• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
UZMANLAR MANİSALI KOBİ'LERE FİNANSAL KİRALAMAYI (LEASING) ANLATTI
UZMANLAR MANİSALI KOBİ'LERE FİNANSAL KİRALAMAYI (LEASING) ANLATTI27 Eylül 2017 Çarşamba

Finansal Kurumlar Birliği koordinasyonuyla yürütülen “Leasing ve Kobiler - Birlikte Güçlü Yarınlara” buluşmalarının ikincisi Manisa’da yapıldı.  Manisa ekonomisinin yapıtaşları Kobi’ler ticari faaliyetlerinde kendilerini finansal olarak büyük oranda rahatlatacak Finansal Kiralama (Leasing) hakkında uzmanlarından bilgi aldılar.

Manisa Valisi Mustafa Hakan GÜVENÇER, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık ÖZKASAP,  Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan ERBİL, Finansal kurumlar Birliği Başkanı Mehmet CANTEKİN, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan YILDIRIM,  Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri ÜNLÜTÜRK, FKB Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu Başkanı Ünal GÖKMEN’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde,  Finansal Kiralama (Leasing) nedir? Nasıl kullanılır? Kobi’lere sağladığı avantajlar nelerdir? gibi yerel işletme sahiplerinin merak ettiği birçok soru yanıt buldu.

“Leasing ve Kobiler - Birlikte Güçlü Yarınlara” buluşmasında Manisalı yerel işletmelerle bir araya gelen FKB Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu Başkanı Ünal GÖKMEN; “Leasing sektöründe yüzde 3 olan tarım payını yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Leasing sektörüne bakıldığında toplam kira alacaklarının yaklaşık 500 milyon TL’si Manisa’da yerleşik işletmelerden geliyor. Bu tutar toplam kira alacaklarının yüzde 1,2’sine karşılık gelmekte. Manisa Leasing  kira alacakları bakımından 12.nci sırada yer alırken banka kredilerinin İl  bazında  dağılımda yüzde 0,9 ile 14.ncü sırada” diye konuştu.

Manisa Valisi Mustafa Hakan GÜVENÇER; 

“ Manisa 5000 yıllık yerleşim geleneği ile paranın basıldığı, ilk defa ticarete girdiği vilayet. Endüstriyel sanayi gelişimiyle tarımsal gelişimini birlikte dengeleyerek götürebilen Manisa, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde Türkiye’de ilk 3’ün içerisinde yer almakta ve tükettiği enerjinin 2,5 katını üretmektedir.

Manisa, 7 adet Organize Sanayi Bölgesine sahiptir. Manisa, sermaye kullanım becerisi, teknolojik deneyim, markalaşma, yüksek teknolojiyi yakalamada ön sıralarda yer almaktadır.

Manisa, kaynaklarını en rasyonel şekilde kullanarak daha fazla ihracata yönelmek hedefinde olan bir İlimiz.

Organik tarımda da Türkiye birincisiyiz” dedi.

Manisa’nın, İlçelerinin de taşıdığı potansiyel ve ekonomik büyüklük ile birlikte; Bereketli toprakları, Jeopolitik Konumu ve çalışkan İnsanlarıyla Ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayan en dinamik İllerimizden bir tanesi olduğunu söyleyen Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık ÖZKASAP;

Bilgi ve tecrübemizle Dünyaya ihracat gerçekleştiriyoruz. Manisa Sultani Üzümü, Dünyada bir marka oldu. Türkiye’deki Üzüm üretiminin yüzde 92,5’i Manisa’da gerçekleştiriliyor. Üretilen Üzümün Yüzde 85’i ihracata gidiyor. Üzümden 415 bin dolarlık döviz girdisi sağlanıyor.

Manisa Ticaret Borsasında gerçekleşen Tarım Ürünleri Ticareti Faaliyet Hacmi; 2016 Yılında 1 Milyar 900 Milyon TL olarak gerçekleşirken, 2017 Yılında % 25 Artış beklenmektedir. Üzümdeki rekolte artışı ve fiyat yüksekliği işlem hacmine de yansıyor.

Manisa’nın İlçeleri ile birlikte tarım ürünlerinde ticaret hacmi; 2016 Yılında 5 Milyar 694 Milyon   (Türkiye’de 10. Sırada) olarak gerçekleşirken, 2017 yılında ise % 20 Artışla 7 Milyar TL seviyelerini bekliyoruz.

Manisa’nın tarımsal üretimde isteği yerde olduğunu söyleyebiliriz. Manisa üretmeyi seviyor ve büyük bir potansiyeli var.Tarım Ürünlerinde Lokomotifimiz olarak; Çekirdeksiz Sultani Üzümü, Zeytini, Zeytinyağını, Kurutulmuş Domatesi, Mısırı, Konservecilik Ürünlerini, Kırmızı ve Beyaz Et Sektörünü, Yumurta Sektörünü, Kirazı, Cevizi, üretimine yeniden ve artarak başlanılan Pamuğu sayabiliriz” diye konuştu.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan ERBİL; “Manisa, tarımıyla sanayisi eşit büyüyen ve 2016 yılında 3,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş bir İlimiz. İhracatı ithalattan fazla…  Manisa, 10 milyon metrekare Organize  Sanayi Bölgesi olan, 47.600 kişiyi istihdam sağlayan, işsizlikte yüzde 5,2 ortalama ile Türkiye ortalamasının altında yer alan ve Türkiye ekonomisinde 7. sırada olan önemli bir İlimiz. Türkiye’nin Televizyon ihracatının yüzde 80’nini Manisa gerçekleştiriyor. Dünyada yatırım yapılabilir alanlar arasında ilk 3’ün içerisinde. Manisa yatırıma açık bir şehir” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri ÜNLÜTÜRK;  “Manisa tüm dünyaya ihracat yapan bir şehir. Ürün çeşitliliği bakımından çok zengin. İhracatın artırılabilmesi için Kobi’lerin desteklenmesi oldukça önemli. Özellikle beyaz et ve tarım üreticilerine destek olunması gerekiyor” dedi.

Bugüne kadar 8.600 Kobi’ye ulaştıklarını belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan YILDIRIM; “2017 yılının ilk 8 ayını ihracatta yüzde 18 yerel artışla tamamlayarak Türkiye ihracatının 25,9’una destek verdik. İhracatçımıza 33 milyar Dolar destek sağladık. Yıl sonuna kadar hedefimiz 40 milyar Dolar desteğe ulaşmak. Çalışma şeklimizi değiştirerek İhracatçılarımıza artık teminat mektubu dışındaki teminat unsurları ve teminatsız olarak da destek sağlıyoruz. Türk Eximbank, 2017 Şubat ayında Dünya Bankası’ndan sağlamış olduğu 22 yıl vadeli 300 milyon Dolarlık krediden, 100 milyon Dolarlık kısmını Finansal Kiralama Şirketlerine tahsiste bulunduk. Bu rakamın Yüzde 60’ını ihracatçı Kobi’lere kullandırıyoruz.  İhracata yönelik çalışan Kobiler bu desteği yatırım endeksli faaliyetlerinde kullanabilecek. Yani bu noktada Kobilere pozitif ayrımcılık gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Finansal Kiralama (Leasing), Yatırım Mallarının Edinilmesinde Kullanılan Orta ve Uzun Vadeli Yatırım Kredisi …

Türkiye’de ki şirketlerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİLER, istihdamın yüzde 75’ini karşılarken ihracatın da yüzde 56’sını gerçekleştiriyor. Küresel rekabetin hız kazandığı günümüz dünyasında Kobi’lerin, üretimi, istihdamı, gelirini artırmak için başvurduğu çeşitli finansal yöntemler var. Bu yöntemlerin ilk sıralarında Finansal Kiralama (Leasing) geliyor.

Finansal Kiralama (Leasing), fabrika ve ofis binaları, imalat makinaları, iş ve inşaat makinaları, kara, deniz ve hava taşıtları gibi yatırım mallarının edinilmesinde kullanılan orta ve uzun vadeli yatırım kredisi olarak açıklanıyor. Finansal kiralama ağırlıklı olarak özel sektörün makine yatırımlarını finanse eden bir finansal araçtır. Finansal kiralama işlemlerinin yaklaşık yüzde 75’i makine- ekipman, yüzde 25’i ise fabrika, ofis, otel,  hastane, okul gibi ticari taşınmazların finansmanından oluşmakta.

Kobi’lere “Sat-Geri Kirala” Hizmeti…

Kobi’lere sunulan ikinci uygulama ise Sat-Geri Kirala… Bu hizmet sayesinde bir şirketin aktifinde bulunan menkul ve gayrimenkuller finansal kiralama şirketine satılıp ardından yeniden kiralanarak finansman sağlanabiliyor. En basit haliyle; şirketler sahibi oldukları binaları belirli bir vadede anlaştıktan sonra finansal kiralama şirketine satabiliyor ve anlaşmaya göre periyodik olarak kira geliri ödemesi yapabiliyor. Böylece kendilerine uzun vadeli işletme kredisi sağlamış oluyorlar. Bu ürünün şirketlere finansman sağlamasının yanı sıra diğer bir olumlu yanı ise, bilançoda tarihi maliyet ile duran varlıklar güncel değerlerine çıkartılmış ve bilançonun şirketin gerçek durumunu yansıtır hale gelmesidir. Kiracı ile finansal kiralama şirketi arasında gerçekleşen bu alım-satım işleminin KDV'den ve kurumlar vergisinden istisna olması ürünün kullanılabilirliğini, dolayısıyla şirketlerin finansmana erişim imkânlarını artırıyor olması çok olumludur.

Finansal Kiralama Yönteminin Kobi’lere Sağladığı Avantajlar…

Finansal kiralama, varlığa dayalı  finansman aracı olduğu için mali yapısı çok güçlü olmayan şirketlerin bu aracı kullanabilmeleri diğer finansal araçlara nispeten daha kolay. Çünkü finansal kiralamaya konu olan varlık kısmen de olsa işleme teminat oluşturur. Bununla birlikte, finansal kiralama yöntemi ile kredi kullandırıldığında, kredinin tahsis amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı konusunda bir şüpheye yer kalmaz, kredi nakit olarak kullandırılmaz, yatırım malı leasing şirketi tarafından satın alınır ve kiranın kullanımına bırakılır.

Bir diğer avantaj, finansal kiralama ile kullanılan kredi, yatırım kredisi özelliklerine uygundur. Vadesi uzundur, geri ödeme şekli kullanan şirketin sektörünün özelliklerine uygun olarak belirlenir.  Kira ödemeleri genellikle sabittir, bu nedenle  ekonomideki dalgalanmalar kiracının kira  ödemelerini etkilemez.

Finansal kiralama işleminin az tanınan ancak en önemli yönü malın alımı ve teslimi ile ilgili tüm işlemlerin leasing şirketi tarafından yapılmasıdır. Finansal kiralama şirketi kiraladığı malın maliki olacağı için, malın ithalatı, nakliyesi, sigortası, alınması gereken çeşitli izin ve belgeler leasing şirketinin yükümlülüğündedir. Listeler halinde belirlenmiş yatırım mallarının finansal kiralama ile alınması  durumunda KDV oranı  % 1 olarak uygulanır. 

 

HABER TÜRK TV DE CANLI YAYINLANAN PROGRAMI İZLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ...