29 Mayıs 2017 Pazartesi
Üretim miktarları, 2017 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %4,4, meyvelerde %9,7 oranında artış gösterdi.
Üretim miktarlarının 2017 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,2 milyon ton, sebzelerde 30,3 milyon ton ve meyvelerde 20,8 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Bitkisel üretim, 2016, 2017
Tahıl üretiminin 2017 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2017 yılında bir önceki yıla göre %4,4 oranında artarak yaklaşık 36,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %5,8 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretiminin %11,9 oranında artarak 7,5 milyon ton, çavdar üretiminin %6,7 oranında artarak 320 bin ton, yulaf üretiminin %11,1 oranında artarak 250 bin ton olması öngörüldü.
Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın %10,7 oranında artarak yaklaşık 7 bin ton, kırmızı mercimeğin %7,2 oranında artarak 370 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %0,6 oranında artarak yaklaşık 4,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin %9,1 oranında azalış göstererek 150 bin ton olması öngörüldü.
Tütün üretiminde değişim olmayarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %4,5 oranında artarak yaklaşık 20,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze üretiminde 2017 yılında önemli bir değişim olmayacağı tahmin edildi
Sebze ürünleri üretim miktarının 2017 yılında bir önceki yıla göre önemli bir değişim olmayarak yaklaşık 30,3 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerin %0,8 oranında azalacağı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise %0,4 oranında artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden karpuzda %3,3, salçalık kapya biberde %12,1, havuçta %2,4 oranında artış, domateste %1,6, kuru soğanda %2,8, kavunda %1,2 oranında azalış olacağı tahmin edildi.
Meyve üretiminin 2017 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2017 yılında bir önceki yıla göre %9,7 oranında artarak yaklaşık 20,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %17,5, şeftalide %6,3, kirazda %7, kayısıda %34,9 oranında artış, greyfurtta ise %13,5 oranında azalış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın %14,2 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığının ise %50 oranında azalacağı tahmin edildi.
Üzüm üretiminde %7,5, muz da ise %3,9 oranında artış olacağı öngörüldü.
Kaynak:TÜİK