• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
478. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ COŞKUYLA KUTLANDI
478. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ COŞKUYLA KUTLANDI29 Nisan 2018 Pazar

Osmanlı Tarihinde, 478 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olan Mesir Macunu, Sultan Camisi minare ve kubbelerinden halka saçıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın teşrifleriyle gerçekleşen törende on binlerce kişi şifaya el açtı.

UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan 478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde tarihi Sultan Camisi kubbelerinden 6 ton Mesir macunu 40’tan fazla noktadan halka saçıldı. 

MESİR SAÇIM  TÖRENİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ İLE BAŞLADI

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ile Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin de katıldığı ve Hükümet Konağı önünde kortej yürüyüşü ile başlayan festivale, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ, Recai Berber, Erkan Akçay, Tur Yıldız Biçer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İlçe Belediye Başkanları, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Kazakistan Halk Oyunları Ekipleri ve on binlerce Vatandaş katıldı.

Kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı Padişahları ve Şehzadeleri bulundu. Geniş güvenlik önleminin alındığı festivalde, mehter takımının marşları ile Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde ilerleyen kortej, Cumhuriyet Bulvarı güzergâhında devam edip Sultan Camisi’ne ulaştı. Protokol Üyeleri, evlerinin balkonları ve yol kenarlarında toplanarak eşlik eden halkı selamlarken, kortej sonunda Sultan Camisi önünde toplanan on binlerce kişi heyecanla Mesir Macunu saçımını bekledi.

TEMSİLİ HAFZA SULTAN ŞİFA DAĞITIMINI BAŞLATTI

Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından başlayan saçım töreninde Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın, Merkez Efendi'yi huzuruna kabul ederek, kendisine şifa kaynağı, Mesir'in beratını vermesi canlandırıldı. Geleneksel Mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın, kendisine şifa olan Mesir Macunu'nun, Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı. 

MESİR MACUNU'NUN TARİHİ

Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesi’nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı Mesir Macunuyla şifa buldu. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan Macunun halka saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl Mesir Macunu saçılarak bir gelenek haline geldi. Mesir Macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliği yanı sıra birçok derde şifa olduğuna inanılıyor. 

41 ÇEŞİT BAHARAT 

Şifalı Mesir Macunu içinde yer alan 41 çeşit baharat, Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile.