• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
"Ege büyürse, Türkiye büyüyor"
27 Ekim 2017 Cuma

Ege'nin bütün İllerinden temsilcilerinin bir araya geldiği "Ege Ekonomik Forumu" 25-26 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleşti.

Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitri B. Papadimitriou’nun onur konukları olarak katılım sağladığı Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı'nın Bölge ortaklığıyla gerçekleştirilen forum "Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" hedefiyle düzenlendi. Foruma Manisa’yı temsilen Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap katıldı.

“Ege Büyürse, Türkiye Büyüyor”

Ege Ekonomik Forum’un açılış oturumunda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Forumun Ege Bölgesi'nin kalkınma hamlesine yeni bir ivme kazandıracağına inandığını belirtti.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ege büyürse, Türkiye’de büyüyor. Ege sıkıntı yaşarsa, Türkiye’de yaşıyor. Bu nedenle Ege’nin yeri farklı. Buraya özel bir ihtimam göstermek durumundayız. Bugün Ege Bölgesi, yurtiçi ve ihracat anlamında, toplam 534 milyar lira ticaret hacmi üreten, müthiş bir performansa sahip” dedi. Hisarcıklıoğlu, foruma katılarak TOBB camiasına desteklerini gösteren ve cesaret veren Başbakan Yıldırım ve Bakanlara teşekkür etti. Başbakan Binali Yıldırım ve hükümetin reel sektör dostu yaklaşımı ve iş dünyasını rahatlatan kararlarının, kendilerini cesaretlendirdiğini, umutlandırdığını ve büyümeye de güç verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Yılın ilk 6 ayında yüzde 5 büyüdük. İnşallah bu yılı daha yüksek bir büyümeyle kapatacağız” dedi.

Ege Ekonomik Forumu'nda konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım küresel ekonominin toparlanmaya başladığını belirtirken Türkiye'de de parasal gelişmelerin olumlu yönde ilerlediğini ve 2018'in 2017'den daha iyi olacağını söyledi. Yıldırım, önümüzdeki 1-2 ay içinde Selanik'te Türkiye ile Yunanistan'ın Başbakanları ve Bakanları'nın bir araya geleceğini, iki Ülke arasında gelişen ilişkilerin değerlendirileceğini söyledi. Yunanistan ile Ege Denizi'nde Avrupa'ya göçmen geçişinin engellenmesi konusunda gayet uyumlu bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Rakamlardan binlerden 20'lere, 30'lara geriledi, hemen hemen 'bitti' diyebiliriz. Buna benzer iş birliğinin turizm alanında da genişlediğini görüyoruz. Bugün Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok vatandaşımız hafta sonlarını Yunan adalarında geçirmek için gidiyorlar ve bu da bölgenin ekonomisinde bir hareketlenmeyi beraberinde getiriyor." dedi.

Türkiye AB İlişkileri

Başbakan Yıldırım, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin 50 yıllık hedefi ve beklentisi olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O bakımdan Türkiye bugüne kadar birliğe tam üyelik konusunda kararlılığını sürdürmüştür ancak son 1-2 yılda yaşanan gerginlikler sonrası ilişkilerimizin arzu etmediğimiz bir düzeyde olduğunu biliyoruz. Bunun geçici bir durum olduğunu kabul ediyoruz. Bizim Avrupa'dan beklediğimiz şudur, özellikle Leipzig'den sonra gelecek vizyonunu gözden geçirmesi lazım. Türkiye'nin de içinde olduğu genişleyen bir Avrupa mı düşünüyor yoksa kendi sınırlarını yüksek duvarlarla kapatmış bir Avrupa kulübüne mi dönüşmek istiyor? Bu kararı Avrupa verecek. Biz buradayız. Avrupa Gümrük Birliğinin yenilenmesi, Avrupa ile kesilen müzakerelerin tekrar başlaması konusunda karar bizim değil, Avrupa Birliği'nindir. Komşumuz Yunanistan başından beri Türkiye'nin içinde olacağı bir Avrupa Birliği istemektedir, bu konuda yaklaşımının müspet olduğunu biliyoruz, bunun için de teşekkür ediyoruz."

Türkiye'nin Önünü Açacak Cesur Kararlar

Dünyanın krizler yaşadığı dönemde 2016'nın Aralık ayında Türkiye'nin 2017'de önünü açacak kararlar aldıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Amerikan seçimlerinin arkasından gelişen piyasalardaki döviz dalgalanmasının başladığı günlere yansıyor. Bu esnada aldığımız kararlarla Türkiye'de kredi genişlemesini öngören bir uygulama başlattık. Bugüne kadar Türkiye KOBİ'ler, iş alemimiz yaklaşık 230 milyar liralık bir kredi kullanım hacmine ulaştık. Burada önemli olan bu kadar kredinin kullanılması ama kullananların sayısına baktığımızda yarım milyonu buluyor. Yaygınlık, her ölçekte, küçük ölçekten, orta, büyük ölçeğe kadar bütün sektörlere ciddi anlamda kaynak temini sağlandı. Bu kadar para genişlemesine rağmen bakıyoruz büyüme artmaya başladı. 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye o çeyrekte yüzde 4 küçüldü. Yüzde 4 küçülmeden yüzde 5,1 büyümeye geçen bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bu kadar kısa sürede keskin değişim Türkiye'nin hiçbir ülkesinde mümkün değil. Bunlar zamanında alınan cesur kararların bir sonucudur. Gelişme, refah hep siyasi istikrarın olduğu ülkelerde oluyor. Güven ve istikrar varsa orada gelişime var, kalkınma var, büyüme var."

Başbakan Yıldırım, 2000'li yıllarda dünyada ekonomik kriz yaşandığını, Türkiye'nin de bu dönemde birçok sorun yaşadığını belirterek, "Türkiye 2003-2016 yılları arasında ortalama yüzde 5,6 büyümüş. İşte güven ve istikrarın en somut sonucu budur. Eğer güçlü bir siyasi irade varsa, güven varsa her halükarda ülke büyümeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin 2018'i, 2017'den Daha İyi Olacak"

Ekonomik kararları almanın kolay olmadığına dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye'nin 2018'i 2017'den daha iyi olacak. Bunu kesinlikle bir yere not edin. Hem enflasyon tek haneli olmaya devam edecek, büyüme hedefimiz en az yüzde 5,5. Bakın bu yılın 3. çeyrek büyümesi çift haneli olursa şaşırmayın. Yıl sonu büyüme yüzde 7 olursa yine şaşırmayın" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminde Türk milletinin demokrasi yemini yaptığını daha sonra 16 Nisan'da yapılan referandumla halkın istikrardan yana tavır aldığını söyledi. Getirilen yeni hükümet sisteminde sürekli iktidar, sürekli istikrarın geçerli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Demokrasi ve istikrar konusundaki bu mutabakat iş dünyası için en büyük gelecek güvencesidir. Bu nedenle Türkiye önümüzdeki yıllarda büyümede hız kesmeden devam edecek" şeklinde konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap Türkiye’den ve yurtdışından önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı Ege Ekonomik Forumu’nun Türk ve Yunan dostluğunun ortaya konulduğu “İki Yaka Bir Deniz”, “Ege Bölgesi ekonomisi ve sanayisi”, “Sürdürülebilir inovatif tarım”, “Bölgenin enerji üssü olması”, “İpek Yolu’ndan günümüze ticaret ve lojistik”, “Ege’nin muhteşem kentlerinden geleceğin kentlerine” ve son olarak da “Ege Bölgesi’nin marka değerleri” nin ortaya konulduğu oturumlarla forumun 2 gün boyunca "Küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyon" hedefiyle düzenlendiğini belirtti.

Borsa Başkanı Özkasap son olarak “Ekonomi Bakanlığımızın desteği, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı'nın bölge ortaklığıyla gerçekleştirilen bu başarılı forumda emeği olan katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.