• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU MANİSA İŞ DÜNYASI İLE BULUŞTU
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU MANİSA İŞ DÜNYASI İLE BULUŞTU14 Mart 2018 Çarşamba

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen Manisa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’na katıldı.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil’in ev sahipliğini yaptığı toplantıya Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergün Türek, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayati Dolman, Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri,  Gümrük ve Turizm İşletmeleri Başkanı Arif Parmaksız, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter, Manisa’yı, Mesir’i ve Turizm’i Tanıtma Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa İli Oda ve Borsa Başkanları, TOBB Genç Girişimler Kurulu Başkanı Levent Akçalı ve Kurul Üyeleri, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, Daire Müdürleri ile Manisa İş Dünyasının Temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil,  Manisa’nın coğrafi şartları ve devlet destekleri ile sanayinin üretim merkezi olduğunu belirterek şunları söyledi;

Manisa 2017’de 4 milyar dolar ihracat rakamı ile Türkiye genelinde 8’inci sırada yer almakta ve 7 milyar dolarlık ihracat ve ithalat hacmi bulunmakta. Manisa ili verimli topraklarıyla, günden güne artan ihracat rakamlarıyla ve birçok yabancı sermayeye açtığı kapıyla, Türkiye'nin parlayan ekonomisi, Avrupa'nın sanayideki incisi konumundadır.

Manisa,  coğrafi konumu itibariyle sahip olduğu lojistik avantajları, hammaddeye erişim kolaylığı, cazip yatırım teşvikleri, tabii ve beşeri kaynakları ile önemli bir yatırım merkezidir. Tüm bu dinamikler Manisa’yı yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmede rekabette avantajlı kılmaktadır. Sağlamış olduğu önemli teşvik mekanizmaları ile yatırımcıların cazibe merkezi haline gelen Manisa, yatırım teşvik sistemi kapsamında da 3. bölgede yer almaktadır.

2017 yılında, Manisa’da yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından 204 adet yatırım teşvik belgesinden yararlanılmış, 2,5 milyar TL tutarında sabit yatırım yapılarak bu sayede 3.826 kişiye istihdam olanağı sağlanmıştır. Manisa, üretim kabiliyetiyle ulusal ekonomiye, uluslararası pazarlama kabiliyetiyle ülke ihracatına katkı sağlamakta, sahip olduğu endüstriyel altyapı, organize sanayi bölgeleri, AR-GE merkezleri, teknoloji geliştirme bölgesi ve nitelikli işgücü ile her geçen gün gelişerek yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaktadır.

Konuşmasına Şehitlerimize Allah’tan rahmet, Gazilerimize acil şifalar, metanetini hiç bozmayan Ailelerine de sabırlar dileyerek başlayan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise; Zeytin Dalı Harekatının başarıyla devam eden 53. gününde Devletimizin ve Milli Uğurda canını hiçe sayarak mücadele eden tüm Kahraman Güvenlik Kuvvetlerimizin yanında olduğumuzu bir defa daha belirtmek istiyorum dedi.

Manisa'nın İlçelerinin de taşıdığı potansiyel ve çalışkan insanlarıyla Ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayan en dinamik İllerimizden bir tanesi olduğunu belirten Özkasap şunları söyledi; Manisa, yurtiçi gıda gereksiniminin karşılanmasında sanayi sektörüne girdi temininde ihracatımızın artırılmasında ve ayrıca istihdam oranımızın yükseltilmesinde sanayisiyle olduğu kadar tarımıyla da Türkiye ekonomisinin temel taşlarından birisi olmaya devam ediyor. 

Manisa’nın ithal ara mal girmeden üretimini gerçekleştirdiği katma değeri yüksek tarıma dayalı sanayi ürünleri Ülkemizin cari açığının kapatılmasına doğrudan katkı sağlıyor.

Toplam 4 milyar $ tutarındaki ihracatının %15’ini oluşturan tarıma dayalı ihracatçı yapısı ve ihraç edilen ürün çeşitliliği Manisa’nın en güçlü yanlarından birisini oluşturuyor.

Türkiye’nin 500 milyon dolara yakın ihracat geliri elde ettiği çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin her yıl %90’dan fazlasının Manisa’da üretilmesi bunun da %85’inin sektörün en modern teknolojisiyle faaliyet gösteren Manisalı Üye İşletmelerimiz tarafından ihraç ediliyor olması bunun en belirgin örneklerindendir.

Bu ihracatın %85’inin AB Ülkelerine yapılıyor olması da Üretici – Tüccar ve İşletmelerimizin ulaştığı kalite standardının göstergesidir. İhracatçılarımıza ise ayrıca teşekkür ediyorum. Onlar önemli Yurt Dışı Fuarlarında açtıkları stantlarda Manisa’mızı her anlamda tanıtıyor ve akılcı çalışmaları ile Uluslararası iş dünyasında Türk mallarına ve Türkiye ile yapılan ticarete duyulan güvene güç katıyorlar. Temsil ettiğimiz Özel Sektör Camiasının faaliyetlerinin iç piyasa hacmine baktığımızda ise Manisa Ticaret Borsası’nda  2017 yılında tescil edilen tarıma dayalı ticaretin büyüklüğü  bir önceki yıla göre %40 artışla 2 milyar 640 milyon Türk lirası tutarındadır.

2018 yılının ilk 2 ayında ise bir önceki yıla göre %26’lık bir büyüme daha gerçekleşmiştir. 4 İlçe Borsamızın kayıtlarını da dahil ettiğimizde; Manisa’nın 2017 yılında gerçekleşen tarıma dayalı ticaretinin büyüklüğü 7,5 milyar Türk lirası tutarındadır.

İlçeleriyle birlikte kurulu toplam 5 Borsasında kayda geçen işlem hacmiyle Manisa, Birliğimizin raporladığı Türkiye geneli İller sıralamasında aslında ilk 10 arasında yer almaktadır.     

2018 yılı sonunda ise Manisa’nın toplam hacminde %25 civarında artış gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu başarı; yoğun emek ve çalışmalarıyla bu işlem hacmini sağlayan Manisalı Üreticilerimizin ve Üye İşletmelerimizin başarısıdır. Dolayısıyla şunu söyleyebiliriz ki, Manisalılar olarak Bizler potansiyelimizi harekete geçirmeyi artık daha iyi yapıyor, her yeni girişim,  her yeni yatırım ile yeni hedefler oluşturuyoruz.

Ancak; Manisalı Üretici ve İşletmelerimizin, kalitesi ve katma değeri yüksek ürünleri,  iç ve dış piyasada ekonomimize güç vermeyi sürdürürken, Manisa Oda ve Borsaları olarak bizler de ekonomimizi ayakta tutan İş Dünyamızın ihtiyaçlarını sürekli takip etmek durumundayız. Bu süreçte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu ve Başkanlığındaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de her zaman yanımızda oluyor.

Değerli Başkanım; ev sahipliğinizde gerçekleştirilen Ekonomi Şuralarına başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımızın ve ilgili Bakanlarımızın da katılmasında önemli rol üstleniyor, bu toplantılarda Sözcümüz oluyorsunuz.

Yine Birliğimiz bünyesindeki Konsey ve Sektörel İstişare Toplantılarında 81 İldeki 365 Oda ve Borsamızı bir araya getiriyor ilgili Bakanlarımızın da katılımıyla Türkiye ekonomisinin nabzının tutulmasını sağlıyorsunuz

Böylece üretim, yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesi ile ilgili tespit ve taleplerimizi Hükümetimize ve Cumhurbaşkanımıza doğrudan aktarma imkânımız oluyor. Bize sağlamış olduğunuz Özel Sektörümüzü en üst seviyede temsil etme ortamı için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.

Taleplerimizin, Hükümetimiz nezdinde özel olarak sonuç bulmasında başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun emekleri çok büyük değerli Başkanımız Sizlere aktaracaktır. Özellikle son 2 yılda pek çok reform, düzenleme ve proje gerçekleşti.

Yine Başkanımızın öncülüğü ve Birliğimizin çalışmalarıyla Ülkesi için üretmek ve çalışmak isteyen herkesi 2018 ve sonrası için motive edecek ve cesaret verecek pek çok büyük reform ve düzenleme de Meclisimizde Kanunlaşma aşamasında.

Özetle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altındaki iş dünyası olarak yapısal reformlara büyük önem veriyor, birlik ve beraberlik ruhu ile her türlü zorluğu aşacağımıza, Şehirlerimizi ve Ülkemizi çok daha iyi seviyelere taşıyacağımıza inanıyoruz. Bunun, daha kısa sürede gerçekleştirilebilir olması için ise teşviklerin iyi takip edilmesi üretim ve pazarlama süreçlerimizin geleceği hazırlayan şartlara dönüştürülmesi gerekiyor.

Allaha çok şükür ki Manisa’da istişare kültürü ve uyum içerisinde birlik ve beraberlik ruhunu en iyi şekilde temsil etme gayretiyle hareket ediyoruz.

Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun her zaman hatırlattığı gibi; insanın en hayırlısı insanlara faydalı olandır prensibiyle, hep birlikte Manisa ve Ülkemiz için çalışıyoruz. Çünkü; Manisa olarak Türkiye’nin ekonomisiyle de Dünya’da söz sahibi güçlü bir Ülke olmayı sürdürmesi için, hepimize büyük görevler düştüğünün bilincindeyiz.

Konuşmamı tamamlarken; Özel Sektörümüzün dinamizmiyle ortaklık kültürü ve kurumsal işbirliğiyle geleceğimizin bugünden daha iyi olacağına inancımla göstermiş olduğunuz ilgi dolayısıyla Sizlere teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.


TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Şehzadeler şehri Manisa’ya 19’uncu ziyaretini gerçekleştirdiğini belirtti.

Manisa’nın marka şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bunun sebebi birlik ve beraberlik. Manisa, tarihimizin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Fatih’ten, Kanuni’den, III. Selim’den, III. Murad’ın bulunduğu döneme kadar şehzadelerin yetiştiği şehir. Evliya Çelebi Manisalılar için; “Manisalılar sanat ehlidir, kanaat ehlidir, ibadet ehlidir, 4. olarak da ziyaret ehlidir” diyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Manisa’nın tarımın ve sanayinin merkezi olduğunu vurgulayarak, “Manisa, dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yer. Manisa, sanayi 4.0’a geçen ilk illerden biri olmak için de çalışıyor. 2017’de ihracatta Ege Bölgesinde İzmir’den sonra 2. Sırada. Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını Manisa yapıyor. Zeytinyağı ve zeytinde Manisa yine Türkiye’deki en önemli İllerimizden bir tanesi. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış Manisa Mesir Macunumuz var” ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı, Manisa’nın sadece sanayide ve tarımda değil sağlık turizminde de müthiş potansiyeli olduğunu söyledi. Manisa’nın, jeotermal enerjideki kurulu gücüyle üçüncü sırada olduğunu, Sabuncubeli Tüneli’nin açılmasıyla İzmir’e de daha hızlı ulaşılacağını vurguladı. Manisa’nın ekonomik rakamlarına değinen Hisarcıklıoğlu, “2017’de faal işyeri sayısı yüzde 8, çalışan sayısı yüzde 11 ve ihracat yüzde 38 artmış. Türkiye ortalamasının üstünde artmış. İSO 500 listesinde Manisa’da üretim yapan 24 sanayi kuruluşumuz var” dedi. Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret Borsası ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Akredite Oda-Borsa olduğunu, Üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunduklarını anlattı.

Manisa Ticaret Borsası ve Manisa TSO’nda İŞKUR hizmet noktasının da faaliyet gösterdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Manisa ve çevre illerdeki Odalarımızın da desteği ile Savunma sanayi kümesi kuruluyor. Borsamız, Manisa Sultani Üzümünü coğrafi işaretli ürün olarak tescil ettiriyor. Bakın bunlar hep vizyon işidir. Odam ve Borsam Manisa’nın geleceğine yatırım yapıyor” dedi.

Oda ve Borsalardaki yenilikleri anlatan Hisarcıklıoğlu, Odalarda dijital dönüşüme geçtiklerini, artık online oda haline geldiklerini ve şirket kuruluşlarında da Odaların Tek Durak Ofis olduğunu, tüm kuruluş işlemlerinin Odalarda yapılacağını söyledi. Ürün İhtisas Borsası’nın kurulumunu da tamamlamak üzere olduklarına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Ürün İhtisas Borsası’nın temelini de lisanslı depolarımız oluşturuyor. Lisanslı depodan aldığınız ürün senetlerini, Ürün İhtisas Borsası’nda alıp, satabileceksiniz. Tıpkı Borsa İstanbul gibi. Ürün İhtisas Borsasıyla birlikte artık tarım ve hayvancılık ürünlerinin fiyatları ülkemizde belirlenecek” dedi.

Yerli otomobil için başlatılan süreç hakkında da konuşan Hisarcıklıoğlu, “ Türkiye’de ilk defa bir model deniyoruz. En büyük 5 şirketin bir araya geldiği bir model. Biz de herkes ayrı baş ya, herkes tek başına Cumhuriyet ya, ilk defa ortak, beraber bir iş yapma kültürünü büyük şirketlerde yapacağız inşallah. İlk prototip inşallah Allah nasip ederse 2019’da, 2021’de ilk yerli otomobile hep beraber, Türkiye olarak binmiş olacağız. Her şeyiyle ve tamamıyla da elektrikli olacak. Şimdi 81 il, herkes diyor ki bunu bizde yapalım. Bu büyük bir şeref biliyorsunuz ve büyük bir ekonomi, büyük bir canlılık. Manisa buna yakışır mı, yakışır. İnşallah bu çalışmalar bittikten sonra babayiğitlerimizle hükümetimiz oturacak en verimli yer neresiyse orada kurulacak. İnşallah bunlardan bir tanesi de Manisa’da olur. Zaten Manisa yan sanayi olarak otomotiv sanayisine de büyük destek veriyor. İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu.

Hükümetle yaptıkları çalışmalar sayesinde birçok konuda ilerleme aldıklarını ve iş dünyasının daha da rahatladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Son olarak KDV üzerinde çalıştık bitti. Sağ olsun Maliye Bakanımızla oturduk, Odalarımızdan, Borsalarımızdan gelen talepleri değerlendirdik. 1985 yılında katma değer vergisi kanunu çıkıyor, ihracat yapmıyorsan, katma değer vergisinde alacaklıysan devletten bugüne kadar 1 kuruş alabilmiş özel sektör yok. KDV’de hep alacaklıyız. Devlet bize bir türlü borcunu ödemez. Bakanımızla oturduk, şimdi komisyonda. Bizim özel sektör olarak devletten 140 milyar lira alacağımız var. Bunda anlaştık. 140 milyar lirayı belirli bir takvim içinde devletimiz Türk özel sektörüne ödeyecek. Bundan sonra devletten alacaklı oldun 3 ay içerisinde devlet sana ödemek zorunda. Ödemezse nasıl ben bir gün ödemezsem devlet benden faiz alıyor ya 3 ay içinde devlet ödemezse sen de ona faiz yazacaksın bundan sonra her şey eşit. O bize yazarsa sen de ona yazacaksın” şeklinde konuştu.

Kavgayla sıkıntıların çözülemeyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Sıkıntılar ancak Ortak akılla, diyalogla çözülebilir. Bir ve beraber olunca Allah rahmeti de bereketi de veriyor. Bu kapsamda ben 365 Oda ve Borsa Başkanıma teşekkür ediyorum. Çünkü bir ve beraber hareket ediyoruz. Bize de düşen çalışmak.”

Programın son bölümünde ise, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergün Türek ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayati Dolman günün anısına TOBB Rıfat Hisarcıklıoğlu’na hediye takdiminde bulundular.