BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7020 SAYILI KANUN" MANİSA TİCARET BORASI'NDA GÖRÜŞÜLDÜ
12 Haziran 2017 Pazartesi
Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar, Mükellef Hizmetleri Grup Müdür Vekili Mehmet Uslu ve Tahsilat Müdür Vekili Hüseyin Akdağ, Manisa Ticaret Borsası Yönetimini ziyaret ederek “7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ile birlikte Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cahit Yayman, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Erdal Hekimci, Meclis Başkan Yardımcısı Taner Özalp ve Meclis Üyesi Mehmet Ersaygı’nın hazır bulunduğu ziyarette; Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar, Mükellef Hizmetleri Grup Müdür Vekili Mehmet Uslu ve Tahsilat Müdür Vekili Hüseyin Akdağ, süresinde ödenmemiş vergi ve ceza borcu bulunan Mükellefler için yeni bir fırsat sunan 7020 Sayılı Kanun’nun kapsadığı yapılandırma uygulamaları hakkında bilgi verdiler.
Manisa Ticaret Borsası Yönetimi’nin de, işletmelerin finansman zorluğunu hafifletecek kdv iadelerinin hızlandırılması gibi iş dünyasının ihtiyaç duyduğu, yatırım ve faaliyet döngüsü ile üretimin ve istihdamın devamlılığında etkili olacak bazı uygulama talepleri ve işletmelerin zaman kayıplarını minimuma indirecek kolaylıklar hakkında geribildirimde bulunduğu görüşmenin içeriğine ilişkin yapılan Kamuoyu bilgilendirmesinde ise 7020 Sayılı Kanun’dan yararlanmak isteyen ilgili Mükelleflerin 30 Haziran 2017 tarihine kadar mutlaka başvuruda bulunmasının gerektiği hatırlatılarak şu hususlara yer verildi:
7020 Sayılı Yeni Yapılandırma Kanunuyla;
* Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azalacak. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen silinecek.
* Kanundan yararlanan Vatandaşlarımız yıllık % 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık % 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyecek.
* Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılacak. Yarısı tahsil edilecek, yarısından vazgeçilecek.
* Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılacak ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçilecek.
* Borçların 6-9-12-18 taksit seçenekleri ve 2 ayda bir ödeme ile 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün olacak. Yapılandırılan borçlar kredi kartı ile ödenebilecek.
* Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanacak.
* Yapılandırma devam ettiği sürece; Borcu yoktur belgesi alınabilecek. Araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek.
* Vatandaşlarımız, Yeni Yapılandırma Kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek.
* 31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu kanuna göre ödenebilecek.
* Önceki yapılandırma yasası olan 6736 Sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar Yeni Yapılandırma Kanunu kapsamına alınmayacak. Ancak; Önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılandıran vatandaşlarımız, 1 Temmuz 2016 – 31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise bu borçları için yeni Yapılandırma Kanunundan yararlanabilecekler.
* Ayrıca, Vergi Dairelerince tahsil olunan ve çok sayıda Vatandaşımızı ilgilendiren; Trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar, öğrenim kredisi borçları ve ecrimisil borçları da 7020 Sayılı Kanun kapsamda yapılandırılabilecek.
* Önceki yapılandırmada olduğu gibi bu yapılandırmada da faydalanmanın devam edebilmesi için taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şart olacak.
* Mükelleflerin Kanunla ilgili her türlü sorusuna Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “www.gib.gov.tr” adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alınabilecek.
Başvurular Nasıl ve Ne Zamana Kadar Yapılabilecek?
Başvurular 30 Haziran 2017 tarihi mesai bitimine kadar
1) Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi olan www.gib.gov.tr üzerinden yapılabilir.
2)Bağlı bulunulan vergi dairesine şahsen giderek başvuru yapılabilir.
3)Posta yoluyla başvuru yapılabilir.