• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
PAMUK ADIM ADIM GERİ DÖNÜYOR
PAMUK ADIM ADIM GERİ DÖNÜYOR05 Temmuz 2017 Çarşamba
 
 
Ulusal Pamuk Konseyi raporlarına göre Türkiye Genelinde pamuk ekimine ayrılan tarım alanlarının oranı 2015 yılında %9, 2016'da %15 iken, bu yıl %20 seviyesine ulaştı. Bir dönemin beyaz altını olarak görülen pamuk ekimini uzun yıllardır bırakmış olan Manisa’da da adım adım geri dönüşler başladı. Milli Ekonomide oluşturacağı değer zinciri dolayısıyla Türkiye’nin yeniden güçlü bir pamuk üretici olması gerektiğine dikkat çeken Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap da pamuk üretiminin önemine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede şunları belirtti:
 
Dışa Bağımlılığın Yakın Geçmişte Neden Olduğu Kayıplar Çok Büyük
 
“ – Verimlilik ve lif kalitesinde ilk sıralarda olmamıza rağmen 2002-2016 yılları arasında Türkiye genelinde ithal edilen 10 milyon tonu aşkın mahlıç pamuk karşılığında yabancı üreticiye 17 milyar dolar ödedik. Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin (ICAC) verilerine göre, 2015-2016 sezonunda ise Türkiye, pamuk ekim alanı yönünden Dünyada dokuzuncu, pamuk üretim miktarı yönünden yedinci, pamuk tüketimi yönünden dördüncü, pamuk ithalatı yönünden beşinci ülke oldu. Ancak; Türkiye Ekonomisinde yaşanan cari açık sorununun, stratejik ürünlerde kendi kendine yeterliliği sağlayacak ve ihracat odaklı üretim yapısıyla giderilmesinin kritik önem taşıdığı günümüzde, bu tablonun artık değişmesi gerekiyor.”
 
Manisalı Üreticiler de Pamuğa Geri Dönmeye Başladı
 
“ – Özellikle son 10 yılda artan üretim maliyetleri, alım satım ajanlarının uyguladığı İzmir merkezli yanlış fiyat politikaları, oluşan fiyatların tatmin edici olmaması ve destekleme primlerinin düşüklüğü gibi nedenlerle, Dünyanın en iyi lif kalitelerinde üretim yapan Manisa Çiftçisi pamuk ekimine küsmüş ve Manisa’da pamuk üretimi neredeyse yok olmuştu. Manisa’da bulunan 30 civarındaki Çırçır Fabrikası da üretim maliyetlerini çok iyi bildiği için Çiftçilerin pamuk ekimi yapması için sahada bir çaba sarf edememiş, tesislerini yıllardır atıl durumda bekletmişti.
 
Son yıllarda pamuk üreticisine yapılan destekleme primindeki artışlara bağlı olarak ise Manisalı Üreticilerimiz de terk ettikleri pamuk üretimine yeniden başladılar. Olumsuz hava şartlarının neden olduğu kayıplar olsa da özellikle son iki yılda pamuk üretimi geçmiş yıllara göre artış gösterdi. Manisa’da geçen yıl kar eden Üreticilerimiz bu yıl pamuğa ayırdıkları alanları arttırdılar. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Manisa Genelinde 2016 yılında 28 bin hektar olan ekim alanı Şubat sonu verilerine göre %53 artışla 43 bin hektar seviyelerine ulaştı. 2016 yılında 16 bin ton civarında olan üretim rakamının da 2017 yılında %50’nin üzerinde bir artış performansı gösterebileceği tahmin ediliyor. Özetle Manisa %20 düzeyindeki Türkiye Geneli artışının çok daha üzerinde bir dönüşü başlatmış bulunuyor.”
 
Manisa’daki Üretimin Yıldan Yıla Artacağı Tahmin Ediliyor
 
“ –Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında fark ödemesi (prim) desteği yapılan 17 ürün var. Bu ürünlerin 15'inde destek miktarı geçen yılla aynı kalırken, 2017 yılında Pamuk primi kilogram başına 75 kuruştan 80 kuruşa çıkarıldı. Pamukta Çiftçilere ayrıca dekar başına 36 lira mazot desteği verilecek. Dekar başına 4 lira gübre desteği ile de birlikte pamukta dekar başına toplam 40 lira destek ödenecek.
 
Özetle; pamukta umut verici gelişmeler var. Hükümetin uygulayacağı havza bazlı destekleme modelinin devam etmesi, prim ve desteklerin üretim maliyetlerine göre hesaplanarak tatmin edici ölçüde sürdürülmesi halinde Manisa Bölgesinde pamuk üretiminin yıldan yıla artacağı tahmin ediliyor.”
 
Destekleme Önemli, Devam Etmeli ve Vaktinde Açıklanmalı!
 
“ –Türkiye Genelinde pamuk ekimi henüz gereken seviyelerde değil. Pamuğun en çok üretildiği 2001'de 710 bin hektar alanda yapılan üretimle 935 bin ton ürün elde edilmişken, bu yıl henüz 500 bin hektara ulaşıldığı tahmin ediliyor. Son yıllardaki olumlu uygulamalar ile üretimimizi tekrar 800 bin ton seviyelerine yaklaştırdık. Buna rağmen, bu stratejik üründeki açığımızı her yıl 800-900 bin ton aralığında ithalat yaparak gidermeye devam ediyoruz. Bu üretim açığının kapatılmasında Manisa’nın da pamuk üretimini artırmasına ihtiyaç var.
 
Ancak önemli bir hususu da belirtmekte yarar var; Prim destekleri, üretici refahının ve üreticilerin sektörde kalmasının sağlanması bakımından çok önemli. Aynı zamanda planlı ve havza bazlı üretim modelinin başarısını, dış ticaret açığı yönetimini ve hatta istihdamı etkileyecek nitelikte bir üretim faktörü. Fakat geç açıklanması etkisini düşürüyor. Bu nedenle geç kalınmadan ürünlerin ekim dönemleri öncesinde açıklanmalı.”
 
Hasat Dönemi İçin Önlemler Şimdiden Alınmalı
 
“ – Pamuk üretiminin tamamen terk edilmediği ve üretim döngüsünün kesintisiz işlediği İllerle kıyasladığımızda Manisa’nın hasat dönemi öncesinde altyapısını gözden geçirmesinin gerektiğini düşünüyorum. Çünkü üretim döngüsü uzun seneler kesintiye uğrayan Manisa’da olası hasat ve değer kayıplarının önüne geçilmesi adına, pamuk toplama makinalarının, römorkların, diğer sevkiyat araçlarının ve işleme potansiyelinin; artış gösterecek üretim miktarına uygun olup olmadığının teknik özellikler, sayı ve kapasite bakımından kontrol edilmesi, tespit edilecek eksiklikler için de gerekli önlemlerin mutlaka şimdiden alınması gerekiyor.”