• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
2018 Yılı Manisa İli Havzalarında Desteklenecek Ürün Listesi Belli Oldu
2018 Yılı Manisa İli Havzalarında Desteklenecek Ürün Listesi Belli Oldu19 Mart 2018 Pazartesi

Milli Tarım Projesi Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında, Ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik öneme haiz, bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli 21 ürünün istatistiki verileri, ekim nöbeti (münavebe), iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri (mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi), il-ilçe (Kamu, STK ve Üniversiteler) önerileri de dikkate alınarak oluşturulan Karar Destek Sistemi sonuçları neticesinde 2018 üretim yılı havzalarda desteklenecek ürün listeleri oluşturulmuştur.

Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı, patates soğan ve yem bitkilerinden oluşan 21 ürün bazında değerlendirme yapılmıştır.

 

Manisa İli Genelinde 2018 Üretim Sezonunda Desteklenecek Havza Bazlı Ürün Listesi;
Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Pamuk (Kütlü), Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Nohut, Kuru Fasulye, Çavdar, Mercimek, Ayçiçeği (Yağlık), Tritikale, Patates ve Yulaf şeklinde oluşturulmuştur.
 
Manisa İli Genelinde yukarıdaki 14 ürünün ekimini gerçekleştiren Çiftçiler; Mazot Gübre Desteği'nden (MGD) %50 fazla oranda faydalanacaklardır.
 
Ülkemiz genelinde havza bazında desteklenecek ürünler arasında yer alan Çeltik, Soya, Kanola, Aspir, Çay, Fındık ve Soğan; 
Manisa İlinde belirlenen havzalar kapsamında desteklenecek ürünler arasında yer almamaktadır. Manisa İl Sınırları içerisinde ekilişi yapıldığı takdirde mazot ve gübre desteği ile fark ödemeleri desteğinden yararlanılamayacaktır.
 
Havza Bazında Desteklenecek Ürünler Listesi dışında kalan (Tütün, kavun, karpuz, bağ/üzüm, biber, domates, patlıcan vb. ) ürünlerin ekilişini yapan çiftçilerimiz ise genel desteklerden (mazot, gübre) normal oranda faydalanmaya devam edeceklerdir.
 
Konu hakkında detaylı bilgi için T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı internet adresinden veya Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden bilgi alınabilir.

Manisa İli Havzalarına Göre Desteklenecek Ürün Listesi