsa Temsilcilerinin gelmesiyle ekonominin nabzının Ankara'da attığını belirtti.

Dış ticareti canlandırmak için özellikle beyaz eşyada ve konutta KDV'nin indirilmesi gibi teşvik edici tedbirlerin sonuç verdiğini ifade eden Yıldırım, otomotivde yeni bazı vergilerin düşürülmesiyle rekor düzeyde otomobil ve motorlu araç satışı olduğunu dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, sicil affı getirmek suretiyle firmaların önündeki kaynağa erişim engelini de kaldırdıklarına işaret ederek, “İşsizlik Fonu’nuna benzer bir fonu da 'Ahilik ve Esnaf Fonu' olarak bu günlerde Meclis Genel Kuruluna getirmek suretiyle çıkaracağız. Böylece küçük ölçekli esnaflarımız, işlerini kaybettikleri zaman belirli bir süre bu fondan, Ahilik Fonu'ndan yararlanmak suretiyle sıkıntılarını gidermiş olacak.” diye konuştu.

Küçük ölçekli işletmelere 50 bin liraya kadar bir yıl ödemesiz, 2 yıl geri ödemeli faizsiz destek verdiklerini hatırlatan Yıldırım, geçen yıl 15 bin KOBİ'ye bu desteği verdiklerini ancak bu yıl 250 binin üzerinde müracaat olduğunu dile getirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yapısal reformlara ve küresel rekabette Türkiye'yi öne çıkaracak yeni adımlara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Zira önce Brexit sonra yeni ABD Başkanıyla birlikte dünyada ticaret yatırım ve fon akışı yavaşlıyor ”dedi.

Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisinin yüzde 80'i iç tüketimden kaynaklanıyor. Dünya ekonomisi ve küresel ticaret uzun bir süredir yavaşlamış durumda. Böyle bir ortamda iç piyasamızı canlı tutmak daha önemli hale geldi. Unutmayalım ki ekonomi bileşik kaplar gibidir. İstihdam için üretim, üretim için de iç tüketim şart. İleride daha büyük atılımlar yapabilmek için bugün eldekini muhafaza etme zamanıdır. Şimdi iç piyasayı canlı tutma zamanıdır. Hükümetimizin beyaz eşya, mobilya ve konut sektörlerindeki vergi indirimleri bu açıdan isabetli bir adım olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselmenin firmalarda ve piyasada sıkıntılara neden olduğunun altını çizerek, “Kredi faizlerinin makul seviyelere inmesi beklenirken Merkez Bankasının likiditeyi kısması ve faizleri yükseltmesi üzerimizdeki yükü de artırdı” dedi.

İçeride ve dışarıda zorluklar yaşandığı bir dönemde özel sektör olarak devleti yanlarında görmek istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şura’ya katılımının bürokrasinin çarklarını işletmek ve özel sektörün sürdürdüğü mücadelenin önemini göstermek açısından önemli olduğunu vurguladı.

Ekonomiye odaklanılması ve reform ateşinin yeniden canlandırılması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak yeni adımlara ihtiyacımız var. Zira önce Brexit sonra yeni ABD Başkanıyla birlikte dünyada ticaret yatırım ve fon akışı yavaşlıyor. Dışarısı kötüleşirken içeride safları sıklaştırmalıyız. Reform ateşi parlasın ki masa başından ahkam kesen reyting şirketleri de mahcup olsun utansınlar” diye konuştu.

Son dönemde Hükümetin istihdamı, ticareti ve sanayiyi destekleme yönünde yeni adımlar attığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda vergisini düzenli ödeyenlere yönelik vergi indiriminin de gündemde olduğunu ifade etti.

İş dünyasının moralini ve şevkini artıran tüm bu desteklerin ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracağına inandığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu anlamda TOBB olarak son dönemde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil’in de yer aldığı şurada Manisa’nın genel, sektörel ve bölgesel sorunlardan oluşan dosyası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili Bakanlara iletildi.

İş dünyasından istihdama tam desteğin çıktığı Türkiye Ekonomi Şurası’nın Ülkemiz için hayırlı sonuçlar doğuracağından şüphelerinin olmadığını belirten Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil;

“Bizler İş Dünyasının Temsilcileri olarak Ülkemiz için çalışıyor, Ülkemiz için üretiyoruz. Dünya ekonomisinde yeni dengelerin oluştuğu bu dönemde, hızımızı kesme riski olan her türlü engeli, birlik ve beraberlik ruhu ile aşacağımıza inanıyoruz. Türkiye’nin güçlenmesinden huzursuz olanlar,  ekonomimizi ve iş dünyamızı tehdit eden unsurları silah olarak kullanırken, bizler aklımızı ve sağduyumuzu kullanarak yaşanan krize rağmen ekonomik başarımızın sekteye uğramasına asla izin vermeyeceğiz. TOBB Türkiye Ekonomi Şurasında bölgesel olarak yaşadığımız sorunlarımızı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımıza ve Bakanlarımıza iletme fırsatını bulduk.

Geçmişte dönem de yaptığımız istişare toplantılarımız da taleplerimizin yerine geliyor olmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu Şuramızın da ülkemize  hayırlı sonuçlar getireceğine inanıyoruz” dediler.