• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
DAHA FAZLA KATMA DEĞER VE İHRACAT İÇİN ULUSLARARASI GIDA AR-GE PROJE PAZARI PROGRAMI
DAHA FAZLA KATMA DEĞER VE İHRACAT İÇİN  ULUSLARARASI GIDA AR-GE PROJE PAZARI PROGRAMI25 Mayıs 2017 Perşembe

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracatla buluşması ve katma değerli üretimi arttırmak için Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından bu yıl “Fikrini Geleceğe Taşı” temasıyla düzenlenen V.Uluslararası Gıda AR-GE Proje Pazarı Programı’nın söyleşi ve araştırma sunumları İzmir Swissotel'de gerçekleştirdildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir’in de gıda sektöründe Ar-Ge ile ilgili görüşlerini dile getirdikleri programa, Manisa’nın gıda sanayi faaliyetleri ve ihracatını temsilen Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap katıldı.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gıda sektöründe katma değeri arttıracak ve Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak projelerin de ödüllendirildiği programda, 417 proje başvurusu aldıklarını, 54 projenin sergilenmeye değer bulunduğunu, Liseli gençlerden de büyük ilgi gördüklerini ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, konuşmasında katma değerli ürün ihracatı için Hava Kargonun önemine vurgu yaptı.

“Hedef 12-13 Bin Ton Yaş Meyve Sebzeyi Hava Kargo İle Tüketiciye Ulaştırmak”

Gıda sektöründe katma değerli üretim için hava kargo ile gıda ürünlerinin ihraç pazarlarına ulaştırılmasının çok önemli olduğunu anlatan Seyyar ayrıca şunları belirtti: "Dünyanın en büyük kiraz, şeftali ve çekirdeksiz yaş üzüm üreticisiyiz ama bu ürünleri bizim 3’te 1'imiz kadar üreten ülkeler, 3 katı ihracat yapıyor. Şili, Dünyanın her noktasına hava kargo ile her gün mal teslim ediyor. 1 kilo kiraz 50 dolara satılıyor.

Biz de hava kargo ile ilgili 6 aydır görüşüyoruz. Hedef, ilk yıl için 12-13 bin ton yaş sebze meyveyi hava kargo ile taşımak. Belki Türkiye'nin yakın gelecekte Türk Hava Yolları yolcu filosundaki büyüklük gibi kargo filosu olacak.

Bu bir tarım kültürü meselesi. Biz geleneksel yöntemlerle yola çıktık. Artık yeni çeşitler deneniyor. Dünyanın en büyük şeftali üreticisiyiz ama konserve yapacak bir tane şeftalimiz yok. Günümüzde tarladan sofraya tüm değer zincirinin dahil edildiği gıda sektöründe; AR-GE ve inovasyon odaklı çalışmaların ve örnek projelerin desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Bu nedenle Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu alandaki gelişmeleri yakından ve dikkatle takıp ediyor, bu farkındalıkla yeni projeler üretiyoruz. Bütün enerjimizi buralara odakladık. İnovasyon, AR-GE, UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi. "

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

"Türk Malı İmajını Yükseltmeliyiz"

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de konuyla ilgili olarak, "Katma değerli üretimin artırılması gerekiyor. Yani bu; Türk kirazını 5 Euro'ya satmak yerine İtalyan kirazı gibi 11 Euro'ya satmak demek. Türk Malı imajını daha yukarıya taşımak istiyoruz. İyi üretim ve iyi inovasyon yapacağız. Türk malı imajını yükseltmek için de çaba sarf edeceğiz. Ülkemiz, son yıllarda özellikle de ihracat hedeflerine ulaşmak için, AR-GE ve İnovasyona yaptığı yatırım motivasyonuyla dikkat çekiyor. Hızla değişen ve büyüyen dinamik bir dünya içerisinde rekabet ortamından geri kalmamak için; günden güne gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve uygun araştırma teknikleri ile fark oluşturan buluşlar yapmak gerektiğinin farkındayız. " ifadelerini kullandı.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

"Ekonomide her şeyin başı AR-GE"

Programda konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir de, "Hayatta her şeyin başı sağlık" sözünü hatırlatarak, şunları söyledi: "Ekonomide ise her şeyin başı AR-GE. AR-GE bir kültür. Dünyada Ülkelerin AR-GE sıralamasında Türkiye 15 yıl önce binde 5'ler civarındaydı. Şu an bu, yüzde 1’in üzerine çıktı. Bunu yukarılara çıkarmamız lazım. AR-GE yapmazsanız geleceğin ekonomi koşullarında var olamazsınız. Tarımda ise Türkiye Dünyada 7nci, Avrupa'da 1nci sırada ama bulunduğumuz nokta yeterli değil. Her birimiz her ne iş yapıyorsak yapalım Dünyada en iyi yapan olmayı hedeflediğimizde daha iyi yerlere geleceğiz."

Programa ilişkin değerlendirmesinde Manisa Ticaret Borsası Sadık Özkasap ise şunları belirtti:

“ - “Küresel Güç Türkiye” hedefinin yakalanabilmesi aynı zamanda yeterince kullanılmayan potansiyelimizi açığa çıkarabilmemize ve yerel dinamiği kalkınma hedeflerinin içene daha etkili olarak katabilmemize bağlıdır.

2023'te Dünyanın ilk on ekonomisinden biri olabilmesi için Türkiye'nin öngörülenden daha hızlı büyüyebilmesini sağlayacak imkânların araştırılması gerekmektedir. Bunun için de hem kamunun hem de özel sektörün marka, tasarım, ar-ge ve inovasyona daha çok kaynak ayırmasına ve toplumun tüm kesimlerini bu "sürece" dâhil edebilme becerisinin ortaya konulmasına ihtiyaç vardır.

Sürekli kalkınmada öncü olacak sektörlerimizi ele aldığımızda ise; Manisa Ticaret Borsası’nın da temsil ettiği tarım ekonomisi alanı ve buna girdi teşkil eden tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörü de temel dayanaklarımızdan biri niteliğindedir.

Bu nedenle önümüzdeki dönem için daha da gelişecek farkındalık ile bazı dönüşüm, yenilik ve iyileştirmeler kaçınılmazlarımız olacaktır. Bu kapsamda Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde yürütülen Uluslararası Gıda AR-GE Proje Pazarı Çalışmalarını, gençlerimizin de dahil olduğu proje yarışmaları da dikkate alındığında, geleceğimizin inşası için atılan en önemli adımlardan birisi olarak değerlendirmek gerekir.”