• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB BAŞKANI M. RİFAT HİSARCIKLIOĞLU GÜNCEL EKONOMİ VE ÇALIŞMA KONULARINDA MANİSA ODA VE BORSA BAŞKANLARI İLE GÖRÜŞTÜ
TOBB BAŞKANI M. RİFAT HİSARCIKLIOĞLU GÜNCEL EKONOMİ VE ÇALIŞMA KONULARINDA MANİSA ODA VE BORSA BAŞKANLARI İLE GÖRÜŞTÜ09 Mayıs 2017 Salı

Bir dizi program kapsamında İzmir’e gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Odası’nın inşaatı süren hizmet binası incelemeleri ve deniz yoluyla ticaretin önemine vurgu yapan bir programı takiben, Manisa Oda ve Borsa Başkanları ile bir araya geldi. Ülke Ekonomisini ve Çalışma Hayatını ilgilendiren konuların görüşüldüğü toplantıda ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Oda ve Borsaların İş Dünyası adına sürdürdüğü çalışmalar değerlendirildi.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ile birlikte Akhisar TSO Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat ve Soma TSO Başkanı Hakan Işık’ın da katıldığı toplantının genel değerlendirme konuşmasında üretim, sanayi ve ticaretin önemine değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları belirtti: 

“-Üretim ve ticarette devamlılık, geleceğimiz açısından, gerek ekonomik gerekse siyasi istikrarımız açısından hayati bir öneme sahip. TOBB olarak İl ve İlçelerimizdeki Oda ve Borsalarımız ile birlikte üretim ve ihracatın çeşitlenerek sürdürülmesi ve kapasitesinin her geçen gün gelişmesi için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor ve gerçekleştiriyoruz. Üretim ve İhracatta İşletmelerimizin uygun finansmana ulaşım sorunlarının çözümü yönündeki taleplerimiz ve Hükümetimizin de desteği ile 250 milyara ulaşan kredi kaynağı oluşturan KGF ile yaptığımız işbirliğiyle başlattığımız, 2017 yılının ilk 3 ayında, 27 bin KOBİ’mizin 2,6 milyar liralık kredi kullandığı ve halen devam eden düşük faizli “TOBB Nefes Kredisi Projesi”, ÇSGB-İŞKUR ve TOBB işbirliğiyle hazırlanan ve Milli İstihdam Seferberliği’nin altyapısını oluşturulan “İş Başı Eğitimi” ve “Artı 1 İstihdam” Teşvik Programları genel ekonomimize olumlu etkilerini görmeye başladığımız güncel örnekler.

Ancak; Küresel Dengelerin yeniden oluştuğu farklı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde iyi tespitlerle hazırlanan, reform yapmakta öne geçen Ülkeler geleceğin kazananı olacak. Yani hazırlığını iyi yapan Ülkeler, yoluna iyi şekilde devam edecek. Bu kapsamda da Devlet’ten tek bir talebimiz var! İş hayatı zaten zor. Ekmek aslanın midesine inmiş. Buna rağmen hem ayakta kalacaksın, hem de başarılı olacaksın. Bu herkesin yapabileceği iş değil. Para pul istemiyoruz. Ekonomik büyüklükte önümüzdeki Ülkeleri geçerek ilk 10’a girmek istiyorsak ve Türk Müteşebbisimiz bu Ülkelerin iş dünyası ile rekabet etmek zorundaysa, önümüzdeki Ülkelerin iş dünyası hangi şartlarla çalışıyorsa Devletimizden isteğimiz bize o şartların sağlanmasıdır. Onlardan geride kalmayalım, onlarla eşit şartlarda rekabet edelim, gerisini bizim Müteşebbisimiz halleder.”

Manisa’yı Temsilen Toplantıya katılan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise; Manisa Ekonomisinde güven ortamının ve piyasa canlılığının yakın dönemdeki tüm zorluklara rağmen aşırı olumsuz sonuçlar görülmeden kendisini koruduğuna, fakat Türkiye ekonomisini etkileyen meselelerin, sonuçları bakımından Manisa’yı da kapsadığına vurgu yaparak, Toplantının amacına ilişkin olarak şunları belirtti:

“-Manisalı İşletmelerimiz ve Resmi Kurumlarımız ile sürekli gerçekleştirdiğimiz sektörel istişareler ve saha incelemelerimizde *Çalışma hayatında iş dünyamıza zaman kaybettiren, *Üretim, ticaret ve istihdam kapasitesini düşürücü maliyet yükleyen hususları tespit etmeye, tespitlerimizi ise gerek TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu ile yapmış olduğumuz bu gibi toplantılar vasıtasıyla, gerekse doğrudan ilgili Bakanlıklarımıza aktararak, ihtiyaç duyulan çözümleri üretmeye çalışıyoruz.

Bu kapsamda; İş dünyamızın haberdar olması gereken 2 önemli gelişme var. Geçtiğimiz haftalarda ÇSGB Müsteşar Yardımcısı Osman Nacar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile çalışma hayatında ihtiyaç duyulan iyileştirme konularında görüşmelerimiz oldu. İlettiğimiz tespitlerden ikisi ile ilgili de resmi düzenleme yapıldı.

Bunlardan ilki *İstihdam Seferberliğinden faydalanmada İşsizlik Süresi Şartının uzun olmasıydı. 04.04.2017 Tarih ve 2017/10 Sayılı Genelge ile İşe alınan kişinin kesintisiz son 3 ay işsiz olması şartı son 3 aylık hizmet dökümünde 10 günden fazla prim hizmet bildirimi bulunmaması olarak değişti.

İkinci konu ise işe yeni başlayan çalışanının kayıt işlemlerini sistemsel nedenlerle henüz tamamlayamamış olan işverenlerin yapılan denetimlerde doğrudan kayıt dışı çalıştırma kapsamına alınması ve teşviklerden 1 yıl yararlanamamalarıydı. 6824 Sayılı Kanunun 17nci maddesinde yapılan düzenleme ile de iyi niyetli fakat çeşitli ve makul sebeplerle çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak henüz bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen henüz çalıştırmadığı tespit edilen işverenlerin bu hakları korunmuş oldu. Düzenlemeye göre ilk tespitte sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamama süresi 1 yıldan 1 aya indirildi. Yapılan tespit 5 kişiyi geçmemek şartıyla toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan sayıda olduğunda ise bu müeyyide uygulanmayacak. Bu düzenleme özellikle mevsimlik ve sık rotasyonlu işlerde yaşanan mağduriyetleri önleyecek.

Ayrıca; *Vergi ve Primlerini düzenli ödeyen işletmelere indirim uygulanarak, motivasyonlarının ve rekabet şartlarının korunması, *SGK Prim Borcu ve Çeşitli Kamu alacaklarıyla ilgili 2016 yılında uygulanan yapılandırmadan yeterince haberdar olunmadığı ve faydalanılmadığı da her fırsatta aktardığımız konular arasında oldu. Birinci husus 6824 sayılı Torba Kanun‘un 4 üncü maddesiyle, “vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığı altında düzenlendi ve 2017 gelirleri üzerinden 2018 yılında uygulanacağı bekleniyor. İkinci hususta da Maliye ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Belediyelerin alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi Meclise sunuldu.

Özetle, İş Dünyası olarak yapısal reformlara büyük önem veriyor, çalışma hayatı ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik taleplerimizin ilgili Bakanlıklarımızca reformcu ve icracı bir yaklaşımla dikkate alınmasından memnuniyet duyuyoruz. İlerleyen aylarda ise Türkiye içine kapanır diyenlere inat her türlü zorluğa ve dış faktöre rağmen ekonomimizin yeniden yükseliş trendine gireceğine inanıyor, bunun için de her platformda istişarede bulunuyoruz.”