• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA 'EKONOMİ ZİRVESİ'NDE BULUŞTU
MANİSA 'EKONOMİ ZİRVESİ'NDE BULUŞTU09 Mart 2017 Perşembe

Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ortak organizasyonunda Manisa protokolü ile Manisa İş dünyası ‘Manisa Ekonomi Zirvesi’nde bir araya geldi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası Konferans Salonu’nda Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in başkanlığında gerçekleşen zirveye Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil ile birlikte Vali Yardımcıları Hüseyin Karameşe, Ünal Çakıcı, İl Jandarma Komutanı J.Alp.Özcan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Kurum Müdürleri, Manisa Ticaret Borsası Yönetim ve Meclis Üyeleri,Manisa İli Oda ve Borsa Başkanları, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Manisa iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Manisa Ekonomisi’ndeki son durumun masaya yatırıldığı toplantının açılışında konuşan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Bilindiği üzere 2016 yılı; 15 Temmuz dahil ülkemizde yaşanan terör olaylarıyla, yakın coğrafyamızdaki çatışma bölgelerinin çok çeşitli etkileriyle, Avrupa Birliği ve dünya genelindeki muhataplarımızın zemin oluşturduğu siyasi ve ekonomik belirsizlik dönemleriyle psikolojik ve ekonomik olarak oldukça zor geçti.

2017 yılına da yansıyan şekliyle, küresel ölçekteki yavaş büyümenin yanı sıra  bölgesel istikrarsızlık etkilerinin de  hissedilmeye devam ettiği bir dönemdeyiz.  Türkiye ekonomisi dünya ekonomisinin ayrılmaz bir parçası. Türkiye ekonomisini etkileyen meseleler, sonuçları bakımından Manisa’yı da kapsıyor. Şimdi dünyada ekonomik yapının yeniden kurulduğu, dengelerin yeniden tesis edildiği bir geçiş sürecinin içindeyiz. Hükümetimiz de bu süreçte mevcut olanı, bir başka deyişle iş dünyasının gücünü ve çeşitli refah göstergelerimize etki eden istihdamımızı koruma ve artırma hususlarında ekonomimizi ayakta tutan özel sektörümüze yönelik önemli destekler açıkladı.

Ancak bu dönemden yeniden büyüme ve piyasa canlılığı ile geçmemiz için,

*Çalışma süreçlerinde iş dünyasına zaman kaybettiren,

*Üretim, ticaret ve istihdam kapasitesini düşürücü maliyet yükleyen, özetle  ekonomi hacmimizi  ve  verimliliğimizi  etkileyen, her faktörün halen tespit edilmesi, yapısal reform ve tedbirlere süratle devam edilmesi gerekiyor.  Çünkü 2023 yılı hedeflerimize  2,5 / 3 düzeyindeki büyüme rakamlarıyla ulaşamayız. Sayın Valimizin himayelerinde ve verdikleri önemle bugün bu toplantımızda yapılmak istenen de budur. Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası’nda başlattığı istihdam seferberliğine de değinmek istiyorum. Seferberlik kapsamında Hükümetimizin hazırladığı destekler öncesinde, çalışma hayatında ve istihdamda  en önemli sıkıntılardan birisi istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik kurumu primi gibi maddi yüklerdi. Bizi yavaşlatan diğer önemli eksikliğimiz ise  nitelikli işgücü teminindeki yetersizlikti. 2017 yılına ise bu iki sıkıntılı konunun aşılacağı, daha önce benzeri görülmemiş iki destek kararıyla girildi.  “İstihdam seferberliği” kapsamında alınan kararlarla, Özel Sektör-İŞKUR işbirliğinde  oda/borsa hizmet noktalarıyla gerçekleştirilecek “işbaşı eğitim programları”  ve yine Özel Sektör-SGK işbirliğinde gerçekleştirilecek “artı istihdam programı” uygulamaları, hem işverenlerimize hem de iş arayan vatandaşlarımıza çok önemli destek sağlayacak. Sayın valimizin koordinasyonlarında Manisa’mızda çalışmalarına başlandı. Manisa’nın iş dünyası temsilcileri olarak bizler de her aşamada üzerimize düşeni yapacağız. Katılım sağlayan iş dünyamızın temsilcilerinin de interaktif bölümde aktaracakları tespitler ve önerilerle sayın Valimizin ve Kurum Müdürlerimizin verecekleri bilgiler ve alacakları geribildirimlerle toplantımızdan önemli notlar çıkaracağımıza inanıyor, Manisa ve ülkemiz ekonomisi için  dolayısıyla tüm vatandaşlarımız için bu istişare ortamının hayırlı olmasını diliyorum’ dedi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil yaptığı konuşmada, ‘Sayın Valimize teşriflerinden ve sorunlarımıza gösterdiği hassasiyetlerden dolayı huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum. Manisa’mız İl geneline baktığımız zaman Tarım ve Sanayinin kol kola büyüğü geliştiği bir İlimiz. 2016 yılında İhracatta Türkiye 7.’si olduk. Beyaz Eşya, Elektronik ve Tütün İmalat Sektörlerinde Türkiye’ de ilk 3’teyiz. Tarımsal üretim bakımından da Çekirdeksiz Kuru Üzüm başta olmak üzere Türkiye’de bir çok tarımsal üründe üretim ve ihracatta ilk 3’teyiz. Turgutlu, Salihli, Akhisar İlçelerimizde halihazırda OSB’lerimiz var. Soma OSB kurulma çalışmaları devam ediyor. Akhisar’da Zeytin İhtisas OSB’mizde bulunuyor. Manisa OSB zaten dünya çapında bir yatırım bölgesi ve marka.  Türkiye’de her yıl 1,5 Milyon genç  istihdam sahasına giriyor. Bu gençlere yeni istihdam alanları açacak olan bizler yani reel sektördür.  Devletimiz artık Türk Reel Sektörünün önünü açmak için her türlü fedakarlığı yapmaya başladı. Bizlere düşen daha verimli çalışmak daha fazla üretim daha fazla istihdam ve daha fazla ticaret, özellikle dış ticaret yani İhracat yapmak.  Kendi markalarımızı yaratmak.  Manisa’mızın ürettiği tüm ürünlerde artık markalaşma ön planda olmalı. Üretimlerimiz katma değerli hale getirmeliyiz.  Yakın zaman hizmete girecek bizimde kurucu ortağı olduğumuz Üniversitemiz bünyesinde Teknoparkımız bizlere bir ivme katacak. 

Bugün bu salonda Manisa’ da bir ilki gerçekleştirdik.  Manisa Ekonomi Zirvesinin bir gelenek olarak kapsam ve içerik açısından da zenginleşerek devam etmesini arzu ediyoruz.  Bu organizasyonda, Sayın Valimizin emeğinin büyük olduğunu huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek isterim.  Burada Aile içerisindeyiz. Ve her kim kendi alanında ne sorunla karşılaşıyorsa yada daha güzel bir Manisa için ne önerisi varsa Sayın Valimizin huzurlarında lütfen dile getirsin. Konuşmadan anlaşamaz, anlaşmadan da sorunlarımızı gideremeyiz. Hepimiz 2023 hedefleri için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.  Güçlü,  büyük bir Türkiye hepimizin ortak sevdası’ diye konuştu.

Manisa ekonomisini ele almak için böyle bir zirvenin düzenlendiğini kaydeden Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, bu toplantıyı organize eden Manisa Ticaret Borsa Başkanı Sadık Özkasap’a ve Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil’e teşekkür etti. Manisa’da ilk kez düzenlenen bu birlikteliğin Manisa’ya katkı sağlayacağını ifade eden Vali Güvençer, bunun sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı. Güvençer, “Ekonomi insandan bağımsız değildir. İnsan kadar zengin ve bol çeşitlidir. Hedefimiz yarın bugünkü durumumuzdan daha iyi bir durumda olmaktır. Bundan dolayı bu birlikteliğe önem veriyorum. Elimizde yeterli güç, yeterli enstrüman var” dedi.

Manisa’nın bir tarım kenti olduğunu kaydeden Vali Güvençer, sadece 2016 yılında ürün olarak Türk ekonomisine, şehir ekonomisine yarattığı katma değerin 9 milyar TL olduğunu vurgulayarak, bunun diğer bölümlerle birleştirildiğinde iki katına çıktığını belirtti.  Manisa’nın tarım şehri olmasının yanında endüstri, enerji şehri de olduğunu ifade eden Güvençer, Manisa’nın enerji potansiyelini biraz daha ön plana çıkarmak gerektiğini dile getirdi.

Manisa’nın 2016 yılını her şeye rağmen iyi geçirdiğini belirten Güvençer, “Şimdi önümüzde 2018, 2019, 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşabilmek için üzerimize düşeni yapmalıyız. Manisa olarak 2017 yılında 25 bin kişiye sağlamalıyız. Yeni yatırımlar yapacağız. Zayıf olan hizmet sektörünü geliştirerek istihdam alanları oluşturacağız. Bunları hep birlikte gerçekleştirebilirsek bizim için 25 bin istihdam hedefi küçük bile kalabilir. Manisa OSB gelişecek. Turgutlu, Salihli ve Akhisar’da yatırımcı bolluğumuz var. Manisa’nın Ege Bölgesi’nde bir lojistik merkezi olması yolunda gayret edeceğiz. Savunma sanayini de içinde barından ileri teknoloji için adım atmalıyız” diye konuştu.

Toplantının son bölümünde ise  Manisalı işadamları Manisa ekonomisi hakkında görüşlerini düşüncelerini ve önerilerini söz alarak dile getirerek, iş hayatında karşılaştıkları bürokratik sorunları da ilgili Kurum Müdürlerine ilettiler.