• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU MANİSA TİCARET BORSASINI ZİYARET ETTİ
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU  MANİSA TİCARET BORSASINI ZİYARET ETTİ14 Mart 2018 Çarşamba

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret Borsası'nı ziyaret ederek, Meclis Üyeleri ile bir araya geldi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ile Meclis Başkanı Ergun Türek’in, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cahit Yayman ve Murat Büyükşahin, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Erdal Hekimci, Meclis Başkan Yardımcıları Taner Özalp ve Ali Yılmaz, Meclis Üyeleri Hüseyin Şenay, Mehmet Ersaygı, Alpaslan Gül, Münir Birsel Günbay, Rıza Güner, Disiplin Kurulu Başkanı Abdullah Ercan, Disiplin Kurulu Üyeleri M.Reşat Korguz, Levent Örülüer ve İsmail Kandemir ile birlikte ev sahipliği yaptığı ziyarette TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Başkanı Arif Parmaksız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yrd İsmail Yücel, Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil, Manisa İlçeleri Oda ve Borsa Başkanları katıldı.

Manisa’nın tarım ve hayvancılık açısından çok şanslı bir şehir olduğunu belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; Önümüzdeki dönemin altın mesleğinin tarım ve hayvancılık olacağını, dünya nüfusunun her yıl Türkiye nüfusu kadar arttığını ve her yıl 160 milyon kişinin az gelirliden orta sınıfa dahil olduğunu söyledi.

TOBB Başkanı, Türkiye’nin ekilebilir arazi açısından dünya yedincisi olduğunu, bunu iyi değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Son on yılın trendine bakıldığında en çok fiyatı artan ürünlerin gıda, tarım ve hayvancılık ürünleri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, geleceğin en önemli işinin tarım ve hayvancılık olacağını belirtti.

Manisa Ticaret Borsası’nın 5 yıldızlı akredite Borsa olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın en gelişmiş Ülkelerinin Borsaları, Üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa Manisa Borsamda aynı standartta hizmet veriyor" dedi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise şunları söyledi; Ülke menfaatleri dışında hiçbir amaç gütmeyen, Türkiye’nin en büyük Meslek Üst Kuruluşu olan Birliğimizin, yani bu büyük ailenin, bir ferdi olmaktan dolayı onur ve gurur duyduğumu da ziyaretiniz vesilesiyle ayrıca belirtmek istiyorum.

Manisa, sanayisiyle olduğu kadar tarımıyla da Türkiye ekonomisinin temel taşlarından birisi olmaya devam ediyor. 

Üzüm, Konserve, Salça, Kanatlı, Kırmızı Et, Yem başta olmak üzere, Manisa’nın ithal ara mal girmeden üretimini gerçekleştirdiği katma değeri yüksek tarıma dayalı sanayi ürünleri ülkemizin cari açığının kapatılmasına doğrudan katkı sağlıyor.

Toplam 4 milyar $ tutarındaki ihracatının %15’ini oluşturan tarıma dayalı ihracatçı yapısı ve ihraç edilen ürün çeşitliliği Manisa’nın en güçlü yanlarından birisini oluşturuyor.

Türkiye’nin 500 milyon dolar ihracat geliri elde ettiği çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin her yıl %90’dan fazlasının Manisa’da üretilmesi bunun da %85’inin sektörün en modern teknolojiyle faaliyet gösteren Manisalı Üye İşletmelerimiz tarafından ihraç ediliyor olması bunun en belirgin örneklerindendir.

Bu ihracatın %85’inin AB Ülkelerine yapılıyor olması da Üretici – Tüccar ve İşletmelerimizin ulaştığı kalite standardının göstergesidir. İhracatçılarımıza ise ayrıca teşekkür ediyorum.

Onlar önemli Yurt Dışı Fuarlarında açtıkları stantlarda Manisa’mızı her anlamda tanıtıyor ve akılcı çalışmaları ile Uluslararası İş Dünyasında Türk Mallarına ve Türkiye ile yapılan ticarete duyulan güvene güç katıyorlar.

Temsil ettiğimiz Özel Sektör Camiasının faaliyetlerinin iç piyasa hacmine baktığımızda ise Manisa Ticaret Borsasında 2017 yılında tescil edilen tarıma dayalı ticaretin büyüklüğü bir önceki yıla göre %40 artışla 2 milyar 640 milyon Türk lirası tutarındadır.

2018 yılının ilk 2 ayında İse, bir önceki yıla göre %26’lık bir büyüme daha gerçekleşmiştir.4 İlçe Borsamızın kayıtlarını da dahil ettiğimizde; Manisa’nın 2017 yılında gerçekleşen tarıma dayalı ticaretinin büyüklüğü 7,5 milyar Türk lirası tutarındadır.

İlçeleriyle birlikte kurulu toplam 5 Borsasında kayda geçen işlem hacmiyle Manisa, Birliğimizin raporladığı Türkiye Geneli İller sıralamasında aslında ilk 10 arasında yer almaktadır. Manisa’nın toplam hacminde 2018 yılı sonunda da %25 civarında artış gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Bu başarı, yoğun emek ve çalışmalarıyla bu işlem hacmini sağlayan Manisalı Üreticilerimizin ve Üye İşletmelerimizin başarısıdır. Dolayısıyla şunu söyleyebiliriz ki Manisa, ilçelerinin de taşıdığı potansiyel ve ekonomik büyüklük ile birlikte Ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayan en dinamik İllerimizden bir tanesi.

Bu ayrıcalığı daha iyi seviyelere getirmek için tüm Üyelerimiz ile birlikte uyum içinde hareket edebiliyor olmak da Manisa Ticaret Borsası olarak en önem verdiğimiz hususlardan birisidir.

Manisa İlindeki tüm Oda ve Borsa Başkanlıklarımıza da ekonomi hayatımızdan, sosyal ve kültürel alanlara kadar hemen her konuda İşletmelerimize ve insanımıza kazandırdıkları tüm imkânlar ve hizmetler için teşekkür ediyorum.

Allaha çok şükür ki Manisa’da istişare kültürü ve uyum içerisinde birlik ve beraberlik ruhunu en iyi şekilde temsil etme gayretiyle hareket ediyoruz.

Her zaman hatırlattığınız “İnsanın En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır” prensibiyle, hep birlikte Manisa ve Ülkemiz için çalışıyoruz.

Kıymetli Başkanım, bu duygu ve düşüncelerle; Ülkemiz, Milletimiz ve İnançlarımız adına hiç yılmadan, her geçen güne nice hayırlı projeler ve değerler sığdırdığınız, Türk İş Dünyası önderliğinizde ve hayatın her alanında, kalbimizin ve dualarımızın sizinle olduğunu belirterek tekrar saygı, sevgi ve teşekkürlerimizi sunuyorum.