• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA TİCARET BORSASI'nda SGK TEŞVİKLERİ ANLATILDI
MANİSA TİCARET BORSASI'nda SGK TEŞVİKLERİ ANLATILDI23 Mart 2017 Perşembe

Manisa Ticaret Borsası ve Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü (SGK) işbirliğinde; Manisa Ticaret Borsası Toplantı Salonun'da *Milli İstihdam Seferberliği Kapsamında İşletmelere Sağlanacak Teşvikler ve *Uygulama ve İstihdam Maliyeti Bakımından İşletmelere Kolaylık Getiren Güncel SGK Hizmetleri Konu başlıklarında Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Bizzat Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt’un sunumlarıyla gerçekleştirilen Bilgilendirme Toplantısında;  Manisa Ticaret Borsası’na Üye İşletmelerin halen sosyal güvenlik ve istihdam alanında karşılaştıkları sorunların, taleplerin ve çözüm önerilerinin de doğrudan görüşülmesi imkanı oluştu.

*5510 Sayılı Kanunun’da düzenlenen; Borcu Olmayan İşverenlere, Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Prim Oranının İşveren Hissesine Ait Kısmından yapılan Beş (5) Puanlık indirim,

*6111 Sayılı Kanunun’da düzenlenen; 6 Aydır İşsiz Olan ve Son 6 Ayın İşçi Sayısı Ortalamasına İlave Olarak İşe Alınan 18-29 Yaş Aralığında Erkek ve 18 Yaşından Büyük Kadın Sigortalı İstihdamında verilen teşvikler,

*6645 Sayılı Kanunun’da düzenlenen; İşbaşı Eğitim Programlarını Tamamlayanların İstihdamına İlişkin Teşvikler

*4857 Sayılı Kanunun’da düzenlenen; Engelli İşçi İstihdamına İlişkin Teşvikler,

*5746 Sayılı Kanunun’da düzenlenen; Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Faaliyetlerinde Sigorta Primi Teşviki,

*687 Sayılı KHK ile düzenlenen; 2017 Yılında İlave İşçi İstihdam Eden İşveren Teşviki

 

Gibi Manisa’nin işletmecilik ve faaliyet yapısı itibariyle daha fazla istifade edilebilecek fakat yeterince faydalanılmayan teşvik mekanizmalarının ön plana çıkarıldığı ve ayrıntılarının anlatıldığı Bilgilendirme Toplantısının sonunda Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt; İşletmelerin tereddüt ve sorun yaşadığı her konuda ayrıca bilgilendirme ve danışmanlık yapmaya hazır olduklarını belirtip, Manisalı İşletmelerin insan kaynakları departmanı gibi görev yapacaklarını ifade ederek, Tüm İşletmeleri hizmet ve teşviklerden yararlanmaya davet etti.

Bilgilendirme Toplantısı’nın, güncel uygulamalar ve kanunlaşan teşvikler hakkında bilgi edinilmesi, bilgi edinilmesi yoluyla faydalanma düzeyinin artacak olması, İşletmelerin yaşadıkları zorlukların hafifletilmesi, İl düzeyinde karşılaşılan sorunların yerinde çözülmesi, Merkezi düzeyde olanların ise değerlendirilmek üzere yetkililerine bildirilmesi bakımından oldukça faydalı geçtiğini ifade eden Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise İstihdam Seferberliği kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların önemine ilişkin olarak ayrıca şunları belirtti:

“ - Bilindiği üzere 2016 yılı; Psikolojik ve ekonomik olarak oldukça zor geçti! 2017 yılına da yansıyan etkilerin önce giderilmesi, sonrasında ise tekrar ekonomik canlılığın gündemimizde olmasının temini için Hükümetimiz de, iş dünyasının gücünü ve Çeşitli refah göstergelerimize etki eden istihdamımızı koruma ve artırma hususlarında ekonomimizi ayakta tutan özel sektörümüze yönelik önemli destekler açıkladı.

Hükümetimizin hazırladığı destekler öncesinde, çalışma hayatında ve istihdamda en önemli sıkıntılardan birisi

İstihdam üzerindeki maddi yüklerdi. Bizi yavaşlatan diğer önemli eksikliğimiz ise nitelikli işgücü teminindeki yetersizlikti. Bu hususları TOBB bünyesindeki ekonomi şuralarında ve çeşitli platformlarda sıkça dile getirdik

2017 yılına ise bu iki sıkıntılı konunun aşılacağı, daha önce benzeri görülmemiş destek kararlarıyla girildi.

İstihdam Seferberliği”nin İş dünyamızda nasıl uygulanacağı hususunda düzenlediğimiz seminer öncesinde İl Müdürümüzün de bizzat bulunduğu toplantılarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar ile 2 kez görüşmemiz oldu. *Çalışma süreçlerinde İş Dünyasına bürokratik işlemler ve dokümantasyon bakımından zaman kaybettiren, *Üretim, ticaret ve istihdam kapasitesini düşürücü maliyet yükleyen, *Fiili çalışma hayatı ile mevzuat arasındaki uyumsuzluklar nedeniyle cezai sorumluluk getiren tespitlerimizi aktarma fırsatımız oldu. Sayın Müsteşar Yardımcımız da İş Dünyasının yükünü hafifletmek ve Kamu-Özel Sektör işbirliğini derinleştirmek adına mümkün olan her kolaylığın sağlanacağını belirttiler. Gelinen noktada Manisa Ticaret Borsası olarak bizler de uygulamalardan Vatandaşlarımız ve Ülkemiz Ekonomisi adına  daha iyi sonuçlar alınması için Tüm Manisalı İş Adamlarımızı, İşletmelerimizin ilgili Departman Yöneticilerini ve Uygulayıcılarını Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğümüz ile daha sıkı işbirliklerine ve teşviklerden yararlanmaya çağırıyoruz.”